Hűvös, nedves folytatás – Időjárás a héten

Visszavesz a természet: ezen a héten tipikus kora tavaszi, szeles, néha csapadékos időnk lesz.

A múlt héten a természet szokásos márciusi „húzd meg, ereszd meg!” játéka közben többször is jelentősen elszaladt a hőmérő szála: előbb kedden dőlt meg a jó 120 éves napi rekord (mind az országos, mind a fővárosi), majd szombaton is jelentősen átléptük az ilyenkor szokásos hőmérsékleti tartományt (ekkor már „csak” Budapesten állított be új napi csúcsot). A még vasárnap érkezett ciklon hullámzó frontrendszere azonban nem csupán hűvösebb levegőt és esőket hozott, de ráadásul még hétfőn is fölöttünk lesz, s még ekkor is többfelé csapadékos (esős, néha záporos) időnk lesz. A ciklonális zóna ráadásul még kedden és szerdán is benyúlik az országba, de ekkor már nem várható országos csapadék. Ezen a héten pedig már aligha lesz szerencsénk újabb pozitív hőmérsékleti rekordokhoz, maradunk szépen a számunkra a kalendárium által kijelölt, egyelőre még visszafogott (megjegyeznénk: a sokévi átlagnál így is pár fokkal melegebb!) hőmérsékleti tartományban.

A kora tavaszi hangulatba sajnos az is belefér, hogy alkalmanként – s nem is mindig csak a kockázatos északkeleti régiókba! – visszatérhetnek a hajnali fagyok is, például keddre virradóan. Hétvégéig csupán azért nem fenyeget többször ez a veszély, mivel addig is egymást követik a környékünkön a ciklonok és azok frontjai, a nagyobb fokú borultság viszont nem kedvez az erősebb éjszakai kisugárzásnak. Emellett a frontok érkeztével a légmozgás is rendre megélénkül, s még éjszakánként is ritkán gyengül a szél.

Most úgy tűnik, csütörtökön egy gyenge front érint minket, péntekre virradóan pedig egy markánsabb frontrendszer érkezhet, ennek köszönhetően aznap az ország nyugati kétharmadán borult, csapadékos, de máshol is hűvös, szeles idő lesz. Hétvégén is marad a kissé hűvös, de a sokévi hőmérsékleti átlagot bőven produkáló, zömmel (inkább azért szombaton) csapadékmentes, igazi  kirándulóidő - a szombat estig még igen élénk szél később sokat gyengül, de emiatt éjszakánként még többfelé visszatérnek a fagyok (különösen a hétfőre virradó éjszaka lesz nagyon hideg.)

A tavasz bekövetkeztét mi sem jelezheti pontosabban, mint a pollenszezon kezdete. Jelenleg leginkább (elterjedtsége miatt kiemelt helyen) a mogyoró, plusz az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék virágoznak: aki hirtelen prüszkölni kezd, fogja nyugodtan rájuk. Még szerencse, hogy a legtöbb kora tavasszal nyíló vadvirág nem okoz erős allergiás tüneteket.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Frontból lesz a több

Hétfő: Délelőtt északnyugaton még átmenetileg a nap is kisüthet, de többnyire már ekkor is borongós, leginkább keleten, a középső országrészben (így néha a főváros környékén) és délen esős, záporos időnk lesz. Csupán 9, 12 fok közötti maximumok várnak ránk, a Dél-Dunántúlon és az északi hegyvidéken többnyire még 10 fok sem lesz. Nyugaton az északnyugati, keleten a délnyugati szél élénkül meg. Éjszakára északnyugat felől csökken a felhőzet, többfelé kiderül, de keleten, a határszélen az éjszaka első felében még esni fog – a Tiszántúlon átmenetileg akár vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. A szél már estére mérséklődik, éjfél után teljesen legyengül a légmozgás, így –2, +4 fok közötti minimumok várhatók, így ismét többfelé fog fagyni. Hajnaltól délnyugat felől ismét egy kiterjedtebb csapadékzóna terjeszkedik majd.

Kedd: Főleg délen és délnyugaton felhős, csapadékos, északabbra változóan felhős, azért néha napos időben 7, 11 fok közötti maximumokra számíthatunk. A Dunántúlon igen élénk, néha erősebb lökésekkel kísért északi, keletebbre mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka délen, majd keleten továbbra felhős, itt esős időben 1, 6 fokig csökken a hőmérséklet (északon foltokban még fagyhat) – közben élénk, a Dunántúlon és északkeleten erőteljes északias szél fog fújni.

Szerda: Keleten, illetve a déli és részben a középső országrészben délutánig még felhős idő lesz, esőkkel, záporokkal, nyugaton, északnyugaton már gyakrabban kisüt a nap, délutánra 9 és 14 fok közötti maximumok várhatók. Keleten (pláne északkeleten) is élénk, de a Dunántúlon kifejezetten erős északi szél fog fújni – talán még délnyugaton lesz a legerősebb. Éjszakára –1 és +4 fok közé süllyednek a hőmérsékletek, északnyugaton helyenként fagyni fog, északkeleten még mindig eshet az eső, sőt hajnalban már a Nyugat-Dunántúlon is elered. Estétől mindenhol sokat mérséklődik a légmozgás, éjszaka már csak a Kelet-Dunántúlon, a Duna mentén, illetve az ország északkeleti felében fújhat említést érdemlő északnyugati szél.

Csütörtök: Közepesen-erősen (gomoly)felhős, ritkán napos időben délután 7, 14 fokos maximumokat mérhetünk - északon és északkeleten lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb. A felhőátvonulásokból többfelé alakulnak ki kisebb esők, futó záporok - a délután második felében inkább már csak a keleti országrészben fog esni. A délnyugati, szinte szélcsendes régió kivételével mérsékelt, csak ritkán megélénkülő északnyugati-nyugati szél fog fújni. Estére átmenetileg csökken a felhőzet, majd nyugat felől újabb frontális csapadékzóna érkezik: éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben sokfelé esni fog. Hajnalra is csupán  Dunántúlon élénkül meg kissé a légmozgás, máshol gyenge szél fog fújni.  –1, +6 fokig hűlünk, északkeleten megint többfelé fog fagyni, de az ország nagyobbik, már felhős-csapadékos felén bőven a pozitív tartományban marad a hőmérséklet.

Péntek: Erősen felhős időben napközben 6 és 12 fok közötti maximumokra számíthatunk. Elsősorban a Dunántúlon, északon és a középső országrészben (így délelőtt még a főváros környékén) többször esni is fog, minként az Alföld nagyobb részén is - az ország északkeleti sarka és a keleti, határ menti területek kimaradhatnak a csapadékhullásból, itt kevesebb lesz a felhő. A Dunántúlon, a Duna mentén, de a Duna-Tisza-köze déli részén is erős, míg keleten legfeljebb élénk vagy mérsékelt északi-északkeleti szél fog fújni (ami azután a délután során északkeleten is megerősödik). Kora estére mindenhol eláll, éjszaka már nem várható újabb eső, az ország nagy részén élénk (a Dunántúlon és az ország keleti harmadán kifejezetten erős, de a főváros környékén például csak mérsékelt)  északi szélben –1, +4 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Változóan felhős idő lesz, alkalmi napsütéssel,  zömmel 10 fok körüli (9, 11 fokos) maximumokkal, esőtől sem kell tartania a kirándulóknak. Napközben zömmel élénkebb-erősebb északi-északnyugati szél fog fújni (pont a főváros környékén lakók tapasztalhatnak kissé mérsékeltebb légmozgást). Éjszaka sem várható csapadék, még keleten-északkeleten fújhat élénkebb északi-északkeleti szél, máshol jelentősen gyengül a légmozgás, így hajnalra egészen –1, +3 fokig hűl a levegő - főleg északon és nyugaton helyenként fagyni fog!

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, napközben (főleg a középső és az északi országrészben) elszórt záporokkal. Azért néhol (például keleten) számíthatunk némi napsütésre is. Napközben legfeljebb 6 és 10 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Keleten még kissé élénk, máshol csupán mérsékelt vagy gyenge északi szél fog fújni. Éjszaka kevés felhő lesz felettünk, továbbra is gyenge lesz a légmozgás, így egészen –3, +1 fokig süllyed a hőmérséklet: nyugaton és északon sokfelé fog fagyni!

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?