Csak a frontok fékezik az áprilist – Időjárás a héten

A hét elején és végén is hidegfrontok akadályoznák a tavasz kiteljesedését. Váltakozó sikerrel.

A múlt hét végére, ígéretünkhöz híven végre megérkezett a tavasz melegebb szakasza – e hét elején pedig megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a természet egyik kezével megpróbálja lerombolni, amit a másikkal épített. Ami persze pusztán a köznapi tapasztalat – valójában csak az történik, aminek történnie kell: egyetlen jó időt generáló anticiklon sem marad a végtelenségig a helyén (legalábbis itt, a mi fertályunkon), előbb-utóbb valamennyi átadja helyét a sarkukban türelmetlenül topogó frontoknak.

Hétfőn késő délután, kora este egy inkább májusinak tűnő meleg nap után is érkezik egy: nagy dérrel-dúrral, megélénkülő széllel, de csak kevés csapadékkal, főleg elszórt záporokkal. Keddre vissza is veti a hőmérsékleteket – no, nem olyan mélyre, de azért pár fokkal a sokéves átlagok alá (utóbbiak már 17 fok körül járnak!). Szerdától ismét erőteljesen melegszik az idő, csütörtökön újfent mindenhol húsz fok fölé megyünk – ebből következően péntek délután, miközben még ezen a napon is 20 fok fölé melegszik a levegő, szinte menetrendszerűen érkezik az újabb hidegfront zivatarokkal és széllel. A hétvége most - az átlagosnál nagyobb bizonytalanság mellett - kifejezetten hűvösnek, több fokkal átlag alatti hőmérsékletűnek látszik a prognózisokban. Ráadásul hőérzetünket (főleg szombaton, de részben vasárnap is) rontja majd az élénkebb-erősebb északi-északnyugati szél is. S akkor nem is beszéltünk arról, hogy vasárnapra virradóan (amikor eláll a szél) északon visszatérhetnek a talaj menti fagyok is.

Addig viszont vár ránk néhány, szinte májusi meleget hozó nap: ráadásul, ahogy mind magasabban jár az égen éltető csillagunk, nagyobb városainkban, pláne Budapest belsejében egyre jobban érvényesül a hőszigethatás: az alant felsorolt napi hőmérsékleti értékekhez napsütéses időben, urbánus környezetben nyugodtan hozzáadhatunk pár fokot.

Hétfőn és pénteken front

Hétfő: A nap első felében még sok napsütés, később, délutántól a front érkeztével megnövekszik a gomolyfelhőzet. Délelőtt még élénk délnyugati, délután és kora este erősebb északnyugati szél fog fújni, főleg az északi országrészben. Délutánra 17, 21 fokig emelkedik a hőmérséklet. Éjjel felhős, ritkán záporos időben zömmel 6, 9 fokig hűlünk, de a hűvösebb északon, északkeleten 3, 5 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet. Sokat gyengül ugyan, de még mindig élénk lesz az északnyugati szél.

Kedd: Változóan felhős, szeles időben némileg visszaesnek a hőmérsékletek: csupán 12, 16 fok lesz a délutáni maximum. Az élénk (a középső országrészben erősebb) északnyugati légmozgás majd csak kora estére mérséklődik. Hajnalra, inkább derült időben, gyenge légmozgás mellett 4, 7 fokig hűl le a levegő.

Szerda: Zömmel napos időben délután már 19, 23 fok várható (a Dunántúlon lesz a legmelegebb). Többnyire élénk, északon néha kifejezetten erős nyugati-északnyugati szél fog fújni (a legkevésbé a Nyugat-Dunántúlon). Másnap hajnalra 6, 12 fokig süllyed a levegő hőmérséklete – gyenge lesz a légmozgás is.

Csütörtök: Inkább napos, gomolyfelhős időben bőven 20 fok feletti (általában 22, 26 fokos) maximumok várhatók. Igen élénk, északkeleten kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Nem lesz hideg az éjszaka sem: hajnalra mindössze 9, 14 fokig hűlünk. Mérsékelt délnyugati szelet tapasztalhat, aki már talpon van ily korán – Dél-Dunántúlon lehet kicsit erősebb.

Péntek: Az országban még kora délutánra is maradnak a 20, 23 fokos hőmérsékleti értékek, a nap első felében várható több napsütés. Azonban az érkező hidegfronttal együtt a hőmérsékletek még a délután során  fokozatosan visszaesnek, északon és nyugaton akár 15 fok alá is. Ehhez még sokfelé konvektív csapadék (záporok, zivatarok), az ország nagyobbik, déli felén a front előtt igen erős, többfelé viharos délnyugati szél társul. Késő délutánra, kora estére szinte az egész országot eléri a csapadékzóna, s mögötte a hidegebb levegő. Hajnalra még mindig felhős, csapadékos, szeles időben többnyire 6, 11 fokos hőmérsékleti minimumok várhatók (délkeleten ennél magasabb). Előbb átmenetileg gyengül, majd erősödik a szél - de hajnalban már északnyugatról fog fújni.

Szombat: A déli, a középső, és a keleti országrészben várható újabb csapadék, egészen késő estig.  Már csak 10, 14 fokos délutáni maximumok várhatók - nyugat-keleti eloszlásban. Többnyire erős, néha viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fog fújni - azért az ország középső részén kialakul egy gyengén szeles zóna is. Csekély vigasz, de azért a felhőátvonulások között délután néha a nap is kisüthet. Másnap hajnalban gyengülő légmozgás mellett már csak -1, +4 fokot mérhetünk – bizony északon, északkeleten ismét kiterjedtebben fordulhatnak elő akár erősebb (s nem is mindig csupán talaj menti) fagyok.

Vasárnap: Változóan felhős, ritkán napos időben délután 11, 14 fokos maximumok várhatók – ritkásan még további záporok. Többnyire igen élénk, de délnyugaton csak mérsékelt vagy gyenge északnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk