Zivatarok hava – Időjárás a héten

Július utolsó hetében is a nap és a felhők csatáját élvezhetjük. Hétvégére visszatér a kánikula!

Átlagos nyári meleg, hozzá fokozódó fülledtség, naponta visszatérő záporok – a múlt hét logikus folytatásaként ez vár ránk e hét végéig is, talán csak akkor fordulhat némileg szárazabbra és kicsit még melegebbre az idő.

Hétfőn azonban inkább a Dunántúlon, illetve a középső országrészben fordulnak elő záporok, zivatarok: a keleti országrészben viszont talán ekkor lesz a legzavartalanabbul napos idő. Ettől kezdve folyamatosan, napokon át meleg, nedves, labilis rétegzettségű levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét, ami napról napra kedvez majd a záporok-zivatarok kialakulásának. Ezek napközben változatos nagyságú rendszerekké állnak össze, az egyszerű záportömböktől a multicellás zivatarokig, s egy-egy ritka szupercelláig minden változat előfordulhat – a zivatarképződés némely régiókban éjszaka sem áll le. A felhők már magukban is határt szabnak a nagyobb mértékű felmelegedésnek, de azért sokfelé elérjük a 30, 31 fokos maximumokat – igaz, a záporok környezetében rendre hűl majd a levegő. Csütörtökön még egy hullámzó fronthoz kapcsolódó kiterjedtebb csapadéktömb is átvonulhat, de hétvégére (sőt az ország nyugati felén már péntekre) érzékelhetően csökken a záporok kialakulásának valószínűsége, de azért ekkor sem maradunk nélkülük. Hőmérséklet tekintetében pedig a hét végéig majdnem átlagos július végi időnk lesz, szombatra, pláne vasárnapra pedig az ország jó részére visszatérhet a markánsan meleg idő - délután nyugaton és északon újabb záporok, zivatarok pattannak ki, jövő hétfőre virradóan pedig további konvektív csapadékkal befut az újabb, menetrendszerű hullámzó frontrendszer is.

Az időszak nagy részében (péntekig bezárólag) többnyire északi, északnyugati irányú, csak ritkán és helyenként (főleg a záporok, zivatarok környezetében) megerősödő légmozgás lesz az uralkodó, ami jelzi, hogy délről egyelőre nem közelítenek meg minket újabb forró légtömegek, bár hétvégére, immár délnyugati, majd déli áramlás kíséretében így is melegszik az idő. A következő masszívabb hőhullámra még várnunk kell tehát, de tudjuk, hosszú lesz a jövő hétfőn kezdődő augusztus is.

Menetrendszerű záporok

Hétfő: A Dunántúlon, főleg annak nyugati és északi részén erősen felhős, záporos, zivataros idő lesz, keletebbre többet fog sütni a nap (Budapest környékén, illetve később a Duna–Tisza közén is tiszteletét teszi néhány zivatargóc). Délután az ország nagy részén 26, 32 fokos maximumok várhatók – keleten lesz a melegebb, itt szinte mindenhol kánikula várható. Ugyanakkor a csapadékosabb nyugati megyékben csupán pár fokkal 25 felett alakulnak a hőmérsékletek. Mérsékelt vagy gyenge északi-északkeleti szél fog fújni, csupán zivatarok környezetében lehetnek hevesebb széllökések. Éjszaka kezdetben nyugaton-délnyugaton néhol még eshet, éjfél után ott is csökken a felhőzet, majd hajnalra délnyugatra újabb felhők érkeznek, és itt helyenként ismét esni fog. Kora reggelre mérsékelt légmozgás mellett 17, 21 fokig hűlünk.

