Január, február, itt a nyár!

Visszaoson a fagyos tél – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. dec. 12., 09:36
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A múlt hét végi felmelegedés röpke epizód marad: diadalmasan visszatér a zimankó, de a nagy havazásra még várni kell.

Múlt hét pénteken, egy álcázott hidegfront nyomán a felszín közelében kissé melegebb levegő érkezett – élveztük is hét végén az inkább késő őszies napsütést. Hétfőre virradóan megjött a párja, aminek köszönhetően ekkor még nem is fagyott, de a hét első (még viszonylag magas hőmérsékletű) napjának délutánján befutó harmadik hidegfront már visszahozza a sarkvidéki hideget.

Átmenetileg e front hétfő délután és este némi csapadékot is hoz magával, aminek halmazállapota időben és térben is változó lesz: ahogy naplemente után hűl a levegő, egyre több helyen biztosan havazásra, hózáporokra is számítanunk kell. Ahogy azonban a hideg száraz levegő bezúdul, kedd hajnalra a nedvesség utánpótlása is elapad.

Ezt követően a héten kevés változás várható: nappal sem lesznek túl magas hőmérsékletek: némely napokon (például kedden) napközben is kiterjedten fagyni fog, de máskor is csak éppen meghaladja a 0 fokot. Talán csak vasárnap, délnyugaton mérhetünk napközben akár 5 fokot is meghaladó hőmérsékleteket. Éjszakánként, mi több, a nap nagyobb részében (naplementétől másnap délelőttig) rendre cudarul fagyni fog. Ehhez jól jöhetne némi hó is, de egyelőre úgy tűnik, hogy csupán szerda estétől csütörtök hajnalig érkezik valamennyi, s még ennek mennyisége, eloszlása is bizonytalan. Sőt, szerdán napközben, amikor előbb a melegfront, majd a peremciklon okklúziós frontja is átvonul rajtunk, a csapadék halmazállapota is régióról régióra változik: a magasban zajló melegedés miatt bizony sokfelé eshet ónos eső, fagyott illetve havas eső is. A hét utolsó napjain pedig, némi fagyott ködszitálást, zúzmarát, a magas kémények által indukált ipari havat leszámítva már nem várható csapadék. A légmozgás viszont a hétfőhöz képest legyengül, és a héten már csak elvétve, egy-két régióban élénkül meg, ami egyrészt a ködhajlam növekedéséhez, helyenként festőien zúzmarás táj kialakulásához vezethet. A hétfői erős szélnek köszönhető nagytakarítás után pedig ismét gyorsan romlik majd az országban a levegő minősége: a fűtés miatt a levegőben amúgy is megszaporodó mikroméretű (meg annál is kisebb) részecskéket semmi sem fogja kimosni.

Apró örömhír: ezen a héten alig észrevehető módon már napról napra egyre később nyugszik a Nap, bár a változás csupán másodperc nagyságrendben mérhető. A nappalok ettől függetlenül még rövidülnek egy picit, egészen jövő hét elejéig, a téli napfordulóig. (A Föld dőlésszögének és pályájának sajátosságai miatt a napóra az év során hol késik, hol siet a középidőhöz képest, éppen ezért míg a legkorábbi napnyugta megelőzi a napfordulót, addig a tél legkésőbbi napkeltéje csupán január 2-ára várható.)

Keddtől megint hideg

Hétfő: Zömmel felhős, szeles idő lesz, elsősorban késő délelőttől-déltől esőkkel, havas esőkkel, futó hózáporokkal tarkítva. Napközben még 5, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Délelőtt északon és a keleti országrészben élénkül meg az északnyugati szél, kora délutántól fokozatosan mindenhol megerősödik. Naplemente után a csökkenő hőmérséklet miatt többfelé havazni fog – erre nagyobb az esély a keleti országrészben nyílik, ahol az erős északi szél hordani is fogja. Az éjszaka első felében délen még talán nem is fog fagyni, de hajnalra az egész országot elárasztja a sarkvidéki levegő: reggelig –5, –9 fokig süllyednek a hőmérsékletek – ekkorra már keleten is sokat gyengül a szél.

Kedd: Derült idő lesz, ennek dacára nem lesz több –2, +1 foknál, az ország nagyobb részén (főleg keleten) talán egész nap fagyni fog. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka (északnyugaton mérsékelten, máshol gyengén szeles időben) –4, –10 fokos minimumok várhatók – a Dunántúlon még az éjszaka első felében állnak be, később oda már kicsit vastagabb felhők érkeznek.

Szerda: Változóan, északon és nyugaton már napközben is erősen felhős időben –2, +4 fokos maximumok lesznek – még a Dunántúlon lesz a legmelegebb, keleten, északkeleten egész nap fagyni fog. Északkeleten mérsékelt, máshol csak gyenge délnyugati szél fog fújni. Előbb nyugaton és északon fog esni - ez a magasban zajló átmeneti melegedés miatt aligha hó lesz, inkább ónos eső, fagyott eső, havas eső. Naplemente után már mind a Dunántúlon, mind a középső és a keleti országrészben kialakulhat havazás is, de továbbra sem mindenhol ez a csapadékforma lesz a jellemző! Éjszaka zömmel –6, +1 fokos minimumok várhatók, a Dunántúlon inkább csak hajnalban fog fagyni, sőt, délnyugaton  helyenként 0 fölött ragadhat a hőmérséklet. Többnyire gyenge marad a légmozgás, a főváros környékén és attól nyugatra fújhat némi északnyugati szél. Sokfelé képződik köd és vele zúzmara is.

