A nyelvünk is kilóghat a melegtől – Időjárás a héten

A hét első napjain zivatarokkal kísért erős kánikula várható. A hét közepétől egymást követő frontok vetik vissza a melegedést.

Ismét szaharai eredetű melegnyelv éri el Közép-Európát, benne a Kárpát-medencét, ennek megfelelően egy forró, ám zivataros hétfővel kezdődik a hét. Az erős délies széllel kísért intenzív melegedés után délután az ország sok pontján várható konvektív csapadék, ami a vele járó erősebb széllel és lokális hőmérsékletcsökkenéssel átmeneti felfrissülést hozhat, de a növekvő páratartalom és a fokozódó fülledtség nem biztos, hogy sokat javít a közérzetünkön. Pláne, hogy keddre virradóra is erős trópusi éjszakánk lesz, alig süllyednek a hőmérsékletek 20 fok alá, de keleten néhol 25-nél sem lesz kevesebb! Többnyire (inkább az északnyugati országrész kivételével) keddre is marad a hétfőinél azért jó néhány fokkal enyhébb kánikula, de a Dél-Alföldön helyenként ekkor is még erős hőség várható. Kedden főleg nyugaton és északon (így a főváros környékén) várható némi elszórt csapadék, szerdán napközben pedig sehol sem számíthatunk jelentősebb csapadékra. Ehhez képest keddről szerdára virradóan többfelé is eshet konvektív csapadék, csütörtökre virradóan pedig átvonul rajtunk egy markánsabb front csapadékzónája is. Az első (szerda hajnali) hullám ugyan csak kis mértékben mérsékli a felmelegedést, de azért szerdára mindenhol véget vet az erős hőségnek. Csütörtökre virradóan ugyanakkor már egy árnyalattal hűvösebb (és egyben átmenetileg nedves) légtömegek érkeznek nyugat felől, s ez már erősebb lehűlést okoz. Ennek megfelelően a front mögött, csütörtökön, pláne az ország nagyobbik, nyugati felén már jóval visszafogottabb hőmérsékleteket mérünk majd (inkább csak keleten marad a nyárias meleg), s ehhez még erős szél is társul. Pénteken zömmel átlag alatti felmelegedésre számíthatunk, s szombaton a keleti-délkeleti országrészben éppen csak elkezdődne a melegedés, mikor észak-északnyugat felől már be is fut a következő hidegfront, ami a térségünkben hullámot is vet. A hétvége első napja éppen ezért nedvesebb, hűvösebb, szelesebb, a vasárnap már többnyire száraz, de még szeles időt és némileg visszafogott nappali hőmérsékleteket hoz. A nagy meleg napjaiban kétségtelenül vigasztaló, hogy a hét második felében legalább egy szusszanásnyi időt nyerünk a jövő héten menetrendszerűen érkező következő kánikula előtt.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Fülledt melegre frontok

Hétfő: A nap első felében még a napsütés fog dominálni, habár délelőtt északkeleten még kitartanak az éjszakai zivatarok. Nagyon magasra emelkedik a hőmérséklet: kora délután 31, 37 fokos csúcshőmérsékletek várhatók, s napközben mindenhol megélénkül, nyugaton és a középső országrészben helyenként megerősödik a déli-délnyugati szél. Szerencsére napközben (már a déli óráktól kezdve) megjelennek nyugaton az első cellák, s főleg a délután derekától nyugat felől mind többfelé várható záporok, zivatarok – idővel a középső és a keleti országrészben is! Ezek környezetében erősebb széllökések is előfordulhatnak, és több fokot hűlhet a levegő. Késő estére mindenhol eláll az eső, éjszaka nem várható további csapadék. Hajnalra a fülledt időben, mérséklet délnyugati szélben mindössze 20, 25 fokig csökken a hőmérséklet: országszerte trópusi éjszakára számíthatunk.

Kedd: Délen és keleten sokat süt majd a nap, ám a Dunántúl nagyobbik (északi és nyugati) felén és északon, később északkeleten, az Alföld északi felén is erőteljesebben gomolyfelhős idő lesz, s itt elszórtan fordulnak elő záporok, zivatarok (ezek környezetében hirtelen lehűlhet a levegő). Napközben északnyugaton és részben az északi hegyvidéken már csak 28, 29, máshol többnyire még 30, 34 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk, de délkeleten erősebb lesz a hőség, itt 35, 36 fok is lehet. Főleg északon és keleten erősödik meg a nyugati-délnyugati szél (eközben nyugaton az északnyugati szél élénkül meg). Éjszaka keleten kezdetben nem várható csapadék, de nyugaton késő este esni fog, majd a középső országrészben és északkeleten, és az Alföld nagy részén is megnövekszik a felhőzet és többfelé ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Kora reggelig mérsékelt légmozgás mellett 17, 22 fokig hűlünk.

Szerda: Délelőtt délen és keleten lesz még több felhő és nagyobb valószínűséggel itt várhatók záporok, zivatarok – az ország nagy részén ezzel együtt napos idő várható (délután már keleten is!) Napközben még 27, 32 fokok maximumok várhatók. Északon-északkeleten fújhat egy árnylattal élénkebb délnyugati-nyugati szél, délen gyenge marad a légmozgás. Estétől – az átmeneti csapadékszünet után – nyugat-északnyugat felől mind többfelé vastagszik meg a felhőzet és éjszaka ismét sokfelé alakulnak ki záporok-zivatarok: a csapadékzóna már kora hajnalra eléri a keleti országrészt is, igaz, ezzel együtt le is gyengül. Megélénkülő északnyugati szélben hajnalra 17, 21 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Változóan felhős, de többnyire azért napos időben délután már „csak” 23, 29 fokos csúcsértékekre számíthatunk (keleten-délkeleten lesz a legmelegebb), erős északnyugati szél fog fújni. Legfeljebb elszórtan (s inkább csak a nap első felében északkeleten és a keleti határnál) fordulnak elő záporok. Éjszaka zömmel derült idő lesz, hajnalra kissé még mindig élénk, lassan mérséklődő szélben egészen 11, 16 fokig csökkennek a hőmérsékletek.

Péntek: Kezdetben még zömmel napos időben délután 20, 27 fokokat mérhetünk  - délnyugaton és nyugaton lesz a legkevesebb (itt helyenként a 20 fokot sem éri el), a Dél-Alföldön a legtöbb! Többnyire gyenge marad a légmozgás, csupán a keleti országrészben fújhat kissé élénkebb északkeleti szél. Délelőtt azért északnyugaton és az Alpokalján már kialakulnak záporok, délután  Dunántúl más részein, sőt estefelé a Dél-Alföldön is kialakulhat egy-két zápor, esetleg zivatar. Éjszaka változóan felhős, éjfél után már többnyire derült, zömmel gyengén, de északnyugaton hajnalban már élénken szeles időnk lesz. Kora reggelre 11, 17 fokig csökken a hőmérséklet, többnyire kevésbé lesz fázós a hajnal mint az előző nap.

Szombat: A nap első felében inkább napos, de északon (pl. a főváros környékén) már délelőtt is erősen gomolyfelhős, többfelé záporos időnk lesz. Ezt követően észak felől érkezik egy újabb (hidegfronthoz köthető) csapadékzóna: délután már többfelé  alakulnak ki záporok, zivatarok (de például Budapesten ekkor már csak csak kis valószínűséggel várható zivatar). Napközben  többnyire csak 20, 26 fokos maximumokra számíthatunk: délkeleten és a Tiszántúlon mérhetünk 25 foknál többet (de a csapadékzóna befutásával itt is visszaesik)! Ismét megélénkül, sokfelé megerősödik az északnyugati szél. Éjszakára fokozatosan mindenhol kiderül az ég, hajnalra (még mindig kissé élénk szélben, derült időben) 9, 16 fokig csökken a hőmérséklet (északkeleten helyenként különösen mélyre).

Vasárnap: Közepesen gomolyfelhős, többnyire azért napos időnk lesz, a keleti határszélen elszórt záporokkal. Délután 22, 27 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Igen élénk északi szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, kora reggelig 10, 15 fokig hűlünk, addigra sokat gyengül a szél is.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk