Így tűnik el Spéder Zoltán

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. június 16.

Belpol

E heti címlapsztorinkban azt járjuk körül, miként vált Orbán Viktor egyik legfontosabb oligarchájából, Spéder Zoltánból első számú közellenség. Bankárháború, médiaháború és annál sokkal több.

Spéder Zoltánt bemutató portrécikkünk megjelenésekor még úgy tűnt, az FHB-vezér hatalma megingathatatlan. Az egyetem óta jó kapcsolatban volt vezető fideszesekkel, köztük Orbán Viktorral. Bankja, komoly médiabirodalma és ingatlanbefektetése is van Spédernek. Ő kapott lehetőséget arra, hogy kidolgozza a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását – Orbán felkérésére. Spéder bevásárolta magát a takarékszövetkezeti integráció központi bankjába (TakarékBank), a kulcspozíciókba pedig saját embereit ültette. Június első hetében aztán nagyot fordult a világ, és olyan támadássorozatot kapott Spéder, amire eddig nem nagyon volt példa.

Május végén Demján Sándor levelet írt Orbán Viktornak. „A Spéder vezette konzorcium” céghálót szőtt a takarékszövetkezetek köré, és „parazitaként szívják ki erőforrásaikat” – írta Demján. Másnap Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke is tollat ragadott. Ő azt fejtegeti, hogy a Spéder irányítása alatt álló takarékintegráció indokolatlanul élvez különleges előnyöket, és a kivételezés nem csupán jogsértő lehet, és az egész gazdaságra káros. Egy héttel később törvényjavaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium, melyet már másnap, kedden el is fogadtak. A törvény alapvetően írja át a takarékszövetkezeti integrációs rendszert. A TakarékBank helyzete bizonytalanná vált, mert a törvény már nem mondja ki, hogy a TakarékBank lenne az integráció központi bankja. Azt, hogy melyik pénzintézet lehet a központi bank, külön rendelet fogja szabályozni. Könnyen lehet, hogy a rendszert átpasszolják egy másik baráti körnek – Matolcsy környékén (NHB, MKB) minden adott az átvételhez.

false

 

Fotó: MTI



Még kedden az MNB 105 millió forintos bírságot szabott ki az FHB-ra. A felügyelet szerint a bank félrevezető tájékoztatást adott egy 2012-es kötvénykibocsátáskor. Az MNB azt is tudatta, hogy az ügy miatt személyi felelősségre vonási eljárást is indított. Az igazi övön aluli ütést csak este kapta meg Spéder. A Tv2 hírműsora kedd este egészen elképesztőt produkált. Csütörtökön az FHB-csoportnál és más hozzájuk köthető helyszíneken házkutatást tartott és adathordozókat foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda. Aznap este a Magyar Posta is kiadott egy közleményt, mely szerint a rendőrség emberei náluk is megjelentek, közben pedig arra is fény derült, hogy a NAV május eleje óta vizsgálódik az Index kiadójánál (CEMP).

Az időzítés nem véletlen. A TakarékBank június 15-i rendkívüli közgyűlése több szempontból is különösen fontos lett volna Spédernek – az ott születő döntések nem csupán saját pozícióját erősítették volna meg az integrációban, hanem egy régóta húzódó problémát is megoldottak volna.

Spéder az elmúlt években óriási hatalomra tett szert elsősorban a pénzpiacok és a média területén, és emiatt sok ellensége lett. Az egyik az OTP-vezér Csányi Sándor. Spéder és Csányi viszonya több mint tíz évvel ezelőtt romlott meg, és Csányi nem nézte jó szemmel az FHB térnyerését.

A CEMP ellen indult adóvizsgálat arra is utalhat, hogy a médiabirodalom is veszélybe kerülhet. Régóta tartja magát az a híresztelés, hogy Simicska Lajosnak vételi opciója van az Indexre. Állítólag Habony Árpád is szemet vetett az Indexre, és 2018-ig meg is kívánja szerezni az oldalt. Spéder azonban nem adja könnyen médiapozícióit.

További részletek a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk