Havas karácsonyi esélyek – Időjárás a héten

Meglehet, éppen az ünnep napjain fordul csapadékosabbra az addig zömmel száraz idő. Talán még hóból is jut, de nem mindenhová.

Aki átélte itt, a Kárpát-medence közepén az elmúlt, kevéssé bizalomgerjesztő egy hetet, az látott mindent, ami ránk várhat a következő napokban.

Tehát a menü: napközben is fagypont körüli (pláne az alatti!), a szerencsésebb napokon pár fokkal e fölötti hőmérsékletek, napnyugtától délelőttig pedig garantáltan fagyos órák. Ehhez többnyire borongós, szürke, ködös-párás idő társul, köszönhetően részben annak is, hogy szinte egész héten visszafogottan alakul a légmozgás (a gyenge szél légminőségre gyakorolt katasztrofális hatását már többször is fejtegettük). Rendes csapadék hétvégéig nem is nagyon várható: de a ködből kifagyó zúzmara, a ködszitálás, ónos szitálás, az ipari hó így is velünk marad. Ráadásul, mint azt a hétvége tragikus balesetei is igazolják, ilyen körülmények között egy nem túl intenzív folyékony csapadék, amely akár a felszálló ködből formálódó alacsony szintű rétegfelhőkből hullik alá, gyorsan lefagyhat, korcsolyapályává alakítva az utakat.

S hogy télen miért nem hó esik, ha egyszer itt lenn, a felszín közelében ilyen hideg van? Nos, az e hétre is jellemző anticiklonális légköri helyzetben sokszor melegebb levegő csúszik a hidegebb fölé, ami egyrészt egyfajta záróréteget képezve biztosítja, hogy ami itt lenn keletkezik (hidegpárna – a ködöt és a szmogot beleértve), az itt is maradjon, másrészt a kialakuló hőmérsékleti inverzió miatt fenn még melegebb is van, s ha csapadék képződik, annak halmazállapota sokszor folyékony. Pont ez okozza a dilemmát az ünnepi hétvége időjárásával kapcsolatban: úgy tűnik, ekkor már nem csupán a magasban, de szombat estétől már talajközelben is kissé melegebb, egyben nedvesebb levegő is érkezhet – a szokottnál is nagyobb bizonytalanság mellett (egy álcázott hidegfront érkezik, ami csak a magasban megülő melegebb levegőhöz képest hoz hidegebbet, itt lenn kisöpri a ködös-párás szutykot).. Ennek hatására átmenetileg, afféle karácsonyi ajándék gyanánt, vasárnap estétől akár az éjszakai fagyok is eltűnhetnek az ország nagyobb részéről! Márpedig ez a körülmény jelentősen megnehezíti mind a csapadék időbeli és térbeli megoszlásának, mind halmazállapotának pontos előrejelzését: a melegedés azonban azt valószínűsíti, hogy a szentestétől kezdve a kezdeti havazás után vasárnap hajnalban, de főleg napközben már főleg a folyékony és a vegyes halmazállapot fog dominálni. Ebben az esetben nincs más hátra, mint szemmel tartani, folyamatosan figyelemmel követni a napról napra frissülő, s karácsony felé közeledve remélhetőleg egyre precízebb prognózisokat (előrejelzésünk is rendre frissül addig!).

Hideg, mi más?

Hétfő: Nyugaton változóan, keleten még erősebben felhős idő lesz, helyenként makacsabb ködfoltokkal. Az ország túlnyomó részén, így a Dunántúlon, a középső országrészben (pl. a főváros környékén) és keleten is fagypont körül vagy az alatt maradhat a hőmérséklet (–2, +1 fokos csúcsértékekkel). Gyenge marad a légmozgás is. Naplemente után az ország túlnyomó részén fagyni fog (többnyire –3, –8 fokos minimumok várhatók), közben alig mozdul a levegő.

Kedd: Borongós, párás, sokfelé ködös, szélcsendes időben napközben –3, +1 fokos maximumok várhatók - sokfelé napközben is fagyni. Helyenként kisebb hószállingózás, fagyott ködszitálás előfordulhat. Naplemente után még mélyebbre süllyed a hőmérséklet: éjszaka –3, –8 fokos minimumok várhatók. Közben északon mérsékelt északkeleti-keleti szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás.

Szerda: Többnyire felhős időben zömmel 0, –4 fokos nappali csúcshőmérsékletek várhatók - délután sem nagyon emelkedik a hőmérő szála fagypont fölé. Az északnyugati országrészben kissé megélénkül a délkeleti szél, máshol mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Éjszaka az ország egész területén erősen fagyni fog: –4, –9 fokos minimumok várhatók, az Észak-Dunántúl részleges kivételével igen gyenge légmozgást tapasztalunk. Nyugaton a határ mentén kisebb havazás, hószállingózás sem kizárt.

Csütörtök: Borongós, párás, sokfelé ködös időben 0, –4 fokos maximumok várhatók – közben mindenhol gyenge marad a légmozgás. Hajnalig szinte szélcsendben  –3, –10 fokos minimumok várhatók, a hőmérsékleti inverzió miatt talán a magasabb hegycsúcsokon fog kevésbé fagyni.

Péntek: Borult, párás, sokfelé még ködös, elvétve derengően napos időben –3, +2 fokos csúcsértékeket mérhetünk (legfeljebb néhol a Dunántúlon, pláne magasabb csúcsok közelében lépheti túl a hőmérséklet a fagypontot). Az Észak-Dunántúlon illetve a főváros környékén élénkül meg egy kicsit az északnyugati szél, máshol csupán mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk. Éjszaka borult idő lesz, többfelé képződik köd is. Gyenge légmozgás mellett többnyire –2, –10 fokos minimumok várhatók, a Mátra, a Bükk vagy a Mecsek magasabb régióiban fog kevésbé fagyni.

Szombat: Keleten még többfelé makacsul ködfelhős, borult, szürke, nyugaton inkább változóan felhős időben  –2, +4 fokig emelkedik a hőmérséklet: a Dunántúlon lesz enyhébb idő. Többnyire igen visszafogott, gyenge, északon talán kissé élénkebb nyugati-délnyugati légmozgást tapasztalunk. Szentestére alaposan lehűl, éjszaka pedig borult időben, hajnalra (előbb északon, később máshol is) fokozatosan megélénkülő északnyugati szélben –6, +1 fokig süllyed a hőmérséklet: északnyugaton késő estétől már nem is fog fagyni, de hajnalban már a középső országrészben is melegszik az idő. Kora estétől előbb északnyugaton, északon, majd északkeleten többfelé is havazhat, idővel sajnos a folyékony, majd lefagyó csapadékot, ónos esőt sem lehet kizárni, de úgy tűnik, éjfél után alábbhagy a csapadékhullás.

Vasárnap: Karácsony első napján napközben többnyire felhős, párás, (legfeljebb elvétve, ott is csak derengően napos), keleten még sokfelé ködös időben -1, +7 fokos maximumok várhatók: nyugaton lesz melegebb, miközben északkeleten helyenként még egész nap fagyni fog. Naplementéig főleg északon fog esni (ez eső, havas eső is lehet), délután már a Dunántúlon és a Tiszántúlon is előfordulhat csapadék (napközben a melegedés miatt igen valószínűtlen a havazás). Az Alföld nagyobb részén és az északi országrészben élénkebb északnyugati, délnyugaton vagy Szabolcsban csupán mérsékelt vagy gyenge szél fog fújni. Késő délutántól, kora estétől kezdve leginkább előbb nyugaton, illetve a középső országrészben, később keleten is  előfordulhat csapadék: havazás, havas eső, eső is hullhat (s hajnalra mindenhol eláll). Éjszaka  –2, +4 fokos minimumok várhatók, inkább csak a szélcsendesebb északkeleten és délnyugaton fog fagyni, máshol az élénk északnyugati szél gátat szab a lehűlésnek.

Hétfő: Karácsony másnapján változóan felhős (elvétve napos!), de csapadékmentes, többfelé ködös idő lesz, délutánra +3, +10 fokig emelkedik a hőmérséklet. A középső országrészben illetve az Alföldön kissé élénkebb nyugati-délnyugati, nyugaton-északnyugaton vagy északkeleten csupán mérsékelt vagy gyenge szél fog fújni. Naplemente után sem süllyed azonnal a hőmérséklet fagypont alá, sőt még hajnalban sem fog annyira kiterjedten fagyni, mint az előző napokban. Éjszaka északon-északkeleten és a déli határ mentén is előfordulhat csapadék, de ez nagyobb valószínűséggel lehet folyékony, mint szilárd (a domborzati viszonyoktól függően azért helyenként havazhat is). Éjszaka  –2, +3 fokig csökken a hőmérséklet: az élénk, sokfelé már erős északnyugati szélben kevesebb helyen (főleg a szélcsendesebb északkeleti és délnyugati régiókban) fog fagyni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk