Hőség után fülledtség – Időjárás a héten

Hétfőn még kitart a hőség, utána viszont ismét záporos, zivataros időszak következik. A kánikulát fülledt, nedves idő váltja.

A múlt hét végére beköszöntött a rég várt (s múlt heti prognózisunkban is beígért) júliusi kánikula – de úgy tűnik, ez sem lesz hosszú életű. A felmelegedést ugyanis egy Nyugat-Európa felől kelet felé araszoló hullámzó frontrendszer előterében kialakult intenzív meleg áramlás váltotta ki – ám ez az alacsony nyomású zóna hamarosan a közelünkbe ér, és véget is vet a nagy melegnek. Már az előterében is labilisabb, nedvesebb, bár továbbra is meleg levegő érkezik hozzánk – ennek köszönhetjük majd a hétfői zivatarokat.

Az időjárás-változás mechanizmusa ezúttal rafináltabb lesz, mint a szokásos menetrend. Ezúttal nem egy hidegfront átvonulását fogjuk tapasztalni – ehelyett a Kárpát-medence környezetében egy sekély ciklon fűződik le, s mivel ennek középpontja napokon át a közelünkben lesz, így borultságból, de záporokból, zivatarokból sem lesz hiány. Csütörtöktől kezdve a Kárpát-medence nyugati részén már némileg megnyugszik az idő – ám a középső és főleg a keleti országrészben egészen csütörtökig várhatók ismétlődő záporok, zivatarok: ami azt jelzi, hogy ez a régió sokkal inkább a közelünkben maradó sekély ciklonális mező hatása alatt marad. Most úgy tűnik, hogy keddre, pláne szerdára jelentősen mérséklődő felmelegedés (amit ellensúlyoz majd a fülledtség fokozódása) után hétvégére ismét erőteljesen melegszik az idő, sőt sokfelé ismét kánikulai értékeket mérhetünk – ugyanakkor sok helyen (szombaton a Dunántúlon, vasárnap szinte bárhol) záporok-zivatarok enyhíthetik a nagy meleget. Valószínűleg jövő hétfőn (július 28.) ismét fordul egyet az idő.

A csúcson kell abbahagyni?

Hétfő lesz a hét legmelegebb napja: délutánra 30–35 fokig emelkedik a hőmérséklet, eközben többfelé (előbb a Dél-Dunántúlon, majd a középső országrészben, így Budapesten is) megerősödik a délnyugati szél. A délután második felében azután sorra pattannak ki a záporok, zivatarok – előbb a Dunántúlon, majd az ország számos más táján is (igen, Budapest környékén is lehetnek majd zivatarok). Este már főleg keleten dörög majd az ég, s hullik további konvektív csapadék, ám keddre virradó éjjel dél-délnyugat felől még labilisabb levegő érkezik, így azután továbbterjed a néha villámlással kísért csapadékhullás. Viszonylag meleg lesz az éjszaka: 17–22 fokig hűl a levegő. Kedden szinte egész nap felhős és igen sokfelé záporos, zivataros idő lesz. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet: leginkább 23 és 27 fok között alakulnak a maximumok. Szerdára virradó éjjel folytatódik a változékony, felhős, sokfelé csapadékos idő – hajnalra 15 és 21 fok közé hűl a levegő.

Szerdán az ország nagy részén várható zápor, zivatar, és délutánra többnyire csak 20 és 27 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani: különösen az északi hegyvidéken lehet erős az északkeleti szél. Kora este azután szakadozni kezd a felhőzet, s a csapadékhullás egyre inkább délre és keletre korlátozódik. Csütörtök hajnalban már csak keleten lehet további zápor – hajnalra 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. Csütörtökön már jóval kevesebb helyen várható zápor: délutánra már 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Péntekre virradó éjjel elcsitulnak a záporok: reggelig 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. Pénteken az ország nagyobbik (középső és déli) részén legfeljebb elszórtan fordulnak elő újabb záporok: erősödik is a felmelegedés: a délutáni maximumok már zömmel 25 és 30 fok között alakulnak. A Dunántúlon (főleg annak nyugati és északi részén - s többek között a Balaton-felvidéken is!), no meg az északkeleti országrészben napközben, pláne délután ismét jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásnak esélye.

Szombatra virradó éjjel csapadék szinte sehol sem várható: a minimumok 15 és 19 fok között állnak be. Szombaton napközben elsősorban északkeleten (főleg a Tiszántúlon), és az Alpokalján lesz felhősebb, záporosabb, zivatarosabb idő - máshol kora estig futó zápor is csak elvétve fordul elő. Délutánra 27 és 32 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók. Kora este már a Dunántúl északi részén, s esetleg a főváros környékén is kipattanhatnak nyári záporok. Vasárnapra virradóan a Dunántúlon többfelé lehet zápor, zivatar - máshol kevesebb lesz a felhő. A hajnali minimumok 15 és 21 fok között alakulnak (a fővárosban megint nem megyünk 20 fok alá).  A hét utolsó napján ismét sokfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, akár jelentős csapadék kíséretében: a napi maximumok 26 és 33 fok között alakulnak – ám zivatarok környezetében gyorsan enyhül a meleg, és feltámad a szél is

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?