Ez a nyár soha nem ér véget – Időjárás a héten

A természet fittyet hány arra, hogy szerdán véget ér a nyár – még szeptember első napjaiban is melegünk lesz.

A nyár nem hiába tért vissza a múlt héten (ahogy minapi bejegyzésünkben ígértük), s még jó ideig nem is hagy el minket.

Napos, sokfelé már-már kánikulai meleg várható hétfőn – a rákövetkező napokon ugyan némileg már elmaradnak ettől a hőmérsékletek, de a hét hátralévő részére sem lehet majd panaszunk (hacsak nem az ősz mielőbbi eljövetele lenne a vágyunk). Még hétfőn késő délután ugyan befut (akkor még csak északnyugatra) egy megtorpanó, felettünk lassan széteső, jelentős csapadékot még kedden se hozó hidegfront, s ennek nyomán kissé élénkebb légmozgás kíséretében a hét második napjától átmenetileg némileg hűvösebb levegő áramlik fölénk. De még a szerdai visszafogottan meleg napon sem marad el a hőmérséklet a sokévi átlagtól, az éjszakák, pláne a hajnalok viszont néhány napig ismét csípősek lesznek.

Csütörtöktől, pláne péntektől pedig újra melegszik az idő, csapadék egy csepp sem várható, s szeptember, azaz papíron az ősz első hétvégéjén ismét sokfelé közelítheti meg, s főleg vasárnap érheti el a hőmérséklet a 30 fokot, s már éjszaka sem lesz oly hűvös (de azért reggelre még ekkor is felfrissül a levegő). Előreláthatóan még a jövő hét nagy része is ilyen késő nyári, utószezoni időt hoz, habár jövő hétfőre virradóan elér majd minket egy újabb, csapadékot is hozó hidegfront is, de erre addig még alszunk néhányat.

Kedden gyenge hidegfront

Hétfő: Az ország nagy részén kezdetben még derült időben, gyenge szélben délután 27, 31 fokos maximumok várhatók (délkeleten helyenként talán egy kicsivel több is). Délután előbb a nyugati határ mentén, majd a Dunántúl északi felén már több helyen alakul ki egy-egy zápor, zivatar, ezek környezetében gyorsan hűlhet a levegő és feltámadhat a szél is. Késő este nyugat felől megnövekedhet a felhőzet, részben ennek, no meg a megélénkülő légmozgásnak is köszönhetően reggelig sem hűlünk 16, 21 fok alá. A Dunántúl délnyugati, nyugati részén, illetve az északi határ mentén, északkeleten helyenként már éjszaka is esni fog.

Kedd: Többfelé is megnövekszik a felhőzet, és elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar – előbb inkább északon (s talán a főváros környékén), kora délután már a középső országrészben és a Tiszántúlon is, a délután második felében viszont főleg a Dél-Alföldön. Egy-egy csapadékgócban nagyobb zápor is kialakulhat, de összességében nem kell sok csapadékra számítani. Többnyire 23, 28 fokos maximumokra számíthatunk, de Szeged környékén még meglehet a 30 is. Főleg a Dunántúlon, valamint északkeleten élénkül meg az északnyugati-északi szél. Estére mindenhol eláll az eső, lassan elvékonyodik a felhőzet is. Főleg keleten még élénk marad az északkeleti szél, így többnyire hajnalban is csak 12, 18 fokos minimumokat mérhetünk (délkeleten lesz a legenyhébb), de északon, ahol legyengül a légmozgás, az amúgy is szélvédett völgyekben akár 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Szerda: Többnyire derült idő lesz sok napsütéssel, délutánra 22, 27 fokig melegszünk. Főleg keleten fújhat élénk északkeleti szél. Éjszakára sokat mérséklődik a légmozgás, felhőtlen, csillagfényes időben napfelkeltéig 11, 15 fokig csökken a hőmérséklet (az északi völgyekben 10 fok alá is süllyedhet).

Csütörtök: Többnyire napos, délután gomolyfelhős időben, gyenge szélben 24, 28 fokos maximumokra számíthatunk – a Kisalföldön és az Alföld északkeleti sarkában lesz a legmelegebb!  Éjszaka csapadék sehol sem várható, kora reggelig 11, 16 fokig hűlünk (a víztömeg kiegyenlítő hatása miatt a Balaton mellett lesz ennél enyhébb a reggel - igaz, az északi völgyekben 10 fok alá is lehűlhet!).

Péntek: Többnyire napos, délután a Dunántúlon és az északi hegyvidéken erősebben gomolyfelhős (a nyugati és északkeleti megyékben elszórtan záporos) időben délután 25, 29 fokos maximumokat mérhetünk – a Felső-Tisza-vidéken és a Kisalföldön közelíti meg leginkább a hőmérséklet a 30 fokot. Gyenge, legfeljebb mérsékelt északi-északnyugati szél fog fújni. Éjjel többnyire derült idő lesz, reggelig zömmel 13, 17 fokig süllyed a hőmérséklet, talán a Balaton mellett lesz ennél pár fokkal melegebb.

Szombat: Az ország nagyobb részén kevés felhő lesz felettünk, többnyire gyenge, változó irányú szél fog fújni, délután 26, 30 fokos maximumokat mérhetünk. Éjszaka csapadék sehol sem várható, kora reggelre 14, 20 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Gyengén felhős időben délután 26, 31 fokos maximumokat mérhetünk – főleg keleten várható kifejezetten kánikulai meleg. Mérsékelt, de északnyugaton és északkeleten már élénk délnyugati szél fog fújni. Délután északon és a nyugati határ mentén egy-egy zápor kialakulhat, késő estétől északnyugat felől vastagabb felhők érkeznek és mind többfelé pattannak ki záporok-zivatarok.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk