Csak nem akar tél lenni – Időjárás a héten

Hétvégéig átlagon felüli hőmérsékletek, jórészt fagymentes éjszakák várnak ránk. Mondjuk, a fűtésszámlánk nem bánja a dolgot. Szombat estétől havazhat!

A mögöttünk hagyott hét (meg az előtte való hétvége) nem igazán hozta a januártól elvárható kunsztokat: zimankó, fogvacogás, hótenger, effélék. Ezzel szemben többször is szemtelenül meleg volt úgy napközben, mint éjjel (a hőmérsékleti térképen persze rendre akadtak fekete bárányok: ahogy múlt heti prognózisunkban is írtuk, Budapest sajnos veszélyesen közel fekszik az ebből a szempontból renitens északi-északkeleti régióhoz).

Márpedig a rendes, csontig hatoló hideg jó ideig még nem tér vissza – igaz, ahhoz képest, hogy például múlt hét pénteken ismét megdőlt a napi maximumrekord, ezen a héten már ne számítsunk pozitív hőmérsékleti csúcsokra (de negatívokra azután végképp ne!). A napról napra szinte állandó és minimális területi szórást mutató nappali és éjszakai hőmérsékletek terén most úgy tűnik, hétvégén lesz határozott változás. Szombaton, pláne vasárnap, egy hozzánk délről közel sompolygó mediterrán ciklonnak köszönhetően  már egészen télies hőmérsékleteket mérhetünk - úgy nappal, mint éjjel. Addig az éjszakák sem lesznek hidegek – jórészt a hajnali fagyok is elkerülnek minket.

A héten ráadásul szinte naponta számíthatunk kisebb-nagyobb, hol kiterjedtebb, hol helyi jellegű esőkre (a hétvégén már havazásra is!) – köszönhetően a környékünk időjárását uraló sekély ciklonális mezőnek. Az időjárás, mely múlt héten a kora tavaszt idézte, most inkább a novemberre emlékeztet majd. A légmozgás a hét közepéig többnyire gyenge marad – ez viszont nem sok jóval kecsegtet a levegő sokfelé már most is pocsék minőségének tekintetében (péntektől azért kicsit markánsabb légmozgás várható). Az ilyen típusú idő kifejezetten kedvez a „banálisabb” felső légúti megbetegedések és a sokak által rettegett influenza terjedésének. A járványügyi szakemberek is ezt vetítik előre, de a Google keresési találatok alapján kirajzolt influenzagörbéje is jelzi, hogy idén a korábbi évekhez képest kicsit korábban indult a szezon – nem árt tehát óvatosnak lenni (s talán egy védőoltás sem árthat…).

Kezdődik elölről

Hétfő: Erősen felhős időben az ország túlnyomó részén 4, 7 fokos maximumokra számíthatunk. Főként a középső és a keleti országrészben (no meg a Dél-Dunántúlon) hullhat kitartó, ám összességében nem túl derekas mennyiségű eső: az Alföldön délelőtt még kissé megélénkül az északkeleti szél, késő délután már alig rezdül a levegő. Éjszaka a Dunántúlon és északon foltokban fagyhat, ám  az ország nagyobb részén a továbbra is felhős, főleg északkeleten még esős időben hajnalban is többnyire +1, +5 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet – a keleti határszél kivételével igen gyenge légmozgás dacára.

Kedd: Borult, párás, sokfelé ködös, főleg délen néha még csapadékos idő lesz, 5, 8 fokos kora délutáni maximummal. Legfeljebb a Dunántúlon fújhat élénkebb délkeleti szél. Éjjel a a nyugati határszélen helyenként fagyhat, de többnyire +1, +5 fok lesz a minimum is. Szinte a szellő sem rezdül, s ismét kiterjedten képződhet köd. Ráadásul többfelé is várható eső.

Szerda: Erősen felhős, legfeljebb rövid időszakokra napos időben kora délután 5 (Nyugat-Dunántúl) és 11 (Tiszántúl) fokok közötti intervallumban tetőznek a napi hőmérsékletek. Délutánig legfeljebb elszórt, gyenge esőt tapasztalhatunk, utána a Kelet-Dunántúlon, a középső és keleti országrészben egyre többfelé várható csapadék. A légmozgás gyenge lesz, és az is marad napszállta után. Este, éjszaka a szaporodó felhőknek hála, nem lesz kevesebb +3, +6 foknál.

Csütörtök: Ismét erősen felhős, kezdetben többfelé várható eső, később inkább csak  északon, de gyönge szitálás bárhol előfordulhat – estére mindenhol megszűnik a csapadék. Kora délután többnyire 6, 9, de délkeleten akár 10-11 fokos maximumokat mérhetünk. A Dél-Alföldön átmenetileg feltámad a délkeleti szél – késő délutánra le is csillapul. Viszonylag enyhe lesz az éjjel is: 0, +5 foknál csak északkeleten lehet kevesebb, hála a borult, néhol még csöpörgős időnek. Reggelig csak a Nyugat-Dunántúlon élénkülhet meg az északnyugati szél, máshol sűrűn tenyészik majd a köd.

Péntek: Ismét felhős, elsősorban nyugaton és délen még esős idő várható, a zömmel +6, +9 fokos maximumokkal. Leginkább a Dunántúl nyugati részén élők tapasztalnak erősebb északi-északnyugati irányú légmozgást, de azért az ország többi részén is kifejezetten élénk északkeleti szél fog fújni. Estétől hajnalig már az ország nagyobb részén lehet csapadék (még mindig zömmel eső), éjjel többnyire -1 és +4 fok közötti minimum-hőmérsékleteket mérhetünk (a Dunántúlon lehetnek kiterjedtebb fagyos területek). Szinte mindenhol többé-kevésbé szeles időben lesz részünk: a Dunántúlon például viharos erővel is fújhat az északnyugati, északkeleten pedig az északkeleti szél.

Szombat: Kora délután a keleti országrészben még +4, +6, de a Dunántúlon és a középső országrészben (így a fővárosban is) csupán -1, +3 fokos maximumok várnak ránk. No meg országszerte felhős idő, többfelé eső, havas eső, idővel hó is! A Dunántúlon erős, néha viharos északnyugati szél fúj majd, de többnyire keleten (pláne északkeleten!) is igen élénk marad a légmozgás. Éjjel a Dunántúlon és a Duna mentén kiterjedtebben, keleten foltokban fagyhat, többnyire –2, +1 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, de az ország keleti harmadán még nem lesz +2, +3 foknál kevesebb. Többnyire erősen szeles idő lesz, mind a Dévényi-kapun, mind a Duklai-hágón tódul be a hideg levegő, éppen ezért a Dunántúl nagy részén erős északnyugati szél fog fújni, de északkeleten is mozgalmas lesz az éjszaka. Sokfelé várható havazás, vagy akár vegyes halmazállapotú csapadék.

Vasárnap: Napközben többnyire -2, +3  okos maximumokra, s például a Kelet-Dunántúlon és a Duna mentén napközbeni fagyokra, borult időre és további havazásra, hószállingózásra, keleten havas esőre számíthatunk. A Dunántúlon kifejezetten erős, sőt viharos marad az északnyugati szél, ami hófúvásokat is okozhat – de északkeleten is akadnak majd szeles vidékek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?