Mintha március lenne – Időjárás a héten

A hét közepére kicsit hűvösebbre, néhol esősebbre fordul az idő – ehhez képest hétvégén újabb erős felmelegedés várható.

Bár múlt heti bejegyzésünkben érintettük egy esetleg erre a hétre várható, komolyabb lehűlés lehetőségét, a legfrissebb prognózisok nyomán már csak szordínóval emlegetnénk effélét – még a következő hét tekintetében is! (A közép-európai hideg telek titkáról és a szezon kilátásairól ajánlanánk az észak-amerikai hidegbetörés tanulságairól szóló múlt heti cikkünket – no meg az e heti print Narancsba kerülő újabbat…) Marad tehát a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb idő – akár a következő 10 napban is.

Közép-Európa (most a hét első napjairól beszélünk) szokás szerint egy kiterjedt, magasnyomású gerinc hatása alatt áll – az anticiklon hídként szeli át Európát észak-déli irányban. Ettől nyugatra atlanti ciklontevékenység zajlik: az egyik kiterjedt légörvény frontjai e hét elején Nyugat-Európában okoznak esőket és erős szeleket. E ciklon közvetlen, de inkább közvetett (másodlagosan generált mediterrán ciklon általi) hatásai majd kedd estétől csütörtök reggelig jelentkeznek nálunk is – inkább tétova, mint sűrű csapadékhullásban. Megjegyzendő, hogy Északkelet-Európa fölött már egy másik, gigantikus, több középpontú ciklonrendszer fejti ki hatását – ami egyrészt kiterjedt havazásokat okoz például Oroszország európai területein (meg a szomszédos balti zónákban), másrészt gyűlik, gyűlik mögötte (mindenekelőtt Európa jelenlegi jégvermében, Észak-Skandináviában) a hidegebb levegő, s nem kizárt, hogy ez előbb-utóbb leszakad dél felé – de alighanem erre sem ezen a héten kerül sor. Ezzel szemben nálunk folytatódik a relatíve enyhe idő: ugyan a szerdai hidegfront nyomában kissé hűvösebb levegő áramlik hozzánk – de a magasban kisvártatva melegebb érkezik, s ennek hatása péntektől a talaj közelében is érzékelhető lesz. Ettől kezdve az addig amúgy is sporadikus éjszakai fagyok is eltűnhetnek. Hétvégén pedig élénk szél kíséretében igen enyhe levegő tódul be a Kárpát-medencébe: különösen az ország déli-délnyugati részén 15 fok körüli maximumok lesznek – de máshol is átlag feletti meleg várható. Most úgy tűnik, a jövő hét első napjaiban sem kell számítanunk hirtelen lehűlésre.

Amennyiben – akár ott élő szeretteink okán – aggódnánk az észak-amerikai hideghelyzet miatt, úgy nem árt figyelemmel követni a fejleményeket. A friss prognózisok alapján úgy tűnik, egyes keleti régiókba már ezen a hétvégén visszatérhet a sarki hideg – még ha nem is lesz oly dermesztő, mint a múlt hét elején. Az ok egyszerű: a most még Kanada felett elhelyezkedő rettegett sarki örvény (polar vortex) ismét dél-délkelet felé mozdul el.

Szerda eső, hétvégén igen enyhe

Hétfőn változóan felhős időnk lesz – sokfelé várható több-kevesebb napsütés. Gyenge légmozgás mellett (a délies, illetve délnyugati szél csak a Dunántúl délnyugati sarkában, illetve a Tiszántúlon lehet élénkebb) többnyire 5–10 fokos csúcshőmérsékletek lesznek. Keddre virradóan többfelé (leginkább azért az északkeleti és a keleti határ menti területeken) várható fagy – máshol azért 0, +3 fok, azaz fagymentes hajnal és reggel várható. A délről érkező enyhébb levegő hatására napközben 5, 10 fokig melegszik a levegő (ennél hűvösebb csak északkeleten lehet). Túlnyomórészt felhős idő lesz, napsütés leginkább még az ország délkeleti harmadában várható. A néhol feltámadó délies szél leginkább az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehet élénkebb. Napközben nyugat felől tovább vastagszik a felhőzet és délután a Dunántúlon már kisebb csapadék is lehet. Szerdára virradó éjszaka is a Dunántúlon várható eső, ahogy a délkeleti szél is itt élénkülhet meg. Fagyni legfeljebb az ország északkeleti sarkában fog, máshol 0, +5 fokos minimumok lesznek.

