Kánikula, rövid szünetekkel – Időjárás a héten

A következő napokban többször is 30 fok fölé szökhet a hőmérséklet, néha zivatarok enyhítik majd a nagy meleget.

Ezen a nyáron eddig megúsztuk a kifejezett kánikulát, június első szűk három hete igazán kellemesen alakult – a múlt hét szombati erős lehűlés is kivételes, egyszeri alkalom volt. Annál is inkább, mert ezen a héten a természet csavar egyet a termosztáton, s több hullámban az eddiginél jelentősen melegebb levegő érkezik a nagy hőséget egy ideje már megtapasztaló mediterrán térségből. A még csak kellemesen meleg hétfőtől gyorsan eljutunk a kánikulai meleget hozó keddhez, s a szerdán befutó gyenge hidegfront mentén kialakuló záporok, zivatarok – átmeneti felfrissülés után – inkább a fülledtséget növelik. A felmelegedés azonban szinte egy napra sem torpan meg, s a hét második felében akár a 35 fokot is ostromolhatják a hőmérsékletek, s ezen az sem változtat, hogy pénteken is befut majd egy zivatarokkal kísért hidegfront. A kifejezetten kánikulai szombat után vasárnapra előbb egy sekély ciklon, majd este egy újabb hidegfront érkezik! Az ezzel járó, már a front előterében is megnövekvő légköri labilitás, meg egy fölénk húzódó meleg nedves szállítószalag aznapra, sőt még hétfőre virradó éjszaka is elegendő  "üzemanyagot" szállítanak újabb zivatarok kialakulásához. Jégeső, heves szélrohamok, felhőszakadások kísérik a zivatarcellák útját - ezen az áron vasárnapra mérséklődik is a nagy meleg (ekkor már csak Szeged környékén várható kánikula).

Ezekben a napokban a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka: június 21-én, szerdán reggel beköszönt a nyári napforduló – elvileg e hét végén már valamicskét csökken is a nappalok hossza, de ezt még jó ideig alig vesszük észre. Annál inkább azt, hogy az év során most delel a legmagasabban a nap, ami a felettünk elhelyezkedő légoszlopban mért alacsony ózonkoncentrációval kombinálva némileg kockázatossá teszi a napon való tartózkodást: az e szempontból legkritikusabb 11 és 3 óra közötti időszakban igen rövid idő alatt is leéghetünk. Ezt a vakációzóknak, a szabadban dolgozóknak vagy a parkokban napfürdőzőknek sem szabad figyelmen kívül hagyni!

false

Dél-Európában eközben sokfelé mérnek igen magas értékeket: a 40 fok körüli hőmérsékletekkel járó komoly hőség, a szárazság és az erős szél is hozzájárulhatott a hétvégi portugáliai tragédiához. Június 17-éről 18-ára virradó éjszaka az egyszerre 156 helyen fellobbant erdőtüzekben 61-en vesztették életüket. Többségük Pedrógão Grandéban, ahol az erős szél tűzviharrá gerjesztette a különösen gyúlékony (monokultúrásan telepített) eukaliptuszerdőben felcsapó lángokat, s ez átsöpört az evakuáltak járműveivel teli erdei úton is.

Meleg, melegebb

Hétfő: Derült, napos időben napközben 27, 30 fokos maximumok várhatók – a Dél-Alföldön lehet meg a 30 fok. Északkeleten kissé még élénk szél fog fújni. Éjszaka még felfrissül a levegő, hajnalra gyenge szélben 14, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Zömmel napos időben délután 29, 32 fokos maximumok várhatók – néhány északkeleti régió kivételével jobbára mindenhol kánikula lesz. Többnyire mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem frissül annyira a levegő: hajnalban gyenge légmozgás mellett csupán 16, 21 fokos minimumok várhatók

Szerda: Kezdetben napos, majd már délelőtt is erősen gomolyfelhős időben 27, 33 fokos csúcsértékek várhatók – délen és nyugaton lesz a legmelegebb. Napközben átmenetileg többfelé (elsősorban keleten és a középső országrészben, de elszórtan nyugaton is) alakulnak ki záporok, zivatarok, eközben kissé megélénkül  az északnyugati vagy északkeleti szél (zivatarok környezetében erősebb széllökések is előfordulnak). Naplementére mindenhol elcsitulnak a záporok, s ezt követően éjszaka már nem fog esni. Hajnalra kicsit jobban hűl a levegő: pirkadatkor mérséklődő szélben 15, 20 fok körüli minimumok várhatók, délen-délnyugaton lesz a több.

false

Csütörtök: Zömmel napos, délután azért már gomolyfelhős időben 30, 34 fokos kánikulai maximumok várhatók. Elszórtan, főleg a nyugati és a középső országrészben fordulhatnak elő kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, ezek környezetében hirtelen le is hűlhet a levegő. Északon még mindig kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszakára sem sokat frissül a levegő: 19, 23 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

Péntek: Erősen gomolyfelhős (de zivatarok előtt és után még mindig túlnyomórészt napos) időben 30, 34 fokos maximumok várhatók. Már reggeltől kezdve egyre többfelé alakulnak ki záporok, s akár heves, jégesővel, szélrohamokkal, felhőszakadással kísért zivatarok - kezdetben északon, később zömmel délen és keleten. Ezek környezetében gyorsan le is hűl a levegő, ám amint odébbálltak a felhők, gyorsan vissza is melegszik. Napközben sokfelé (főleg északon és keleten) megerősödik a nyugati szél. Estére mindenhol eláll a záporeső és kiderül. Éjszaka sem lesz hideg: hajnalban, még mindig élénk nyugati szélben mindössze 17, 22 fokos minimumokra számíthatunk – keleten még előfordulnak záporok.

Szombat: Zömmel napos, nyugaton erősebben gomolyfelhős időben 30, 34 fokos csúcsértékekkel számolhatunk, mindenhol kánikula lesz. Napközben legfeljebb elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben főleg a középső és az északnyugati országrészben élénkül meg az északnyugati szél. Éjjel kezdetben még nem várható csapadék, gyengül a szél is, hajnalban sem lesz 19, 24 foknál kevesebb, de ekkor délnyugaton már megjelennek az első zivatarok.

Vasárnap: Már reggel megnövekszik a felhőzet, napközben is a gomolyok és zivatarfelhők uralják majd az eget - azért némi napsütésre mindenhol számíthatunk (délután például mindenhol lesz pár órás átmeneti csapadékszünet). A napi csúcsértékek így is 28 és 34 fok között szóródnak, főleg a Dél-Alföldön marad még a kánikula, a Dunántúlon (s talán a főváros környékén) már kevésbé lesz meleg - a zivatarok környezetében pedig gyorsan lehűlhet a levegő. Előbb még kora reggeltől kora délutánig, majd késő délutántól egészen az éjszakába nyúlóan sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Főleg északkeleten és az Alföldön élénkülhet meg délutánra a délnyugati-nyugati szél. Éjfél után előbb északon és nyugaton, majd az Alföldön is újabb záporokra számíthatunk, hajnalra (mérsékelt vagy gyenge északnyugati szélben) 16, 21 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk