Csalóka napfény – Időjárás a héten

Csigalassúsággal melegszik az idő. Érdekes módon a körülmények javulásához az alkalmi frontok is hozzájárulnak: felhős-szeles időben legalább nem fagy éjszakánként.

Szép, bár éjszakánként még hűvös, vérbeli kora tavaszi idővel kezdődik a hét – pont úgy, ahogy az előző zárult. Amit azért egészen jól megúsztunk, elvégre a Balkánon viharos időjárást hozó mediterrán ciklon a korábban számítottnál délebbre tombolt (az erről szóló korábbi bejegyzésünk itt olvasható). Ennek nyomán itt, Közép-Európában egy terjedelmes anticiklon épült ki, ami csak a hét közepére adja meg magát.

Szerda estétől kezdve egy érkező frontrendszer, majd csütörtöktől az ennek mentén keletkező újabb peremciklon miatt némileg visszaesnek a napközbeni hőmérsékletek, de még mindig a sokévi átlag környékén (néha azért kicsit az alatt...) maradnak. Viszont ritkulnak az éjszakai fagyok, bár el nem tűnnek még teljesen: a vasárnap hajnal például kifejezetten hűvös lehet. Most úgy tűnik, a szerdai frontátvonulásnak nagyobb lesz a szele, mint a csapadéknyoma (azért az ország nagyobb részén esni fog pár óráig), és igazán csütörtöktől fordulhat esősebbre az idő két-három napra (igazán sok csapadékra ekkor sem kell számítani). Csütörtökön még országszerte igen erős szél fog fújni, pénteken már csak a Dunántúlon, s ott is lassan csillapodik – de ez legyen a legnagyobb bajunk. Bár a nemzeti ünnepen, március 15-én, vasárnap is még csak visszafogottan meleg, tavasziasan szeles lesz az idő, de az biztos, hogy ezúttal nem kell az osztrák sógoroktól hókotrókat lízingelnünk. Az eme ünnepen amúgy is emblematikus esernyők szükségessége tekintetében még nem vagyunk biztosak (futó záporok előfordulhatnak).

Biztosan örülnek neki, hogy a márciusi virágzással ismét indul az allergiaszezon: jelenleg olyan egzotikus és kevésbé ritka fák virágporát szívhatjuk be, mint az éger, a mogyoró vagy a tiszafafélék – ráadásul bizonyos gombák is eregetik már spóráikat. (Friss polleninformációkat innen és innen nyerhetünk). Készülhetünk, hogy ebben a tekintetben egy ideig csak egyre rosszabb lesz a helyzet (ami kevésbé pesszimista tónusban annyit tesz, hogy megállíthatatlanul melegszik az idő).

Napsütés, majd szeles idő

Hétfő: Sok napsütésben lesz részünk, délután 8, 11 fokos maximumokkal, és többnyire igen gyenge, legfeljebb északnyugaton és délkeleten mérsékelt szélben. Éjszaka többnyire fagyni fogy (a Dunántúlon a legkevésbé), hajnalig többnyire +2, –2 fokig hűl a levegő (északkeleten helyenként mélyebbre is!), gyenge légmozgás mellett, miközben felhő is alig lesz az égen.

Kedd: Napsütéses idő várható, délután már 10, 12 fokos csúcshőmérsékletekkel, s közben levél is alig rezdül majd. Éjszaka gyenge légmozgás mellett, derült időben ismét hideg lesz, sőt az ország nem kis részén fagyni fog: hajnalban zömmel +2, –2 fokos minimum hőmérsékletek várnak ránk, de északkeleten elérhetjük a –5 fokot is.

Szerda: Délelőtt még mindig inkább napos, délután, pláne a Dunántúlon már felhősebb időnk lesz, délután zömmel 11–13, de a nyugati határvidéken már csak 7, 9 fokos maximumokkal. Különösen a Nyugat-Dunántúlon támad fel délutánra az északnyugati szél – itt már erősebb, akár viharos széllökések is előfordulhatnak. Már a nap második felében vastagabb, csapadékot adó felhők érkeznek, éjszaka többfelé (előbb főleg az ország nyugati és középső felén, így Budapest környékén, hajnalban már keleten is) eshet az eső, s a szél most már északkeleten is megerősödik. Legfeljebb délnyugaton fagyhat még foltokban, de többnyire 1, 5 foknál nem is lesz hidegebb.

Csütörtök: Felhős, sokfelé esős idő lesz, némileg (főleg a Dunántúlon és északon) a hőmérsékletek is visszaesnek: 4, 8 foknál nem lesz több (talán Baranyában lesz a leghidegebb). Erős, többfelé viharos északi szél fog fújni -kora estétől többnyire mérséklődik. Hajnalban az északkeleti országrészben foltokban fagyhat, máshol azért többnyire  +1, +5  fok körül alakulnak a hajnali minimumok – köszönhetően a felhős, az ország középső harmadán még esős időnek. A szél már csak a Nyugat-Dunántúlon marad élénkebb-erősebb.

Péntek: Erősen felhős, többfelé esős idő lesz - nyugaton, délnyugaton 6, 7, máshol  8, 11 fokos maximumokkal. A Dunántúl nyugati felén kifejezetten erősen, északkeleten élénken, máshol csak gyengén vagy alig fúj majd az északi-északkeleti szél. Éjjel sok lesz a felhő, és többfelé, de főleg az északi országrészben eső is eshet. Legfeljebb kisebb területeken, foltokban fagyhat (pl. a Dunántúlon), többnyire 0, +3 fok lesz a legalacsonyabb kora reggeli hőmérséklet. Még a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten fújhat kicsit élénkebb északnyugati szél.

Szombat: Felhős, néhol ismét esős időben délután 7, 11 fokig emelkedik a hőmérséklet, többnyire gyenge légmozgásra számíthatunk. Hajnalban megint kicsit kiterjedtebben fagyhat – többnyire gyengén felhős, szélcsendes időben –1, +2 fok lesz a minimum.

Vasárnap: Néha megnövekszik a felhőzet, ám a felhőátvonulásokból legfeljebb futó záporok fordulhatnak elő, s alkalmanként még a napot is látjuk majd. 10, 13 fok lesz a délutáni csúcshőmérséklet – e napon (a délkeleti országrész kivételével) kicsit élénkebb délkeleti légmozgást tapasztalunk.

Figyelmébe ajánljuk