rés a présen

"Nőlényű blues, murva diszkó"

Rutkai Bori előadó

  • rés a présen
  • 2012. augusztus 19.

Interaktív

rés a présen: A Katlanban főzőprogramod lesz. Szakácsművész is vagy? Rutkai Bori: Mostanában mindenki séf. Én csak szeretek főzni, kreatív, vega agglegénykonyhát vezetek. Otthon általában minimál büdzséből alkotok egy adag finomat két főre. A Katlanban lesz egy "Traktoriánk", traktorgarázsból kialakított szoba-konyhánk.

Kiállítás a melóinkból, úgymint Bori-képek és Nemes Peti (a férje - rap) szobrai, fotói. És ott fogunk kutyulni. Traktor Tapasokat, azaz kézbe vehető, sült-főtt krémmel kent falatokat, egyben lenyelhető desszerteket, helyi fröccsel öblítve. De maximum 20 főre kalibrálva, hogy ne a gasztróság és a gurmandia legyen az előtérben, hanem a halk figyelem és a csendes ájtatosság. Az olyan szavakat, hogy "zaba" és "kaja", most elfeledjük kicsit. A Traktor amúgy Petivel a közös motívumunk, több munkánkban szerepel e gép kedves lénye.

rap: Milyen más programjaid lesznek a fesztiválon?

RB: Elsején lesz Specko Jedno-koncert, felnőtt mese-funk, nőlényű blues, murva diszkó, amit akarsz. Szép szövegek, pörgős meg elszállós számok. Gyerekek is jöhetnek, főleg, akik már kinőtték a Vackát. Akik még nem nőtték ki, azoknak lesz "igazi" gyerekkoncert 2-án. Ide meg várjuk a nyugdíjasokat, mert ők is szeretik a Vacka-dalokat. Egyébként azt nagyon bírom, hogy mindkét együttesem generáció-free. A fesztivállazaság meg odasodorja a potenciális új rajongókat és a régi barátokat.

rap: Egy közös festésbe is bekapcsolódsz. Annak mi a lényege?

RB: Évek óta festődik egy ház, a nagyharsányi falumúzeum szomszédságában. Kiss Tibi a fővezír, Háy János, ef. Zámbó Öcsi, Cseh Andris már megfestette az Ördög vs. Faluszépe leány legendáját - most engem is vár a freskórészem és a kollektív munka.

rap: Van-e kötődésed korábbról a Katlanhoz, illetve a környékhez? Van-e kedvenc helyszíned, eseményed vagy kirándulóhelyed?

RB: Az egyik kedvenc helyszínem a beremendi hotel, amit egy lakótelepi házból alakítottak ki. Tavaly a földszinti nászutas lakosztályt kaptuk meg mint friss házasok, valószínűleg eredetileg ez a biciklitároló lehetett. Nagyon kedves hölgyek vezetik, a recepcióspult mögül mosolyogtak, és becéztek már az első ottlétünk után. A kontinentális reggeli is nagyon finom a panelhotelben. Tudod, nekem betonfixációm van. És ez a szálloda nagyon is beleillik a Kovácsné Gyapjas Betonka, Beton Totem, Bass-Beton dal- és festménytémák sormintájába.

A másik kedvenc helyszínem a nagyharsányi falumúzeum, ahol Kanász Imre tanár úr csodálatos gyűjteménye burjánzik. Egy év se lenne elegendő, hogy mindent megnézzek.A legjobb a fesztiválban, hogy jó embereket lehet megismerni. A programok csak (jó) ürügyek arra, hogy rokon lelkekkel találkozz.

rap: Merre jársz még a nyár hátralévő részében?

RB: Lesz egy kis szigetes jelenlét a sajátjaimmal (Specko Jedno) 9-én 16.00-kor az Irodalmi Sátorban, 17-én pedig eljutunk Szentendrére az Elevenkertbe. Augusztus 30-án a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga akusztikáját fogjuk koncertszerűen tesztelni a Zsidó Nyári Fesztivál meghívására. Az MR2-Petőfi akusztikáját már rögzítettük, valamikor szeptemberben leszünk kisugározva.

rap: Pihensz-e valahogy a nyár végén? Hosszú távú tervek vannak-e?

RB: Van egy kis házunk egy titkos kis kerttel. Sok munkát ad, de ebben jó fáradozni. Van közben egy festményes-dalszöveges könyvem, amit NKA-s támogatással, a Scolar Kiadó gondozásában készítek épp elő. Remélem, tél elejére elkészül. A Specko-lemez is halad a maga kis útján, egy-két hónap, és hallható lesz. Nagyon szeretjük, ezért sokáig dolgozunk vele. Továbbá szeretném eladni zuglói napfényes, kis rezsijű kétszobás lakásomat. Ha valakit érdekel egy lakás, ahol R. B. élt és alkotott, jelentkezzen!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.