Medveriasztó meleg – Időjárás a héten

A február első hete a következő hónapot idézi. Az évszakhoz képest igen enyhe, ám szeles időnk lesz.

Ha a múlt hét az általunk is prognosztizált melegedés jegyében is telt, ez a mostani még rárak egy lapáttal: szinte kora tavaszias napokat élhetünk meg, s ez rögvest visszaűzi a mesebeli medvét a barlangjába (habár a valódiak kicsit más ritmus szerint működnek).

Ehhez csupán az kell, hogy a Kárpát-medence is az Európa nagy részét uraló intenzív nyugat–keleti áramlás hatása alá kerüljön: ennek köszönhetően a hét során több hullámban érkezik hozzánk az ebben a szezonban szokatlanul meleg levegő. Ez néha lehet nedves: hétfőn és szerdán napközben, majd csütörtökre illetve péntekre virradóan is sokfelé eshet az eső, de a hét utolsó három napján csapadékra már nem kell számítani.

Élénk, a hét második felében néha kifejezetten erős szélre annál inkább – a hevesebb légáramlás annyit is jelent, hogy (talán a kedd és a szerda hajnal részleges kivételével) megússzuk a múlt héten mindennapos ködöket is. A hét első két napjának délnyugati, nyugati áramlását szerdán és csütörtökön egy frontnak köszönhetően élénk északnyugati szél váltja: ezzel egy árnyalattal hűvösebb levegő érkezik, emiatt egy pár napig kicsit több helyen fog fagyni – de a hét elsőn felében még hajnalban is alig néhány helyen éri el süllyedés közben a hőmérséklet felülről a 0 fokot. Napközben szinte mindennap érvényesül egyfajta északkeleti-délnyugati megosztottság: többnyire a Dunántúlon és a déli határnál lesz melegebb, északkeleten hűvösebb, de ott is magasabb hőmérsékleteket mérhetnek a sokévi átlagnál.  A hét utolsó napjain heves déli-délnyugati áramlással érkezik a meleg levegő – a mediterrán ciklonok viszont kerülnek minket, mint ördög a tömjénfüstöt, így rövid távon lehűlésre aligha kell számítanunk.

És hogy egy kicsit kitekintsünk, Nagy-Britanniába egy igen erős viharciklon érkezik még hétfőn, mely e hét elején természetesen hatással lesz az Északi-tenger környékének időjárására is. Egészen a tengerentúlig tekintve pedig azt látjuk, hogy a mi medvenapunkhoz hasonló, szintén február 2-ára eső időjósló mormotanap (Groundhog Day) az amerikai Mély Délre heves viharokat, tornádókat hoz, a hét közepére a keleti partra pedig jelentős enyhülést és esőket.

Eközben az amúgy zömmel napfényes Kaliforniában is igencsak viharos az idő, köszönhetően az erősnek beharangozott, de arrafelé eddig gyengén teljesítő El Nino szituációnak, s persze a Sziklás-hegységben is szépen gyűlik a hó.

Szél hozott…

Hétfő: Kezdetben többnyire felhős, sokfelé csapadékos (esős) idő lesz, kora délutántól délnyugat felől egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. Sokfelé élénk, kezdetben még délnyugati, később már egyértelműen nyugati szél fog fújni (az Észak-Dunántúlon lesz a legerősebb). Északkeleten, keleten ekkor is csupán 4, 6 fok várható, a Dunántúlon, a középső országrészben pedig meglesz a 7, 12 fok (a nyugati határ mentén ennél is több). Éjszaka főleg északon, északkeleten fújhat élénkebben a délnyugati szél – a gyengébben szeles vidékeken, például a Dunántúlon, illetve délen sokfelé képződik köd. Hajnalban többnyire 0 és +6 fok közötti minimum-hőmérsékleteket mérhetünk.

Kedd: A köd még délelőtt felszáll, de ezt követően is inkább felhős idő lesz, délután zömmel 8 és 13 fok közötti maximumok várhatók: a nyugati és az északi határ mentén lesz viszonylag hűvösebb, a déli határ mentén a legmelegebb (itt néhol meglehet a 15 fok is). A szélcsendes Észak-Dunántúl kivételével mérsékelt vagy (leginkább északkeleten) élénk délnyugati szelet tapasztalunk. Éjszaka többnyire mérsékelt, délen és keleten, északkeleten kicsit élénkebb délnyugati szél fog fújni – a szélcsendesebb vidékeken (pl. Észak- és Nyugat-Dunántúl, részben a főváros környéke) viszont többfelé képződhet köd és itt ködszitálás előfordulhat. Hajnalban többnyire 0, +7 fokos minimumok lesznek; legfeljebb a nyugati és az északi határ mentén fagyhat, ott is csak elszórtan.

Szerda: Erősen felhős, csupán ritkán napos időben délutánra 5, 11 fokig emelkedik a hőmérséklet – a déli határ mentén lesz a legmelegebb. Már délelőtt többfelé is eleredhet az eső: előbb délen, illetve a Dunántúlon, majd szinte az egész országban. Kezdetben gyenge vagy mérsékelt szél fog fújni, de délutántól északnyugat felől egyre többfelé megélénkül az északnyugati szél - később az ország déli harmadán-negyedén erősebb lökések is előfordulnak. Este, illetve az éjszaka első felében továbbra is kiterjedten hullhat immár változékony halmazállapotú csapadék - hajnalban észak felől szűnik az eső, havas eső. Az ország nagy részén továbbra is élénk északnyugati szél fog fújni, de északkeleten és egészen délnyugaton (Zala, Vas megye határ menti részein) mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás, és itt fagyni is fog! Hajnalban –2, +3 fokos maximumok várhatók.

Csütörtök: Változóan felhős idő lesz, délután már több napsütéssel. Legfeljebb az Alföld keleti részén – ott is csupán elszórtan – várható kisebb eső, ezzel szemben az ország nagy részén erős, sőt viharos északnyugati szél fog fújni, ami délutántól lépcsőzetesen mérséklődik. Délután már „csak” 4, 7 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Éjszaka előbb a  Dunántúlon, majd a középső országrészben, sőt hajnaltól az Alföldön is többfelé esni fog, s ennek halmazállapota nem könnyen jósolható meg. Már csak mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett immár jóval több helyen fog fagyni: a minimumok is –3 és +1 fok között alakulnak. Hajnalban az Észak-Dunántúlon támad fel az északnyugati szél.

Péntek: Erősen felhős, keleten elszórtan még esős időben délutánra 3, 7 fokig emelkedik a hőmérséklet. Napközben elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fújhat élénken az északnyugati szél - estére itt is mérséklődik. Hajnalban a minimumok –3 (a szélcsendesebb középső, északkeleti, keleti régiók) és +1 (a kissé szelesebb Nyugat-Dunántúl) között alakulnak, közben többnyire mérsékelt, vagy gyenge, de az Észak- és Nyugat-Dunántúlon hajnalban már élénk délnyugati-déli szél fog fújni.

Szombat: Mérsékelten felhős, csapadékmentes, de erősen szeles időben délután a hőmérsékletek 5 és 10 fok között tetőznek. Különösen a Dunántúlon lesz erős a délnyugati szél. Estefelé sokfelé még mindig élénk, nyugaton erős délnyugati szél fog fújni, hajnalig –3 és +7 fok közé süllyed a hőmérséklet csupán északkeleten és a déli határnál fog fagyni,  a szeles Dunántúlon viszont kifejezetten enyhe lesz az éjszaka..

Vasárnap: Derült időben délután 7, 12 fok közötti maximumok várhatók – legfeljebb északkeleten lesz kevesebb 10 foknál. Igen élénk, de nyugaton kifejezetten erős déli-délnyugati szél fog fújni.

(Előrejelzésünk folyamatosan, naponta frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?