Csak részlegesen fogyatkozik a nap – Időjárás a héten

Vérbeli tavaszi idő lesz a héten, s péntek délelőtt egy viszonylag ritkán látható csillagászati eseménynek, részleges napfogyatkozásnak is tanúi lehetünk.

A múlt héten több napig borult, esős időt okozó sekély ciklon maradványai már tőlünk jóval keletebbre találhatók, Európa keleti és középső része felett erős, magas légnyomású övezet épült ki, éppen ezért többnyire derült, sok napsütéssel kísért időnk lesz a hét nagyobbik részében. A melegedési tendencia nem lesz töretlen: egyrészt kedd délutántól, másrészt vasárnap is hidegebb levegő érkezik hozzánk, ami némileg (de azért nem drámaian) visszaveti a napi maximumokat. Azért jellemző, hogy két-három hűvösebb nap után szombaton némileg melegszik az idő, és most úgy tűnik, vasárnap is csak az ország északi peremén esnek vissza a hőmérsékletek. Ugyanakkor a fronttevékenység (nagy előrejelzési bizonytalanság mellett) legfeljebb vasárnap (akkor is főleg északon) kecsegtet némi csapadékkal. A hét legnagyobb részén zömmel száraz idő várható – csütörtökön a Tiszántúlon már eshet. Szombaton előbb egy mediterrán ciklon kacsint be hozzánk (ennek, úgy tűnik, csak a fuvallatát érezzük majd), aztán vasárnap délután egy frontrendszer érkezése esedékes – az ennek nyomán beáramló, legfeljebb árnyalatnyival hidegebb levegő remélhetőleg a jövő hét elején sem büntet minket hűvösebb nappalokkal, pláne a hátunk közepére kívánt fagyos éjszakákkal. Az éjszakák mondjuk ezen a héten még vacogósak maradnak, előbb foltokban, viszont a hét közepén már kiterjedtebben is fagyni is fog – a hét legvégére, ahogy gyűlnek a felhők, kicsit enyhülhetnek az éjszakák is: az ország nagyobb részén már fagymentes lesz a vasárnap hajnal. A hét első felében élénk, de nem túl erős szelet tapasztalunk, azután szerda estétől legyengül a légmozgás – nem véletlen, hogy ettől kezdve mind több helyen fagyhat. Szombaton (Benedek napján) ehhez képest már élénkebb déli szél fog fújni – ezzel kicsit melegebb levegő érkezik, vasárnap viszont a hidegfront támasztja fel az északi szelet.

false

A hét csillagászati szenzációja az idei év első teljes napfogyatkozása, március 20-án, pénteken, amelyet Magyarország területéről részleges napfogyatkozásként lehet érzékelni. Ettől persze még felfokozott várakozás övezi az eseményt (az amatőr csillagászok körében mindenképpen), hiszen már több mint négy éve (egészen pontosan 2011. január 4. óta) semmilyen napfogyatkozást sem figyelhettünk meg. Tőlünk nézve péntek délelőtt kezdődik, késő délelőtt éri el a maximumát, és délben fejeződik be. Nálunk a Nap csaknem 60 százalékát kitakarja majd a Hold: ilyen mértékű fogyatkozásnál a napfény mennyisége érzékelhetően, ugyanakkor nem túl feltűnően csökken. Akit a teljes műsor érdekel, az jobb, ha Grönlandtól keletre, mondjuk a Brit-szigetek és Izland között húzódó sávban tartózkodik (térképen itt látható), ugyanis itt vonul át a totalitás sávja: a Feröer-szigetek és a Spitzbergák lakói előnyben! A Napba nézéssel kéretik óvatosan bánni: csak speciális védőszemüveggel ér próbálkozni! A kormozott üveg felejtős, akkor már a hegesztőszemüveg és -pajzs sokkal jobb ötlet. Amúgy az országban számos helyen lesz távcsöves bemutató: ezek listája a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján itt megtalálható. Ráadásul a mostani fogyatkozás gyakorlatilag csak néhány órával előzi meg a csillagászati tavasz még éjfél előtt esedékes beköszöntét.

false

Legfeljebb hétvégén eshet

Hétfő: Túlnyomóan napos időre, délután már 12, 14 fokos napi maximumokra számíthatunk. Többnyire élénk, a Dunántúlon, pláne annak északi és keleti részén és a Duna–Tisza közén átmenetileg kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni. Hajnalban mérsékelt légmozgás mellett északkeleten néhol fagyhat, de többnyire 0, +4 fok lesz a minimum.

