Remek ötletet adott a gyülekezési jog korlátozására az Alkotmánybíróság – Megindult a bontás a Városligetben

  • narancs.hu
  • 2016. július 12.

Hírnarancs

Bontás, szóváltás és patthelyzet a Városligetben. Nem baj, hogy Felcsúton kevesen laknak, lesz fedett sportcsarnok, és kész. Ha eddig nem korlátozták a gyülekezési jogot, majd mostantól fogják. Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt. A hőség hírei.

Helyzet van a Városligetben

Ma reggel elkezdték a Hungexpo-épületek bontantását rendőri biztosítással a Ligetvédők tábora területén. A Ligetvédők személyes holmijait, technikai eszközeit (köztük a épület tetején lévő napelemeket) múlt szerda óta sem a rendőrség, sem az őrző-védő cég kopaszai nem szolgáltatták vissza az altivistáknak. Ma, a bontással egy időben a Közlekedési Múzeumnál lévő repülőt is elkezdték elszállítani – közölték a Ligetvédők. A ma megkezdett bontási munkálatok – a Hungexpo-épületek és a körülöttük lévő mintegy 100 fa – helyére a Magyar Zene Háza épül majd.

false

 

Fotó: Facebook/Közlekedési Múzeum

Mindeközben létrejött a Zenészek a Magyar Zene Háza ellen Facebook-csoport is, zenészek és mindenki más petíciót fogalmaztak arról, hogy nem kérnek a nevükben történő fakivágásokból.

A ligetet a Ligetvédők elmondása szerint fél nap alatt változtatták csatatérré, a rendőrök nem intézkedtek; ezután a ligeti sétára hasznos lehet bukósisakot és pormaszkot vinni.

Felcsúton sportcsarnok épül, mert az még nincs

Az MLSZ közlése szerint azért épp Felcsúton épít sportcsarnokot, mert a Puskás Ferenc Akadémia eddig nem rendelkezett az egész éves képzést, edzéslehetőséget biztosító fedett létesítménnyel, a belga Double-Pass szakértő cég pedig fedett létesítmények építését javasolta az olyan akadémiáknak, ahol nincs ilyen – írja a hvg.hu. Az MLSZ szerint az Európai Klubok Szövetsége jelentésében a vizsgált akadémiák több mint fele rendelkezik saját fedett edzőpályával vagy sportcsarnokkal, ezért az MLSZ a belga jelentés alapján támogatja a kiemelt utánpótlás-műhelyek esetében a sportcsarnokok, fedett edzőpályák megépítését. És hogy miért a mindössze 1800-as lélekszámú Felcsúton kell egy újabb 6 milliárdos sportcsarnokot felépíteni? „A beruházás támogatásakor nem a település lélekszáma, hanem a pályázó akadémia minősítése a mérvadó.” Tiszta sor.

Adjatok csak ötleteket!

Az Alkotmánybíróság (Ab) arra kéri a parlamentet, hogy hozzon új gyülekezési törvényt, amelyben a tiltási okok közé felveszi a jövőbeli jogsértés veszélyét. Nem vicc.

2014. december 19-én devizahitelesek akartak tiltakozni több helyszínen, köztük Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza előtt is. A rendőrség előzetesen megtiltotta, hogy ezen a helyszínen tiltakozzanak, határozatában arra hivatkozott, hogy a tüntetés „mások jogait és szabadságát” sértené – foglalta össze a helyzetet a 444.hu. A devizahitelesek minden létező jogi fórumot bejártak az üggyel, mire ma az Ab a határozatában egyértelműen megállapította, hogy a hatályos jogszabályok alapján a fent említett indokkal előzetesen nem lehet megtiltani semmilyen tüntetést. Az ellentmondást pedig az Ab azzal oldotta fel, hogy jogalkotói mulasztást állapított meg, vagyis felhívta a parlament figyelmét, hogy a tiltási okok közé vegye fel a jövőbeli jogsértés veszélyét; úgy alakítsák át a gyülekezési törvényt, hogy számításba lehessen venni az esetleges jogsértésék veszélyét. Ez minden, csak nem vices, hiszen elég rugalmas értelmezési keretet adhat majd a rendőrségnek, erre hivatkozva simán betilthatnak bármilyen demonstrációt, csak kell egy mondvacsinált „lehetséges jogsértés”.

Lebukott az Ab és az igazságügyi tárca?

Lehet, hogy valaki súg az Alkotmánybíróságtól? Az Index cikke mindenesetre érdekes észrevételt közöl az Ab mai határozathirdetése és az Igazságügyi Minisztérium sajtóközleménye alapján. Nem teljesen tiszta, hogy a kormánytól elvileg független Ab-határozat kihirdetésének vége előtt hogyan hirdethetett az igazságügyi tárca rendkívüli sajtótájékoztatót az ügyben.

Sanders beállt Clinton mögé

false

„Hillary Clinton megnyerte a demokrata előválasztást, ehhez gratulálok neki. Ő lesz a demokraták elnökjelöltje, és mindent meg fogok tenni, amit csak tudok, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke” – így jelentette be a volt külügyminiszterrel közösen tartott New Hampshire-i kampányrendezvényen Bernie Sanders vermonti szenátor, hogy hivatalosan is támogatja Clintont.

Figyelmébe ajánljuk