Hivatalosan is tavasz – Időjárás a héten

Az átlagosnál melegebb idővel búcsúzik a már csak a naptárban felfedezhető tél és köszönt be a tavasz, ráadásul szárazabbra, nyugodtabbra is fordul az idő.

Eddig csak lélegzet-visszafojtva figyeltünk, de most már nyugodtan kimondhatjuk: az elmúlt hetek langymeleg időjárása valóban a tavaszt előlegezte, s mire kalendáriumi értelemben is beköszön a március (hangsúlyozzuk: már most hétvégén!), már szinte észre sem vesszük a változást. A kirándulni vagy egyszerűen a szabadban sétálni vágyók számára külön jó hír, hogy a múlt hét jelentős részében – pláne annak utolsó három napján – a masszív csapadékot adó felhőtömbök is távolabbra kerülnek tőlünk: jelentős csapadékra most néhány napig nem kell számítani, lesz ideje megszikkadni a felázott földnek. Komfortérzetünkhöz hozzájárul, s a csapadék elraktározását is segíti, hogy a hét nagy részében kifejezetten gyenge lesz a légáramlás a hétvégén azután többfelé is élénk, igazi tavaszi szelet tapasztalhatunk.

Napsütésben sem lesz hiány a héten, bár főleg a hétvégén, amikor a légköri frontok ismét a környékünkön tanyáznak, már a felhők is jócskán megszaporodnak. Most úgy tűnik, péntektől ismét változatosabb, s főleg aznap, s részben vasárnap esősebb idő jöhet - szombaton viszont remek kirándulóidőnk lesz!. Az éjszakák viszont ezen a héten átmenetileg kicsit hűvösebbek lesznek a korábbiaknál, nem túl kiterjedten, tipikusan a délnyugati és az északkeleti régiókban előfordulhatnak talaj menti fagyok is, de nem ez lesz a jellemező, és a hétvégére – március első napjaira – ezeknek is búcsút mondhatunk.

Amúgy elmondhatjuk, hogy a február nemcsak nálunk, hanem Nyugat-Európában, s főleg a Brit-szigeteken is csapadékosabb volt az átlagnál. A kapcsolat sem véletlenszerű: a közép-európai esőkért felelős légköri rendszerek (például peremciklonok) is az először Írországra és az Egyesült Királyságra lecsapó, ezen a télen még az átlagnál is több vihart hozó atlanti ciklonoknak köszönhetik születésüket (sokszor ezekről fűződnek le). Jellemző, hogy Londonban már február első három hetében a sokévi havi átlag 1,6-szerese hullott le (az év szűken vett első két hónapjában pedig háromszor annyi, mint szokásos), vagy hogy a dél-angliai, többek között zenei életéről nevezetes Bristolban január-februárban már eddig több mint 400 mm, azaz az éves átlag majdnem fele hullott le: nem is csoda, hogy árvíz fenyeget az egész környéken.

Mi eközben átmenetileg a nyugat- és észak-európai, kiterjedt esőzéseket okozó ciklonrendszer és a kiterjedt kelet-európai anticiklon közti, időjárási szempontból békés, eseménytelen zónába kerülünk: az izgalmakról tehát magunknak kell gondoskodnunk.

Egyre tavasziasabb

Hétfőn az ország nagy részén változóan felhős, de azért zömmel napos idő lesz – leginkább még az Alföld délkeleti részén lehet borultabb az ég. A csúcshőmérséklet 8 és 12 fok között alakul. Keddre virradó éjjel délnyugaton és északkeleten néhol gyenge fagy is lehet, de az ország nagy része fagymentes lesz. A hajnali minimumok –1 és +4 fok között alakulnak. Kedden a Dunántúlon lesz több a napsütés, az Alföldön inkább felhős idő várható. A napi csúcshőmérséklet 8 és 13 fok között alakul – az Alpokalján napközben hevesebb széllökések is előfordulnak. Szerdára virradó éjjel még mindig lesznek az ország térképén fagyosabb foltok – főleg a Dunántúlon. Máshol azért pár fokkal 0 fok fölött maradunk (ez országosan –1, +4 fokos minimum hőmérsékleteket jelent).

Szerdán napközben az egész országban sok napsütésre számíthatunk – délutánra pedig már 10–15 fokig melegszik a légkör legalsó része. Csütörtökre virradóan ritkán még mindig előfordulhatnak fagyok: a minimumok ismét csak –1 és +4 fok között alakulnak. Napközben már több lesz a felhő, ennek dacára délután megint 9 és 14 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Péntekre virradóan is változóan, hajnalban már erősebben felhős idő lesz és többfelé gyenge esőre ébredhetünk. A minimumok már mindenhol 0 fok felett, sokfelé 5 fok körül alakulnak. Pénteken ismét inkább a felhőké lesz a főszerep -  a napsütés rovására. Többfelé várható eső, sőt tavaszias zápor (főleg az ország középső harmadában, így Budapesten és környékén - de a keleti országrészben is), ennek dacára már 10–15 fokos csúcshőmérsékleteket is mérhetünk.  Szombatra virradóra az ország nagy részén felhős idő lesz (a Dunántúl felől azonban szakadozhat, vékonyodhat a  felhőzet), az ország középső és keleti régiójában eső is várható.  Részben csak kevés helyen (leginkább a Dunántúl  némely zugaiban) süllyed 0 fok alá a hőmérő szála: máshol tipikusan +5 fok körüli minimumok lehetnek.

Szombaton, napközben főleg az ország északkeleti negyedén várható erősen felhős, néha esős idő - máshol inkább változóan felhős idő lehet, s néhol a nap is kisüthet. Délután akár 9–14 fokig is melegedhet – legfeljebb a Dunántúlon élénkebb a délkeleti szél. Vasárnapra változóan felhős időben 1–6 fokos minimumokat mérhetünk (csapadék nem várható, a szél is gyenge lesz). A hét utolsó napján kezdetben változóan felhős, délután néhol (főleg délen és a Dunántúlon) esős, északkeleten kissé szeles időnk lesz, 8 és 13 fok közötti maximumokkal (keleten lesz melegebb).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?