Csütörtök: Ezen a napon már szinte mindenhol enged a fagy: 0, +5 fokig „melegszünk”. Leginkább a Dunántúlon, majd északkeleten élénkül meg kissé az északnyugati, északi szél, többfelé (nyugaton és északon) kisüthet a nap is, viszont keleten kisebb havazás, hószállingózás még előfordulhat. Naplemente után ismét mindenhol fagyni fog, többnyire gyenge marad a légmozgás, egyedül északkeleten fújhat élénkebb északkeleti szél.. Éjszaka –1, –7 fokos minimumokat mérhetünk, a Dunántúlon fog kevésbé fagyni, többfelé képződhet zúzmarás köd.

Péntek: Változóan felhős időben –1, +3 fokos maximumok várhatók: a tartósan ködös régiókban lesz a leghidegebb –  keleten, ahol mérsékelt északkeleti szél fog fújni, helyenként a nap is kisüthet. Éjszaka, immár gyenge légmozgás mellett, –4, –11 fokig süllyed a hőmérséklet, ismét többfelé jellemző lesz a ködképződés.

Szombat: Jellemzően borongós, szürke, ködös, párás időnk lesz, többnyire szerény, 0, +3 fokos csúcsértékekkel, északon sokfelé makacs ködmezők alakulnak ki. Többnyire mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszaka –5, –10 fokig hűlünk, az északnyugati régió kivételével gyenge szélben ismét terjeszkednek a ködmezők.

Vasárnap: Változóan felhős, sokfelé párás, ködös időben –1, +5 fokos maximumokat mérhetünk – talán még az ország nyugati-délnyugati részén lesz kissé melegebb, s a makacsul ködös északi és keleti vidékeken mérjük a  kevesebbet, itt egész nap fagyni fog. A Dunántúlon mérsékelt északnyugati, míg keleten többnyire gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni, itt helyenként alig mozdul majd a levegő, így nem lesz, ami szétfújja a ködöt. Délután és este leginkább az Észak-Dunántúlon havazhat is! Éjszaka felhős, gyengén szeles időben keleten erősen fagyni fog, a Dunántúlon viszont kevésbé: hajnalig –6, +1 fokos minimumok várhatók.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. dec. 12., 09:36
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  sálinger
  2016. december 15., csütörtök 04:25
  Rejtőnél a megoldás. Az "Elátkozott légió"-ban ismertetett eljárást követve a fél pár görkorcsolyát az utcakővel a termoszhoz kell rögzíteni, és ezáltal jutunk a "Játék félholtak"-nak nevü, azonnal forgalomképes türelemjátékhoz. A játék célja: kitalálni mi francért is kell a fél pár görkorcsolyát az utcakővel a termoszhoz rögzíteni lévén, hogy a kérdésre már Rejtőnél sem volt adekvát válasz lelhető. A játékhoz viszont igen jó alapozási lehetőséget nyújt az általa leírt biztosítótű-gumikesztyü-teniszütő kombó.

 2. 20
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 21:52
  Én meg vettem a karácsonyi vásárban egy türelemjátékot halottaknak, majd csak jó lesz valamire.
 3. 19
  yoyo
  2016. december 14., szerda 20:35
  a határon elfogtak egy gyanús alakot, a hátizsákjából egy utcakő, egy félpár görkorcsolya és egy termosz került elő:

  http://www.artpool.hu/Fluxus/3x4/Erdely_tavalyi.html
 4. 18
  sálinger
  2016. december 14., szerda 17:57
  Na, de hol van már a tavalyi hó? Tényleg, hol van? A tavalyi hó az már derogál, mint Tóth úrnak a dobozolás? Merazolyan snassz... Hogy csak egy olyan tavalyi rongy, őőő... izé.. hó, na. Úgyhogy, intézkedj kérlek. Legközelebb legyen elég a tavalyi is, tessék beosztani, nem pazarlunk.

 5. 17
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 17:37
  Szabolcsban du. 2 és 5 között esett a hó, szépen meg is maradt.
 6. 16
  sálinger
  2016. december 14., szerda 06:40
  Pedig a gólyáknak az emberjóléti főhülye minisztériuma minden évben meghírdeti a kedvezményes Gólya-brikett akciót, de nem veszik, az istennek se. Nekik se telik tüzelőre. Semilyenre sem. Hülye csórók. Inkább mennek Afrikába.

 7. 15
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 06:06
  Ha elfogyott a tüzelője, szálljon el Afrikába!
 8. 14
  sálinger
  2016. december 14., szerda 02:31
  Variáció 2.: Ha elfogyott a tüzelője, szálljon át egy másik autóba.

 9. 13
  tiszapolgári
  2016. december 13., kedd 19:39
  Segítünk! Ha elfogyott a tüzelője, álljon oda egy másik kályhához!
 10. 12
  sálinger
  2016. december 13., kedd 18:30
  Faggyal, hóval, dérrel és durral jön a borzasztó Mészáros, rémséges franciakulcsát lóbálja, hol ez az Orbán, had szerelem meg. Ezt se érti a hülyéje. Orbán-agy szereléshez a franciakulcs nem külsőleg, hanem belsőleg dukál. Ha tetszik, per os, mert ott még szerelőnyílása is van.


Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja