Szeles, esős február – Időjárás a héten

Fel kell ütnünk a kalendáriumot ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla: még telet írunk.

Ritka változékony és az évszakhoz képest enyhe napok következnek, igaz, az időt nem mindig érezzük majd kellemesnek, hiszen közben (a múlt héthez kísértetiesen hasonlóan) jönnek-mennek a frontok, sok esőt kapunk a nyakunkba, és többször fúj majd élénk vagy kifejezetten erős szél is.

Időjárásunkat a középpontjukkal a Brit-szigetek, Izland, néha az Északi-tenger felett örvénylő ciklonok határozzák meg, melyek Északnyugat-Európában többször okoznak viharos időjárást, de a kontinens közepére benyúló frontjaik mifelénk is változatossá teszik a tél utolsó harmadát. E hét elején először egy frontrendszer előterében érkezik hozzánk a meleg levegő délnyugati irányból, később azonban a hidegfrontok mögött igen hűvös levegő éri el a Földközi-tenger, illetve az Adria vidékét, ahol mediterrán peremciklonokat generál: ezek szépen beleszólnak a Kárpát-medence időjárásába, s akár három-négy etapban (előreláthatóan szerdán és csütörtökre virradóan, majd pénteken, szombaton, végül vasárnap) bőséges csapadékkal öntözik a már amúgy is felázott földeket. Az eső (s néha izgalmasabb összetételű csapadék) mellé többször is erős, de legalábbis igen élénk, az időjárási helyzet gyakori módosulásával együtt változó irányú szél társul majd - csütörtök estétől azért lesz némi átmeneti szünet ebben is. A nappali hőmérsékletek főleg a hét elején lesznek kellemesek, ekkor a napot is többször látjuk majd – amikor még inkább a múlt hét végén kiépült délkelet-európai anticiklon hatása alatt állunk. Később a rajtunk is átvonuló mediterrán peremciklonok hátán azért hidegebb levegő is kerül a hozzánk, ami mérsékli (bár továbbra is a sokévi átlag fölött tartja) a délutáni maximumokat, ugyanakkor a hét közepétől alkalmanként visszahozza az éjszakai fagyokat. Ha más nem is, legalább ez bizonyítja: még pár hét hiányzik a tavaszhoz.

Néha azért eláll

Hétfő: Nyugaton és északon erősebben, délen és keleten gyengén felhős, ott néha napos idő lesz, a csúcshőmérsékletek tág határok között,  4 és 13 fok között alakulnak: északkeleten lesz a hűvösebb. Többnyire élénk, a Dunántúl nyugati és északi részén erős déli szél fog fújni. A Dunántúlon és északon (így a főváros környékén) elszórtan már délelőtt és kora délután is eshet, a délután derekától azután az ország nyugati, északi és középső területein egyre többfelé fordulhat elő eső, zápor. Éjjel több lesz a felhő, ekkor már főleg a Dunától keletre, de még a főváros környékén is sokfelé fog esni. Többnyire hajnalban sem lesz kevesebb 4, 8 foknál (legfeljebb az északkeleti hegyvidéken). Szinte mindenhol élénk, de a Dunántúlon sokfelé erős délnyugat-déli szél fog fújni – hajnalban azonban pont itt fog mérséklődni.

Kedd: A nap első felében keleten, később az északi országrészben lehetnek kisebb esők, közben azonban a Dunántúlon és délen csökken a felhőzet, s itt több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Délután már 10, 15 fokos maximumok várhatók. Élénk, nyugaton (s részben a főváros környékén) ismét erős délnyugati szél fog fújni.  Kora este még nem lesz vastag felhőzet felettünk, legfeljebb csak északnyugaton, éjfél után azonban megérkeznek az esőfelhők. Az egész éjszaka élénken fújó déli-délkeleti szélnek köszönhetően hajnalban sem lesz kevesebb 4, 8 foknál – igaz, ekkor már az ország nagy részén, így a Dunántúlon, délen és a főváros környékén is ömleni fog az eső.

Szerda: Felhős, esős idő lesz, az ország nagy részén kiadós csapadékra számíthatunk. A Dunántúlon már csak 5 fok körüli (4, 6 fokos), de az ország nagy részén még 7, 11 fokos maximumokra számíthatunk, ami például a főváros környékén a nap első felében, várhatóan délelőtt áll be, déltől már csökken a hőmérséklet. Délen-délkeleten a délkeleti, nyugaton már az északnyugati szél erősödik meg: a szélirány amúgy is többször változhat, hiszen felettünk lesz a ciklon középpontja. Éjszaka további, lassan csökkenő intenzitású és kiterjedésű, idővel a keleti országrészre visszahúzódó csapadékra számíthatunk: zömmel esőre, de néhol már havas esőre, az északi hegyekben esetleg hózáporokra, hiszen –1, +4 fokig süllyed a hőmérséklet. Többnyire erős északnyugati szél fog fújni – Délnyugat-Dunántúlon lehetnek kevésbé szeles és így fagyosabb zónák.

Csütörtök: Keleten és északon lesz több felhő, de legfeljebb elszórtan eshet, a Dunántúlon, és a   középső országrészben akár fel is szakadozhat a felhőzet, de az Alföldön is számíthatunk némi napsütésre. Napközben maximum 5, 10 fokokat mérhetünk. Főleg az északi, a középső és a keleti országrészben igen élénk (kora délután már kifejezetten erős), a délután második felében fokozatosan mérséklődő északnyugati szél fog fújni. Éjjel még kevés helyen fog esni, legfeljebb hajnalban délnyugaton számíthatunk némi gyenge esőre, havas esőre, esetleg havazásra – máshol aligha.  Mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás,  hajnalra –3, +1 fokig csökken a hőmérséklet – északon (így például Budapest környékén) és keleten kiterjedten, nagy területen fog fagyni!

Péntek: Kezdetben változóan felhős idő lesz, legfeljebb északon (pl. Budapest környékén) hullhat némi gyenge eső majd kora délután megérkezik délnyugat felől - kezdetben a Dunántúlra - a mediterrán ciklon csapadékrendszere:  egyre többfelé esni fog az eső  - a legkésőbb, talán csak estére az ország északkeleti sarkába jut el a csapadékzóna. Délután 6, 10 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Az Napközben többfelé élénk délkeleti szél fog fújni. Éjszaka előbb a középső országrészben, no meg a Dunától keletre, majd ismét a Dunántúlon és északon fog esni - eső, havas eső, hó, vegyesen. Hajnalra többnyire mérsékelten, de a Dél-Alföldön, s a Tiszántúlon többfelé még élénken szeles időben többnyire –1, +5 fokig hűlünk.

Szombat: Napközben zömmel felhős idő lesz -  az ország nagyobb részén eshet az eső, habár délután délnyugat felől (előbb a Dunántúlon) felszakadozhat a felhőzet. A csúcshőmérsékletek észak-déli megoszlásban 3 és 8 fok között alakulnak. Mérsékelt, kora délután északon átmenetileg kicsit élénkebb északkeleti  szél fog fújni, míg a Dunántúlon, s később délen az északnyugati illetve nyugati szél élénkül meg. Az éjszaka első felében keleten, északkeleten fog még esni - itt, a hegyvidéken akár havazhat is! Hajnalban azután a  Dél-Dunántúlon kezd esni. Mérsékelt, kezdetben az  Észak-Dunántúlon, hajnaltájt már máshol is fokozatosan élénkülő délies szélben többnyire –1, +4 fokos minimumok lehetnek: nyugaton és északon többfelé fagyhat.

Vasárnap: Kezdetben erősen felhős, a nap első felében sokfelé esős időben zömmel 8, 13 fokos maximumokkal számolhatunk, de északon, északkeleten hűvösebb lesz: itt legfeljebb 4, 6 fokot mérhetnek. Délelőtt délnyugat felől átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, ám délután a Dunántúlra megérkezik a következő csapadékhullám - estig többnyire itt és az északi országrészben várható további eső. Többnyire élénk, folyamatosan változó irányú szél fog fújni.

(Előrejelzésünk folyamatosan, naponta frissül)

Figyelmébe ajánljuk