Kedd: Az ország nagyobb részén kezdetben sokat süt majd a nap, de a délnyugati és a déli határ mentén, sőt, a Dunántúlon többfelé már reggelre/kora délelőttre erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és itt ekkor már esni is fog. Déltől pedig egyre többfelé alakulnak ki újabb záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet 27 és 31 fok között alakul (az Észak-Alföldön várható kánikula), de a záporok környezetében gyorsan hűl a levegő, és az amúgy mérsékelt szél is megerősödhet. Napközben Észak- és Nyugat-Dunántúlon kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni, máshol gyenge marad, s csupán a zivatarok környezetében támadhat fel a légmozgás. Kora este délen és nyugaton még többfelé eshet, késő estére mindenhol abbamarad a zivatartevékenység, éjszaka sem lesz hűvös, hajnalra mindössze 18, 21 fokig hűlünk.

Szerda: Kezdetben ismét sok napsütés várható, délután észak és nyugat felől egyre többfelé pattannak ki újabb záporok, zivatarok - a legkésőbb, a délután második felétől délkeleten. Délután többnyire 24, 30 fokos maximális hőmérsékleteket mérhetünk (legfeljebb az Alföldön lehet kánikula), de a zivatarok környezetében gyorsan lehűl a levegő, és megerősödik az amúgy gyenge, alapesetben északnyugati irányú szél is. Éjszaka előbb északnyugaton, később a középső országrészben és a déli  határ mentén is újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk, a Tiszántúlon átmeneti csapadékszünet következik, kora reggelig 17, 21 fokig hűlünk.

Csütörtök: Ismét sokfelé várhatók záporok-zivatarok, talán a legtöbb az ország középső harmadában, keleten, illetve a Dunántúl keleti és déli részén, de jut belőlük szinte az ország minden szegletébe (a legkevesebb a nyugati határ mellé). Délután 24, 30 fokos maximumok várnak ránk (a délkeleti megyékben, a Tiszántúlon a több) – de a záporok gyorsan lehűtik környezetüket, és itt megerősödik majd az amúgy mérsékelt szél is (a Dunántúlon északnyugati, keleten délnyugati lesz a légmozgás iránya). Éjszaka keleten és északkeleten még többfelé esni fog, ám a Dunántúlon vagy a főváros környékén megszűnik a csapadék – reggelre 15, 20 fokig hűl a levegő.

Péntek: A Dunántúlon süt többet a nap, keleten már délelőtt is többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután is főleg a Dunától keletre fog esni, kisebb eséllyel a Duna mentén és a Kelet-Dunántúlon is kialakulhatnak futó záporok és még az Alpokaljára sodródnak be záportömbök, de több-kevesebb napsütésre itt is számíthatunk. Délután 25, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Gyenge, változó irányú szél fog fújni, keleten a zivatarok környezetében erősödhet meg a légmozgás. Estére mindenhol feloszlanak a zivatarcellák, éjszaka inkább derült időben 16, 20 fokig hűlünk.

Szombat: Kezdetben sok napsütés, kevés felhő vár ránk, délutánra 26, 30 fokig melegszik a levegő (most nyugaton és délen lesz a melegebb). Ekkor már azért megnövekszik a gomolyfelhőzet, s leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve elszórtan északkeleten, összességében a korábbinál jóval kevesebb helyen várhatók további záporok, ritkán zivatarok. Északon és nyugaton mérsékelt délnyugati, sőt idővel nyugati szél fog fújni, délen gyenge marad a légmozgás.  Éjszaka csapadék már sehol sem várható, hajnalra 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Kezdetben derült, délután már erősebben gomolyfelhős, időben 28, 32 fokos maximumokat mérhetünk - az északkeleti régió kivételével mindenhol kánikula lesz. Késő délutántól-kora estétől a Dunántúlon és az északi-északkeleti országrészben alakulnak ki záporok, zivatarok, ezek környezetében megerősödhet az addig mérsékelt szél (ami a Dunántúlon és északon a nap első felében déli irányú lesz). A front felhőzete azután késő este-éjszaka érkezik, s ennek nyomán másnapra mindenhol mérséklődik a nagy meleg.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk