Még csak bekacsint az ősz – Időjárás a héten

Néhány meleg nap következik, de szerdán egy markáns hidegfront félbeszakítja a nyarat. Hétvégére azért megjavul az idő.

A világért sem akarnánk az ördögöt a falra festeni, de az elmúlt hétvége fordulata valószínűleg intő jel lehet augusztus hátralévő részének (alig több mint három hét!) időjárását tekintve. A még mindig igen határozott (de belátható időn belül hőhullámot nem produkáló) meleg periódusokat rendre már határozottan őszies jellegű lehűlési epizódok válthatják.

Ez fog történni ezen a héten is: az igen kellemes hőmérsékletű hétfő és kedd után szerdán jön a lehűlés, köszönhetően annak, hogy északon, Skandináviában mozgásba lendül egy markáns ciklon, melynek (az atlanti anticiklonnal közös) áramlási rendszerében a sarkkör vidékéről igen hűvös, mondhatni hideg levegőt pumpál Közép-Európába. Előbb Németország kapja nyakába a hidegzuhanyt, majd szerdán már napközben inkább szórványos záporokkal, zivatarokkal átvonul felettünk egy csaknem évszakváltó hidegfront (voltaképpen frontok egymást gyorsan követő sorozatáról lesz szó). A belőle kihulló csapadék mennyiség attól függ, hogy hol torpan meg, illetve alakul ki ennek mentén egy peremciklon: azért szerdán napközben, csütörtökre virradóan sokfelé fog esni, keleten még csütörtökön, sőt, helyenként egészen péntek reggelig folytatódhat az esős idő. A front nyomában élénk északnyugati széllel nyomul be a hűvösebb levegő, s ez alaposan visszaveti a hőmérsékleteket mind nappal (csütörtökön, de zömmel pénteken is többnyire 20 fok körül marad a csúcshőmérséklet), mind éjjel, amikor a mérséklődő szél sem állja útját a határozottabb, inkább ősz közepét idéző minimumokat hozó lehűlésnek. Pénteken még tovább folytatódik (bár némileg lassul) a hideg levegő beáramlása – alkalmasint egy tőlünk délre, délkeletre ügyködő balkáni ciklon áramlási rendszerében.

Hétvégére határozottan javul az idő: némileg már szombaton is emelkednek a hőmérsékletek, míg vasárnapra már korrektül a naptárban jelzett időt, augusztus közepét, a kései strandszezont idézik majd. Az inga tehát ismét kileng - ki tudja, meddig.

Szerdáig meleg

Hétfő: Napos, csapadékmentes idő lesz, így a kissé hűvös reggel után derekasan emelkedik a hőmérséklet: többnyire 23, 28 fokig (csupán némely hegyvidéki régiókban lesz kevesebb 25 foknál). Délelőtt még az ország délkeleti harmadán élénkülhet meg kissé az északkeleti szél, máshol gyenge, jellegtelen irányú légmozgásra számíthatunk. Kellemes lesz az éjszaka, hajnalra többnyire 13, 18 fokig hűlünk, de némely magasabb hegyünk csúcsán a magasban zajló meleg-beáramlás miatt több is lehet.

Kedd: Napos időben már erőteljesebben melegszik az alsó légkör: délután már 26, 30 fokot is mérhetünk, az Alföldön helyenként visszatér a kánikula, eközben gyenge marad a légmozgás. Ugyanakkor késő este nyugaton, északnyugaton már eshet. Éjszaka kissé már kevésbé hűlünk: hajnalban 15, 19 fok között alakulnak a minimumok (ezen belül a városi hőszigeteken, a Balaton mentén és a melegadvekció miatt némely hegycsúcsokon lesz a melegebb). A nyugati határnál elszórtan már eshet, ráadásul estétől északnyugaton feltámad az északnyugati szél, s hajnalban már a Duna vonalában is élénk lesz a légmozgás.

Szerda: Kezdetben többnyire még derült idő lesz, délelőtt a nyugati és az északi határ menti területeken vastagabb felhők takarják ki az eget, itt már ekkor is eshet. Kora délután is főleg északon és nyugaton lehetnek záporok, zivatarok, délkeleten, főleg az Alföldön viszont ekkor még marad a nyári meleg. Napközben ennek megfelelően igen széles skálán, 16 és 30 fok között alakulnak a maximumok: eleve a Dunántúlon, pláne annak nyugati felén jóval visszafogottabb lesz a felmelegedés, de napközben a középső országrészben is fokozatosan visszaesnek az ott amúgy sem magas hőmérsékletek (a fővárosban is 25 fok alatt marad a napi maximum). A délután második felében már a Dunától keletre, az Alföldön, délkeleten is többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, ezek környezetében majd jól lehűl a levegő. Napközben mind többfelé (pláne a Dunántúlon és a főváros környékén, később a középső országrészben) élénkül vagy erősödik meg az északnyugati szél, de keleten például kezdetben még délnyugati irányú lesz a légmozgás, azután a front érkeztével ott is irányt vált. Az Észak-Dunántúlon, a Duna mentén és északkeleten éjszaka is élénk északnyugati szél fog fújni. Reggelig még sokfelé fog esni (de hajnaltájban inkább már csak délen és keleten), kora reggelig 10, 16 fokokig hűlünk: talán még délkeleten lesz a legkevésbé hűvös a reggel.

Csütörtök: Napközben főleg a déli és a középső országrészben (valamint az északi hegyvidéken) eshet, ott is mind inkább csak szórványosan. Amúgy is jellemző lesz, hogy a felhősebb periódusok között néha a nap is kisüthet. Többnyire napközben sem lesz több 18, 22 foknál - a tartósan borongós vidékeken lesz a leghűvösebb. Főleg nyugaton és az északkeleti országrészben élénk északnyugati-északi szél fog fújni. Éjszaka keleten, északkeleten várható további szórványos csapadék, a szél is mérséklődik némileg (a legkevésbé északkeleten), de az évszakhoz képest hűvös lesz: hajnalra egészen 8, 14 fokig hűlünk.

Péntek: Változóan, néha erősebben felhős idő lesz, de esni szinte sehol sem fog. Az ország nagy részén még élénk északnyugati-északi szél fog fújni. Napközben 20 fok körül, legfeljebb csak kicsit felette felett ragad a hőmérséklet: 19, 23 foknál nem lesz több. Éjjel sokat gyengül a légmozgás, hajnalra, kora reggelre egészen 9, 16 fokig csökken a hőmérséklet (A Dunántúl nyugati, délnyugati felén lesz a legkevésbé hűvös a reggel).

Szombat: Változóan felhős (de már többször napos) idő lesz, délután kellemes, bár inkább a májust idéző  21, 26 fokos maximumokra számíthatunk - az Alföldön lesz a legmelegebb. Legfeljebb délután, a Nyugat-Dunántúlon alakulnak ki kisebb záporok. Lassan változik a szélirány: nyugaton és északnyugatról, északkeleten immár délnyugatról fog fújni, de végig mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka derült és szinte szélcsendes időben már kevésbé erőteljesen hűl le a levegő: kora reggelre csupán 13, 17 fokig.

Vasárnap: Változóan felhős, már zömmel napos időben délután már 25, 29 fokos maximumokat is mérhetünk. Azért a délután második felében, főleg az északkeleti határ mentén már előfordulnak kisebb záporok. Főleg az ország északkeleti harmadában élénkül meg a nyugatias irányú szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?