Ez már igazi december lesz!

A hét elején tapasztalható enyhe, de szeles és csapadékos időt hét közepére már jóval hidegebb és (átmenetileg) szárazabb váltja. Hétvégére érkezik a hó!

A tél első hónapja immár hagyományosan a hidegebb és a viszonylag enyhébb (de nedves!) időszakok váltakozását hozza – az viszont viszonylag ritka, amikor a nedves és a hideg levegő éppen felettünk keveredik: ez ugyanis a kiadós havazás feltétele.

E hét első napján is csak a kellő nedvesség lesz adott a téli koktélhoz: a hétfő még (a múlt hét végéhez hasonlóan) viszonylag enyhe, habár szeles, felhős időt hoz, ami pedig az égből hullik, az nagyjából eső lesz. Először még kedd hajnalban, északnyugaton kezdődhet havazás, azután kedden napközben (egy magassági hidegörvénynek köszönhetően) már sokfelé hullhat pelyhes csapadék is az eget borító vastag felhőkből – más kérdés, hogy a pozitív hőmérsékletek miatt szinte mindenhol olvadozni fog (és bizony, nem is csak hó fog érkezni odafentről).

false

 

A havazás sokfelé kitarthat szerdára virradóan is - ekkor azért már inkább számolhatunk megmaradó hóval és szerdán napközben is várható még havazás, szépen csökkenő hőmérsékletek mellett. Szerda délután az addig élénk szél is gyengül, szerda estére abbamarad a havazás is – pár napig hideg, zömmel száraz és csupán gyengén szeles időnk lesz. Csütörtökön és pénteken napközben néha még a nap is kisüthet (ezzel kapcsolatos örömhír: e hét elején jegyezzük az év legkorábbi napnyugtáit, így ettől kezdve – előbb csak szépen, lassan – már napról napra később kezd sötétedni).

A hétvégére (már péntek estére, szombatra virradóan)  - egy délnyugatról felénk kanyarodó mediterrán ciklon és egy fölénk kerekedő magassági hidegcsepp közös munkájának gyümölcseként - megint nedvesebb levegő érkezik fölénk, miközben marad a hideg, így ennek köszönhetően kiterjedten havazni fog -  ahogy még szombat napközben és vasárnapra virradóan is. Vasárnap azért inkább már csak keleten fog havazni és gyengül a szombaton még élénkebb szél is. A jövő hét időjárásának menete és az esetleges ünnep előtti enyhülés mértéke egyelőre még kérdéses (a legfrissebb prognózisok szerint inkább marad a hideg, de jórészt száraz idő). A karácsony időjárása pedig, a még mindig jelentős időbeli távolság miatt, még ennél is bizonytalanabb, jellegére és színére inkább még nem fogadnánk!.

Jön majd eső is, hó is

Hétfő: Többnyire változóan felhős, néha napos, az évszakhoz képest viszonylag meleg idő lesz – amit kevéssé érzékelünk, hiszen erős északnyugati szél fog fújni, ami komolyan csökkenti a hőérzetet. Főleg északnyugaton (az Észak-Dunántúlon) illetve az ország északkeleti negyedén fog még időnként esni – zömmel esővel, sőt futó záporokkal is számolhatunk. Délután még 4, 8 fokos csúcsértékekre számíthatunk. Éjszaka előbb még csak elszórtan eshet (például északkeleten), de hajnalban az Észak-Dunántúlon már többfelé várható csapadék – zömmel ónos eső, havas eső, sőt már hó is. Reggelig -4, +2 fokig csökken a hőmérséklet – zömmel mindenhol fagyni fog, még a kissé szeles északnyugaton lesz a legenyhébb az éjszaka. Az este még többnyire élénk északnyugati szél azért éjfél után többnyire mindenhol mérséklődik.

false

 

Kedd: Napközben is sokfelé várható havas eső, helyenként havazás – de főleg a nyugati és a középső országrészben (miközben délkeleten sima eső is eshet). Délután zömmel 1 és 5 fok közötti csúcsértékek várhatók. Sokfelé még kissé élénk északnyugati-nyugati szél fog fújni. Éjszaka főleg a Dunántúlon, a főváros környékén és északkeleten még többfelé havazhat, de délkeleten havas eső is eshet. Hajnalra -3, +2 fokig csökken a hőmérséklet, de főleg északkeleten illetve még délnyugaton fog kiterjedten fagyni. Főleg a nyugati, a középső országrészben és délen mérsékelt északnyugati szél fog fújni.

Szerda: Napközben keleten hullhat vegyes halmazállapotú csapadék, de délelőtt még a Dunántúlon is előfordulhat havazás, hózápor esetleg havas eső. Napközben 0, +5 fokos maximumokra számíthatunk. Az északnyugati, a középső és délkeleti országrészben kora délutánig még mérsékelt északnyugati szél fog fújni – naplementére sokat gyengül a légmozgás. Éjszakára mindenhol megszűnik a csapadék. Reggelig a már csak gyenge szélben -6, -1 fokig csökken a hőmérséklet – szinte mindenhol fagyni fog, az éjszaka első felében az Alföldön akadnak még kisebb fagymentes területek.

Csütörtök: Napközben legfeljebb elvétve alakul ki havazás, de az ország legnagyobb részén már nem várható csapadék. Kora délután csupán 0, +3 fokos maximumok várhatók – még délkeleten lesz a legmelegebb. Legfeljebb a Dél-Dunántúlon fújhat mérsékelt keleti szél. Éjszaka legfeljebb elszórtan várható havazás, de hajnalra többfelé sűrű,akár zúzmarás köd is képződhet, amiből fagyott szitálás is kialakulhat. Eközben legfeljebb mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Ennek köszönhetően mindenhol erősen fagyni fog, -7 és -3 fok közé süllyed a hőmérséklet.

false

 

Péntek: Változóan, délután délen és nyugaton már erősebben felhős idő lesz, ekkor még csak itt alakulhat ki havazás. Napközben -1, +3 fok közé emelkednek a hőmérsékletek. Többnyire mérsékelt (ritkán megélénkülő) északkeleti szél fog fújni. Kora estére mindenhol megvastagszik a felhőzet és délnyugat felől mind többfelé kialakulhat havazás - éjszaka főleg délkeleten nagyobb mennyiség (15-20 mm) is hullhat, de legalább lepelnyi mindenhová érkezik (a főváros környékén 2-7 mm eshet). Hajnalra -7, -2 fokig csökken a hőmérséklet. Élénk északkeleti szél fog fújni.

Szombat: Borult idő lesz, sokfelé várható havazás. Kora délutánra is csak -2, +2 fokig "melegszünk" (északon sokfelé napközben is fagyni fog, talán délkeleten, a Tiszántúlon kicsit jobban melegszik). Napközben a Dunántúlon élénk északi, keleten inkább mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka országosan is további havazásra számíthatunk, közben a Dunántúlon még élénk marad a légmozgás (reggelre itt is gyengül). Hajnalra -6, +1 fokig csökken a hőmérséklet - keleten talán nem is fog mindenhol fagyni (itt ezért talán vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat).

Vasárnap: Erősen felhős időben főleg a keleti országrészben havazhat még. Csupán -3, +3 fokos maximumok várhatók –  keleten lesz a melegebb, a Dunántúlon egész nap fagyni fog. Legfeljebb gyenge délkeleti-déli szél fog fújni. Éjszaka már csak elszórtan havazhat, reggelig -10, 0 fokig hűlünk - keleten lesz enyhébb, nyugaton a zordabb az éjszaka. Északnyugaton kissé megélénkül a délkeleti szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?