Kedd: Túlnyomóan napos, enyhén felhős idő, néhol (főleg a Dél-Dunántúlon, északkeleten) még mindig kifejezetten élénk, keleties irányú széllel, mely este az északkeleti régióban némileg erősödhet is. A délutáni maximumok 12, 14 fok körül alakulnak. Hajnalban megint csak északon és északkeleten lehetnek makacsul fagyos területek, amúgy többnyire –1, +3 fokig süllyednek a hőmérsékletek. Előbb csak északkeleten, majd máshol is kicsit élénkebb északkeleti szél fog fújni.

Szerda: Zömmel még mindig napos idő várható, alkalmi felhőátvonulásokkal. Délután már csak 8, 11 fok várható – előbb élénk, majd mérsékelt keleti-északkeleti szél fog fújni. Éjszaka, ahogy gyengül a légmozgás, sajnos kiterjedtebben, az ország nagyobb részén is fagyhat: a minimumok +1 és –3 fok körül alakulnak.

Csütörtök: Változóan (pláne keleten) felhős, de zömmel napos időben 7, 10 fokos délutáni hőmérsékletekre számíthatunk. Esőre csak délutántól és főleg keleten-északkeleten számíthatunk. Nyugaton inkább gyenge, változó irányú, máshol élénk vagy legalább mérsékelt északkeleti szél fog fújni – estére mindenhol leáll a légmozgás. Éjszaka, szinte szélcsendben ismét sokfelé fagyhat: többnyire +2, –3 fokos minimumok várhatók, hajnalban, reggel keleten-délkeleten kisebb eső előfordulhat.

Péntek: Az ország nagyobb részén sok napsütés, többnyire derült idő (ami már csak a részleges napfogyatkozás megfigyelhetősége szempontjából is fontos), délután 9, 11 fokos csúcshőmérsékletek – ez lesz a menü, no és főleg délkeleten élénkebb északkeleti szél (máshol alig rezdül a levegő).Éjszaka a Dunántúlon kicsit élénkebb déli, máshol gyenge légmozgást tapasztalunk, még mindig sokfelé fog fagyni, nyugaton kevésbé – erre utal a +2, –3 fokos minimumok térbeli megoszlása is.

Szombat: Változóan felhős időben délután 10, 15 fokos hőmérsékleti maximumokat mérhetünk – a Dunántúlon a magasabbakat. Több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk. Élénk, a Dunántúlon kicsit erősebb déli-délnyugati szél fog fújni – késő estére sokat gyengül, csupán a Dunántúlon marad észrevehető légmozgás. Éjszaka a nyugati és a déli országrészben már  nem fog fagyni – sőt a sok felhő hatására a hőmérsékletek többnyire csak 4, 6 fokig süllyednek. Az északkeleti-keleti országrészben még hűvös, néhol fagyos lesz a hajnal: –1, +3 fokos minimum-hőmérsékletekkel.

Vasárnap: Északon erősebben, délen változóan felhős időben, az elszórtan esős északi-északkeleti országrészben már csak 8, 9 (és e maximumok is még délelőtt állnak be, délután már hűvösebb lesz), ám az ország nagyobb részén még 10, 14 fokig melegszik az idő. Napközben a hidegfront érkezésével fokozatosan támad fel az északi szél (a Dunántúlon és északkeleten hevesebb lökések is előfordulhatnak).

Figyelmébe ajánljuk