Tüntetni készül? Erre számítson, ha nem akar megfázni

Teljes repertoárját bemutatja nekünk a december : előbb kopogósan fagyos, majd hétvégén már lucskosan enyhe időnk lesz. Karácsonyra némi lehűlés jöhet.

Megérkezett múlt hét végén a téli idény első komolyabb, kiterjedtebb havazása, a természet azonban a következő napokban még aligha gyarapítja a hóréteget – inkább száraz idő lesz, de a szépen fölénk húzódó anticiklon szépen szállítja hozzánk a hideg utánpótlását. Kedden napközben ugyan átmenetileg pár fokkal enyhébb levegő érkezhet fölénk, de ez csak átmeneti illúziónak bizonyul, és ezt követően kissé zord éjszakák és hideg nappalok váltakoznak majd és karácsonyig csak ritkán és legfeljebb regionálisan élénkülhet meg a többnyire gyenge szél.

Csütörtöktől azután mind jobban érvényesül a tőlünk délnyugatra kimélyülő mediterrán ciklonok hatása: péntek reggelig még jórészt havazni fog, majd a pénteki csapadékszünetet követően szombatra virradóan, majd szombaton napközben a főnhatás állal is erősített melegedés és az atlanti ciklonok frontjainak együttes hatására mind többfelé csapadékra, most már egyértelműen esőre (sajnos átmenetileg ónos esőre) számíthatunk. A melegedést nem csupán csapadék, de megélénkülő nyugatias szél is kíséri.

false

 

Az igen enyhe aranyvasárnapon már csak kevés helyen eshet, viszont élénken fújhat az északnyugati szél. Jövő hétfőn (Ádám-Éva napján) kezdetben még sokfelé esni fog, de ez inkább eső, mint bármi más - délutánra zömmel el is áll. Az enyhe, szeles, néha esős időben a fehér karácsony díszleteiből annyi marad, amennyi az előző napokban illetve az elmúlt héten hullott hóból éppen nem olvadt el (északon-északkeleten, meg a hegyekben talán több, délen és nyugaton, pláne síkvidéken kevesebb). Viszont karácsony napjára (jövő keddre) némi lehűlés érkezhet, ami annyit tesz, hogy a nappal és éjszaka mért hőmérsékletek pár napra ismét közelebb kerülnek a sok évi átlaghoz - kedden többfelé havazhat is!

Az ünnepre már olvad a hó

Hétfő: Változóan felhős idő lesz, némi napsütésre is számíthatunk, csupán gyenge északnyugati szél fog fújni. Délután is csak -3, +1 fokig melegszünk, naplemente után gyorsan tovább hűl a levegő. Éjszaka egy árnyalattal kevésbé lesz hideg, mint az előző éjszaka, de így is -8, -3 fokig süllyed a hőmérő szála (de hajnalban az Alpokalján néhol már enyhe pluszok lesznek). Helyenként zúzmarás köddel is számolni kell.  Többnyire mérsékelt, de a Balaton-felvidéken vagy északkeleten kissé élénkebb északnyugati-északi szél fog fújni.

Kedd: Változóan felhős idő lesz, habár akadnak majd tartóson ködös területek is. Délután többnyire -2, +5 fokig melegszünk: a tartósan köddel (no és sokfelé hóval) borított középső, északkeleti régiók kivételével nem fog fagyni és ahol kisüt a nap, ott egy árnyalattal magasabb értékek várhatók, mint az előző napokban. Északkeleten élénkebb, máshol gyenge-legfeljebb mérsékelt északias szél fog fújni. Este, majd később, éjszaka is igen hideg időben lesz részünk, reggelig -11, -2 fokig is zuhanhat a hőmérséklet (a Nyugat-Dunántúlon lesz kevésbé hideg). Többnyire igen visszafogott légmozgást tapasztalunk, hajnalban északnyugaton fújhat mérsékelt délkeleti szél. Éppen emiatt sokfelé képződik makacs, zúzmarás köd.

false

 

Szerda: Zömmel a ködös szürkeség dominál nappal is, elvétve (ahol felszáll a köd) változóan felhős idő lesz, helyenként némi derengő napsütéssel. Délután -6, +2 fokig emelkedik a hőmérséklet (a Tiszántúl északi részén lesz a leghidegebb, a naposabb régiókban melegszik kicsit jobban). Főleg a Dunántúl északi és nyugati részén élénk délkeleti, máshol csak mérsékelt vagy gyenge délies szél fog fújni. Már napnyugta után gyorsan hűl a levegő, éjszaka megint nagyon hideg lesz: -11, -4 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Főleg nyugaton-északnyugaton fújhat élénkebb délkeleti szél, máshol mérsékelt vagy gyenge légmozgással számolhatunk

Csütörtök: Napközben a Dunántúlon, a főváros környékén, a középső országrészben és északkeleten lesz több felhő, itt már többfelé várható havazás (délnyugaton sajnos ónos eső is), ami estére inkább dél felé terjeszkedik. Napközben is csak -4, +2 fokig melegszünk (a nyugat-Dunántúlon lehetnek ennél határozottabb pluszok). Főleg a nap első felében a nyugati országrészben mérsékelt délkeleti szél fog fújni (máshol inkább gyenge marad a légmozgás). Éjszaka is felhős idő lesz, főképp délen további havazással, sokfelé zúzmarás ködképződéssel. Hajnalra a felhősebb idő miatt „csupán” -6, -1 fokig hűlünk. Északnyugaton mérsékelt, de többnyire inkább gyenge déli szél fog fújni.

