Ez már inkább ősz! – Időjárás a héten

A melegnyelv és a forróság helyét egy makacsul megülő sekély ciklon veszi át: sok csapadékra és kissé hűvös időre számíthatunk – a nemzeti ünnepen is.

A még múlt hétvégén is kitartóan perzselő hőség szinte varázsütésre tűnik el e hét elejére. Időjárásunk még vasárnap kezdődött csapadékos fordulata viszont kitartónak ígérkezik: a befutó frontrendszer pont felettünk vet hullámot, s a kialakuló sekély ciklon napokig itt ólálkodik a fejünk fölött, benne jelentős mennyiségű potenciális csapadékkal.

Legalább szerdáig (de inkább az ünnepnap délutánjáig-estéjéig, hiszen csütörtökre virradóan újabb csapadékmező érkezik) kifejezetten esős, záporos időnk lesz, s mivel az észak-európai eredetű hűvös levegőt is itt keveri be e makacs meteorológiai rendszer, ezért a megszokottnál jóval hidegebb is, már ami a nappali hőmérsékleteket illeti (a forró éjszakákat pedig elfelejthetjük egy időre). Őszintén szólva, nem nagyon emlékszünk ilyen visszafogott hőmérsékletű, inkább a szeptembert idéző augusztus 20-ra, mint ami előttünk áll (nem kell izgulni: a tűzijátékot nincs miért lefújni…).

Azután a négynapos ünnep finisére, a voltaképpeni hétvégére, de leginkább vasárnapra pár fokot javul az idő, s a mérleg ekkor már ismét a napsütés felé billen, de akkor sem lesz még túl meleg. A távlati előrejelzésekben némi valószínűséggel szerepel még egy határozottabb (később még megerősítendő) nyárias fordulat lehetősége is. E forgatókönyv szerint augusztus utolsó hetében vagy inkább napjaiban átmenetileg visszatérhetnek a 30 fok körüli értékek, igen kis eséllyel akár az erősebb kánikula is (horribile dictu, a fenének sem hiányzó, 20 fok feletti trópusi éjszakákkal), de az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesz alkalmunk megközelíteni az elmúlt (legutóbbi bejegyzésünkben is elemzett) hőségperiódus szomorú rekordjait.

Nehezen tér vissza a nyár

Hétfő: Az ország nyugati részén (ahová hamarabb érkezik meg a frontrendszer mögötti hidegebb levegő) már csak 20, 22 fok várható, többnyire azonban még 24, 27 fokos késő nyári meleg, északkeleten ennél több is, ám a hőmérsékletek késő délutánra, a hűvösebb levegő térnyerésével mindenhol (így keleten is) fokozatosan visszaesnek. Sokfelé várható záporos csapadék, zivatarokban sem lesz hiány, ezek környezetében a szél is megerősödhet, amúgy csak élénk-mérsékelt, a Dunántúlon határozottan északnyugati irányú légmozgás várható.

Éjszaka is sokfelé hullhat további, főleg konvektív csapadék, intenzív zápor: hajnalra 17, 21 fokig hűl a levegő.

Kedd: Erősen felhős, sokfelé (de főleg a középső, az északi és a keleti országrészben – a Dél- és Nyugat-Dunántúlon kevésbé) esős, záporos, ritkábban zivataros idő lesz. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. Nyugaton és a középső országrészben határozottan megélénkül az északnyugati szél. Délután többnyire 19, 25 fok lesz a hőmérsékleti maximum (az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén lesz a leghűvösebb). Éjjel – mérsékelten, a Dunántúlon és északon élénkebben szeles időben – főleg északon még mindig csapadékos időre számíthatunk, hajnalra 13, 19 fokos minimum-hőmérsékletekkel (keleten lesz kevésbé hűvös).

Szerda: Még mindig sokfelé, de leginkább talán az ország északi, középső és keleti felén lehet zápor, sőt makacsul kitartó eső is. Délután ott mindössze 17, 22 fokig melegszik az idő. Azonban délen, délnyugaton (és az ország északkeleti sarkában!), ahol kisüt a nap, átmenetileg 24, 25 fok is lehet. Többfelé élénk szél is fog fújni, ennek iránya tájegységenként is eltérő lesz (északon keleti, nyugaton és délen inkább északnyugati-északi) – mivel éppen a Kárpát-medence felett lesz a ciklon középpontja. Éjszaka felhős idő lesz, többfelé további csapadékkal, még mindig élénk széllel. Hajnalra 13, 17 fokig hűlünk.

Csütörtök: Napközben az évszakhoz képest némileg hűvös idő lesz, az ország nagyobb részén mindössze 18, 22 fokos maximumokkal. Emellett délelőtt sokfelé (északon is!), délután elsősorban a déli, a középső, és a keleti országrészben fog hullani záporos csapadék (itt is lesz a leghűvösebb). Budapesten is többször eshet estig! Élénk, északon néha erősebb keleti- északkeleti szél fog fújni. Éjszaka még mindig inkább felhős időnk lesz, délen illetve a Kelet-Dunántúlon további elszórt csapadékkal, s estétől sokat gyengül a légmozgás. Még jobban lehűl a levegő: hajnalra 11, 17 fokos minimumok várhatók.

Péntek: Az ország nagy részén változóan felhős, alapvetően őszies idő várható,  maximum csupán 17, 23 fokos hőmérsékletekkel (a csapadékos környékeken lesz a kevesebb). Kezdetben főleg délkeleten, később már másfelé (például a középső országrészben) is számítani kell záporokra. Kissé élénk északkeleti szél fog fújni. Másnap hajnalra, inkább felhős időben 11, 15 fokig süllyed a hőmérséklet – többfelé hullhat ismét záporos csapadék.

Szombat: Inkább felhős, mint napos időre, napközben további csapadékra (főleg záporokra) is számíthatunk. Délután 18, 22 fok lesz a maximum: amint kisüt a nap, rögtön 20 fok fölé megyünk. Mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Késő estére többnyire mindenhol megszűnik a csapadék, éjszaka szinte megáll a légmozgás is: ismét jobban felfrissül a levegő, hajnalban 11, 16 fokig hűlünk.

Vasárnap: Kezdetben inkább napos, később erősen gomolyfelhős és főleg a nyugati és a középső országrészben alkalmanként záporos, alapvetően késő nyári idő várható, délután már 21, 25 fokos csúcsértékekkel, többnyire gyenge, legfeljebb mérsékelt keleti-délkeleti irányú széllel.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?