Szerdán zömmel erősen felhős idő lesz, 3, 10 fokos maximumokkal: érdekes módon délkeleten lesz a legmelegebb, a Dunántúlon és északon a hűvösebb. Kezdetben, reggel a Dunántúlon várható többnyire nem túl nagy intenzitású eső – ezzel együtt ott megerősödik az északnyugati-északi szél is. Ezt követően a csapadékot adó felhőtömb fokozatosan kelet-északkelet felé mozdul el: délelőtt már Közép-Magyarországon is sokfelé eshet, estefelé viszont már csak keleten várható újabb eső (a havazásnak még a hegyekben is igen csekély az esélye, havas eső azért előfordulhat). Csütörtökre virradóan nyugat felől felszakadozik a felhőzet és a szél is alábbhagy – ennek megfelelően erősebben lehűl a levegő, és leginkább a Dunántúlon, valamint a Duna mentén, így a főváros környékén (de sokfelé ennél keletebbre is) várható éjszakai-hajnali fagy. A Tiszántúlon ezzel szemben az éjszaka első felében még eshet az eső – északkeleten viszont köd képződhet, ami délelőtt sem mindenhol oszlik fel. Csütörtökön napközben legfeljebb csak elszórtan és északon várható kisebb eső, ködszitálás. Hűvösebb lesz, mint a korábbi napokban – csupán 2–7 fok várható: kissé magasabb értékek talán nyugaton lehetnek, ahol néhol felszakadozhat a felhőzet, részben az ott kissé megerősödő délkeleti szél hatására. Péntekre virradó éjjel kisebb területeken, a Dunántúlon néhol még várható fagy, máshol kicsivel 0 fok felett maradunk – igaz, sokfelé párás idő lesz. A délkeleti szél főleg a Dunántúl északi és középső részén támadhat fel. Az éjszakai-hajnali minimumok 0 és +5 fok között alakulnak.

Pénteken napközben túlnyomóan borult idő várható – legfeljebb a Dunántúlon szakadozhat fel a felhőzet: itt ugyanis mind élénkebb, többfelé megerősödő déli szél fog fújni. A napi csúcshőmérséklet 6 és 9 fok között lehet, de a ködös-párás északkeleti régióban csak 2, 4 fok körül alakul. Szombatra virradóan mind több helyen (leginkább a Dunántúlon) élénkül meg a délies szél, amellyel még enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medencébe – az Észak-Dunántúlon erősebb széllökések is lehetnek. Fagyni ennek megfelelően csak kisebb területeken, főleg északkeleten fog – máshol reggelig is csak 1–6 fokig hűl le. Napközben az ország nagy részén élénk déli szél fog fújni – főleg a Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehetnek erősebb lökések. A változóan, néhol erősebben felhős időben a napi csúcshőmérséklet tág határok között fog mozogni: a Dél-Dunántúlon akár 13–15 fok is lehet – ugyanakkor némely, továbbra is ködös-párás (és szélcsendes) északkeleti zugokban az 5 fokot sem éri el a maximum. Délutántól többfelé is kell számítani kisebb (legfeljebb északkeleten intenzívebb) esőre. Vasárnapra virradóra továbbra is enyhe, fagymentes idő lesz 2, 6 fokos minimumokkal – legfeljebb mérsékelt délkeleti szél lobogtatja a hajunkat. E tekintetben a hét utolsó napján sem lesz változás: legfeljebb északkeleten lehet gyengébb az amúgy meglehetős délies légmozgás. A nyugaton felhős, keletebbre még többfelé napos időben 6 és 12 fok között szóródnak a maximumok – nagyjából északkeleti-délnyugati irányban. Napközben dél-délnyugat felől egy mediterrán ciklon felhőzete ér el minket – ennek hatására többfelé várható eső.

Figyelmébe ajánljuk