Orbán nem a magyarokat, csak saját hatalmát védte Strasbourgban

  • narancs.hu
  • 2015. május 19.

Hírnarancs

Erős volt a mai felhozatal, Kövér és Szijjártó is megszólalt, de a főnökéhez fogható felháborító marhaságot ők sem tudtak mondani. Legnagyobb sajnálatunkra kedden csak negatív vagy szánalmas híreket találtunk.

Orbán Viktor elutazott az Európai Parlament magyarországi helyzetről tartott vitanapjára, hogy képviselje a „magyar álláspontot”. Természetesen Strasbourgban szóba sem került a „magyar emberek véleménye”, vagy Magyarország helyzete általában, kifejezetten Orbán elmúlt hetekben elkövetett kínos nyilatkozatait és cselekedeteit vették elő a képviselők: így a halálbüntetés visszaállíthatóságát és a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt. A miniszterelnök tehát lényegében a saját bizonyítványát magyarázta, és már a vita előtti sajtótájékoztatón magasra tette a lécet. „Mi értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország egy homogén ország, kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat” – azonosította újfent saját pártját (esetleg saját magát) nemzetével Orbán. A halálbüntetés felvetéséről azt mondta, az nem a büntetőjog, hanem a szólásszabadság – még egyszer –, a szólásszabadság kérdése.

Zárkóznak

Kövér László a Napi Gazdaságnak nyilatkozott hasonló szellemben: szerinte a menekültekre vonatkozó kvótarendszer csak egy csali, amivel az EU föderalizációját akarja Brüsszel elősegíteni. Értsd: éppen azért gyanús az új tervezet, mert túl kevés menekült befogadását írná elő Magyarországnak, a föderalizáció irányába pedig a tagállamokra, nemzeti kormányokra lebontott kötelezettségek mutatnak. Gratulálunk a megfejtéshez!

Nem maradt le sokkal párttársai mögött Szijjártó Péter sem, az ifjú titán a külügyminiszterek találkozóján azt találta mondani, Európának a második világháború óta sosem kellett annyi kihívással szembenéznie, mint ma. Szijjártó az ukrajnai háborút, az EU előtt álló gazdasági nehézségeket, minden idők legbrutálisabb terrorfenyegetettségét és minden idők legsúlyosabb illegális bevándorlási gondját említette. Arról a kihívást jelentő személyről, aki éppen az EP-ben köpi szemen az unió alapértékeit, a külügyminiszter hallgatott.

Katasztrófa

Leszállás közben túlfutott a kifutópályán és ripityára tört egy magyar Gripen Csehországban. A pilóták szerencsére még időben katapultáltak, személyi sérülés így nem történt. Az eset körülményeit vizsgálják az illetékesek.

A vs.hu információi szerint szétdarabolná a kormány a Corvinus Egyetem budai campusát, a terv szerint a kertészettudományi kar, a tájépítészeti kar és az élelmiszer-tudományi kar tagozódna más intézményekbe. Az államtitkárság a lap megkeresésére nem cáfolta a hírt, tehát szinte bizonyosan felmerült ilyen elképzelés. Az igazán érdekes az, hogy a kormány állítólag privatizálná a kiürített épületeket, a bevételt pedig – most kapaszkodjanak meg – a budai vár rekonstrukciójára fordítaná.

Bulvár

A Juhász Péter–Deutsch Tamás drogvád után újabb alacsonyan szálló politikai meccs látszik kibontakozni hazánkban: Ungár Klára egykori fideszes politikus Orbán tegnapi, homoszexualitást tárgyaló nyilatkozata után írta ki a Facebookra, hogy Kocsis Máté és Szájer József meleg. Eddig csak Kocsis reagált, azt írta, olyan messze áll a homoszexualitástól, mint Makó Jeruzsálemtől, és beperli Ungár Klárát.

Mindezek után egészen szívderítő fejlemény, hogy a Hír24 hiába próbált vicceskedő-szexista interjút készíteni a parlament legjobb nőjének választott Demeter Mártával, a szocialista politikusról lepattantak a kérdések.

Figyelmébe ajánljuk