Egy konkrét James Bond, aki vagyunk: a Narancs és az ő „titkosszolgálati eszközei”

  • narancs.hu
  • 2016. november 4.

Hírnarancs

Spéder Zoltán pert nyert első fokon a Tv2 ellen.

Még mindig a Pharaon-sztoriról

Lázár János szerint gyanús, hogy titkosszolgálati eszközökkel szerzett a Narancs információkat Mészáros Lőrincről és Pharaonról, aminek „a hitelességét nem akarom kétségbe vonni” – jelentette ki Lázár János a kormányinfón a Népszava újságírójának felvetésére.

false

 

Illusztráció: Narancs

Lapunk e heti címlapsztorija (aminek rövid ízelítője itt olvasható) megint Pharaonról szól, s azzal a különös ténnyel foglalkozik, hogy ugyanazon a napon futott be a spliti kikötőbe két luxusjacht, az Artemy és a Le Pharaon. Előbbin Mészáros Lőrincet fotóztuk le még nyáron, utóbbi pedig Ghaith Pharaon kedvenc tartózkodási helye.

Mindkét cikkünk megírásakor nyilvános adatbázisokból dolgoztunk.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta tegnap, hogy Pharaon két éve kért vízumot a bejrúti magyar nagykövetségen. A dokumentum kiadása előtt Magyarország megkérdezte más országok mellett az Egyesült Államokat is, hogy sérti-e az érdeküket, ha a férfi belép a schengeni területre. Németország azt jelezte, hogy az ő érdeküket nem sérti, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia pedig azóta sem válaszolt. Lázár János azt is elmondta, Pharaon tavaly járt Magyarországon, ezért fél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot az Interpollal, ahol megerősítették, körözik a férfit, így ha még egyszer belép az országba, akkor letartóztatnák. Ez tök jó: szevasz Interpol, itt volt Fáraóizé, de már elment, mit csináljunk?

Wanted!

Mindeközben az amerikai követség elismerte, hogy Ghaith Pharaont tényleg körözi az FBI. Már csak az a kérdés, melyiket?

false

 

Fotó: Attock Refinery

Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája véletlenül épp a Magyar Időknek jelentette be, hogy csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI a szaúdi származású üzletembert – olvasható az Index szemléjében. Watnik szerint Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, ami jelenleg is érvényes.

Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal – nyilatkozta Eric Watnik. A diplomata szerint Pharaont az Interpol is keresi. A nyilvános listán ugyanakkor sem az FBI-nál, sem az Interpolnál nem szerepel Pharaon neve. Ennek Watnik szerint az az oka, hogy régi az elfogatóparancs.

Hajóka

Megnézné, milyen Pharaon jachtja? Akkor itt meg is teheti. Egy csotrogány, nyilván.

Az Európai Bizottság elkaszálta a reklámadót

Brüsszelben megállapították, hogy a magyar reklámadó sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat, mivel annak progresszív adókulcsai tisztességtelen előnyt biztosítanak egyes vállalatoknak – írja a 444.hu. A 2014-es törvényben szereplő progresszív adósávok miatt az alacsony reklámbevételű vállalatok – még reklámbevételük arányához képest is – jóval kevesebb reklámadó fizetésére voltak kötelesek, mint a nagyobb reklámbevétellel rendelkező vállalatok.

Ezzel pedig tisztességtelen gazdasági előnyt biztosítottak az alacsony árbevételű cégeknek a versenytársaikkal szemben. A magyar kormány pedig nem tudta bizonyítani, hogy a reklámadó által megvalósítandó célkitűzés igazolta volna a progresszív adókulcsokat.

A kormánynak elvileg el kell törölnie az indokolatlanul diszkrimináló szabályokat – írja az Eurológus. Természetesen a kormány nem ért egyet a brüsszeli megállapítással.

További kurva drága mániákról

550 milliárd forintba kerülhet friss kalkulációk szerint a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása – írja a hvg.hu. Egy egy évvel ezelőtti, de nyilvánosságra nem hozott kormányhatározat rendelkezik ugyanis arról, hogyan finanszírozzák a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítását: 85 százalékban egy húszéves futamidejű kínai állami hitelből fizetné ki a kormány a beruházást. Mindezt a legjobb esetben is százmilliárdos kamattal lehet megvalósítani annak a 467,5 milliárd forintos hitelnek a segítségével, amelyet a tervek szerint a kínai Eximbank fog folyósítani a kínai beruházásban megvalósítandó Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására – értesült kormányközeli forrásból a Magyar Nemzet.

false

 

Fotó: Narancs

Mindent azért a Tv2-nek sem lehet

Pert nyert Spéder Zoltán a Tv2 ellen a Tények ominózus lejárató riportja miatt. Spéder 5,7 millió forintos sérelemdíjat követelt a csatornától, az elsőfokú ítéletben ezt meg is ítélték neki. Mióta állami hitellel Andy Vajna tulajdonába került a Tv2, az sorra gyártja az aktuális kormányérdekkel kompatibilis, lejárató riportokat – írja a hvg.hu –, ám úgy tűnik, a személyiségi jogokat védő törvényeket egyelőre Vajna tévéjének sem árt szem előtt tartani.

Figyelmébe ajánljuk