Péntek: Erősen felhős, többfelé még ködös idő lesz, de csapadékra estig még nem számíthatunk. A csúcshőmérsékletek -1 és +7 fok között alakulnak – főleg a Dunántúlon jelentősebben megenyhül az idő. A nap első felében  Dunántúlon mérsékelt délies szél fog fújni - ehhez lépest északkeleten ekkor még alig mozdul a levegő (itt néhol napközben is megmarad a köd). Késő délutánra mind többfelé élénkül meg a déli szél - ez felszaggatja a maradék ködmezőket is. Estétől elsősorban északon eshet (főleg ónos eső), majd éjfél után mind nagyobb területre lesz jellemző a csapadék, ami többnyire eső lesz (sajnos ónos eső is eshet), de északon még hóra, havas esőre is számíthatnak. Az éjszaka első felében a középső és keleti országrészben megint erőteljesen lehűl, nyugaton sokfelé már nem is fog fagyni: -2 és +5 fok közötti minimumok várhatók, de késő estétől az ország nagy részén már melegszik, köszönhetően az egész éjjel élénken fújó délnyugati szélnek.

Szombat: Borult idő lesz, sokfelé csapadékkal, zömmel esővel, ami azonban kezdetben (főleg északkeleten) ráfagyhat az utakra. Napközben 3 és 11 fok között alakulnak a maximumok – északkeleten mérünk kevesebbet, miközben főleg a Dunántúlon erőteljesebben melegszik. Élénk délnyugati-nyugati szél fog fújni - délután főleg délnyugaton és az Alpokalján átmenetileg mérséklődik. Éjszakára csak -1, +5 fokig hűl a levegő (inkább az északkeleti és a nyugati, délnyugati megyékben fagyhat) – már csak elvétve, főleg északon fog esni, zömmel eső vagy vegyes halmazállapotú csapadék, ritkábban hó0. Többnyire igen élénk nyugati szél fog fújni (kivéve megint délnyugaton).

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Vasárnap: Borult idő lesz, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön kisebb esőkkel, de sok csapadékkal napközben nem számolhatunk. Napközben zömmel 5 és 10 fok közötti maximumokra számíthatunk – de északkeleten helyenként  lesz több 3, 4 foknál. Főleg északnyugaton, az ország középső harmadán és délkeleten fújhat élénk északnyugati szél (majd napnyugta után sokat gyengül az ereje). Estétől délnyugat felől mind többfelé számíthatunk csapadékra (zömmel esőre, de északon havas eső, hó is érkezhet). Éjszaka -1 és +4 fok közötti minimumok várhatók: legfeljebb északkeleten fog fagyni. A minimumok még az éjszaka első felében állnak be, hajnalban már határozottan melegszik az idő. Előbb mérsékelt, de hajnalban már kifejezetten élénk déli-délnyugati szél fog fújni.

Hétfő (dec. 24.): Borult idő lesz, a nap első felében, kora délutánig még kiterjedten fog esni, főleg eső várható - kora délutántól, pláne naplementétől kezdve már csak keleten. A nappali maximumok 5 fok körül (4, 6 fok között) alakulnak, és már kora délutántól csökkenni kezd a hőmérséklet. Délelőtt is igen élénk nyugati, de délutántól már erős északnyugati szél fog fújni. Éjszakára is marad a felhős, de már csak ritkán csapadékos idő. Közben kissé már erőteljesebben, egészen  -6, +1 fokig hűlünk –  a Nyugat-Dunántúlon még csak elvétve fagyhat, a középső és a keleti országrészben, pláne északkeleten viszont alaposan és kiterjedten. Többnyire határozott északnyugati irányú, zömmel élénk vagy erős szél fog fújni.

Kedd (dec. 25.): Többnyire -1 és +4 fok közötti maximumokra számíthatunk, napközben többfelé számolhatunk csapadékkal - főleg havazásra, de néhol havas eső is eshet. A Dunántúlon és a Duna mentén napnyugtáig még élénk marad az északnyugati szél (keleten gyengébb, a Tiszántúlon mérsékelt légmozgással számolhatunk). Este is többfelé kialakulhat havazás, esetleg havas eső - éjfél után már inkább csak északkeleten havazhat! Éjszakára  -2, +3 fokig hűlünk, sokfelé ismét fagyni fog, de talán a Kisalföldön lesz a legkevésbé hideg. A Dunántúlon és a Duna mentén ismét megélénkülhet az északnyugati szél.

Szerda (dec. 26.): Változóan felhős idő lesz, csapadék többnyire sehol sem várható (legfeljebb az ország északkeleti sarkában havazhat), napközben 1, 5  fokig melegszünk. Többnyire élénk, az Észak-Dunántúlon néha megerősödő északnyugati szél fog fújni. Éjszaka a még mindig élénk északnyugati szélben -5, 0 fokig csökken a hőmérséklet, az ország túlnyomó részén erősen fagyni fog.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?