November eleje sem hoz lehűlést, szokatlan meleg a hosszú hétvégén

Állandósuló déli áramlással érkezik hozzánk a melegebb levegő – csupán a kérlelhetetlen csillagászati tények miatt nem lesz még tavasziasabb az idő.

Egészen kivételes időjárási szituációnak köszönhetjük, hogy az ősz előrehaladtával paradox módon egyre jobban melegszik – e héten is minden nap több fokkal haladják majd meg a csúcshőmérsékletek a sokévi átlagot, hét elején pedig az éjszakák is szokatlanul enyhék lesznek.

A Nyugat-Európára zúdult hidegebb levegő ott és még délebbre, a mediterrán térségben ciklonokat generált, ezek előoldalán, a melegszektorban hozzánk pedig kifejezetten magas hőmérsékletű levegő áramlik. Nem mindig száraz és stabil ez a levegő, és ez főleg a hét elején garantálja az időjárás napi menetében mutatkozó változatosságot.

false

 

Hétfő délután például nyugat felől érkezik egy szakadozott felhőtömb, amiből estig főleg nyugaton és a középső országrészben érkezhet elszórt, jórészt konvektív, záporos csapadék.

Kedden hajnaltól a környéken tevékenykedő mediterrán ciklon jóvoltából délnyugatról borul be és kelet felé terjeszkedve sokfelé fog esni – záporok, sőt zivatarok is kialakulhatnak, de kedd délutánra már híre-hamva sem lesz az esőnek. Mindez csupán pár fokkal veti vissza a hétfőn még kifejezetten magas csúcshőmérsékleteket – az éjszakák lesznek némileg hűvösebbek (csupán átmenetileg, hiszen csütörtöktől ismét megenyhülnek az éjszakák). Kedd délutántól vasárnapig azután már inkább csak elszórtan fordulhat elő eső vagy zápor. Csütörtök délutántól szombat délutánig ugyan némileg nedvesebb levegő lesz felettünk, ekkor több lesz felettünk a felhő, itt-ott némileg nagyobb valószínűséggel eshet is (például péntek kora este a Nyugat-Dunántúlon), de komolyabb csapadékmennyiség sehol sem várható. Mert amúgy egészen a hét legvégéig meleg idő lesz – még pénteken mérhetjük a legtöbbet (19, 24 fokot!), ezt követően szombaton és vasárnap is pár fokot már mérséklődik a felmelegedés (ami természetesen e napokon is jóval az ilyenkor elvárható értékek felett alakul).

Az uralkodó áramlás tükröződik majd a szél irányán és erősségén is: a hét első napjaiban kifejezetten élénk, sokfelé erős délies szél fog fújni – szerdától fokozatosan mérséklődik a légáramlás, de megmarad annak dominánsan délkeleti iránya. Északi szélre inkább csak szombaton nyugaton, majd vasárnapra virradóan északnyugaton számíthatunk - ezzel egy árnyalattal hűvösebb levegő áramlik majd a Kárpát-medencébe, így például vasárnap már nem lesznek jellemzőek a 20 fok feletti hőmérsékletek (így is fokokkal leszünk az átlagos értékek felett).

Azért ahogy a hét közepétől (éjszakánként is) gyengül a légmozgás, mind többfelé képződik hajnalra köd, és ez sokfelé napközben is csak lassan száll fel, és ez némi bizonytalanságot hoz a hosszú hétvége időjárásába.

A hét elején még záporok

Hétfő: Zömmel felhős, szeles, néha azért kiderülő időben többnyire 20 és 25 fok közötti, viszonylag magas maximumok várhatók – természetesen ismét keleten lesz a legmelegebb. Kora délutánig főleg nyugaton és északon fordulnak elő elszórt záporok, de a délután második felében már többfelé, de leginkább a középső és a nyugati országrészben számíthatunk elszórt záporokra, esetleg zivatarokra is.

false

 

Élénk, főleg a Dunántúlon, illetve délkeleten erősebb lökésekkel kísért déli, délkeleti szél fog fújni. Estétől fokozatosan mindenhol eláll – majd kora hajnalban már délnyugat felől érkezik a mediterrán ciklon csapadéktömbje. Reggelig többnyire erősen (de északkeleten csak mérsékelten) szeles, a Dunántúlon, majd a középső országrészben idővel mind többfelé esős időben mindössze 10, 19 fokig hűlünk – délen, délkeleten különösen enyhe lesz a reggel.

Kedd: Továbbra is igen szeles idő lesz, nyugaton, északnyugaton viharos lökések is előfordulnak – a Dunától keletre azért délután már sokat mérséklődik a déli-délnyugati irányú légáramlás.  Napközben egy csapadéksáv halad nyugatról keletre (reggel és kora délelőtt még a Dunántúlon és a főváros környékén fog esni) – előtte keleten még meleg, napos idő lesz (és mögötte is kisüt a nap), de kora délutánra ide is megérkezik a csapadék –, ekkor már a Dunántúlon fel is szakadozhat a felhőzet, de estére jórészt keleten is eláll. A maximumok ennek megfelelően többnyire 18 és 22 fok között alakulnak –  de északkeleten nem lesz több, mint 15, 17 fok. Éjszakára már nyugaton is sokat mérséklődik a szél, kiderül az ég, így már jóval hűvösebb lesz, mint a korábbi napokon: 6, 10 fokig süllyednek a hőmérsékletek – ráadásul ködös, párás lehet a reggel.

Szerda: Inkább napos, csupán közepesen felhős időben zömmel 17, 22 fokos maximumokat mérhetünk: ezen belül északkeleten és a Dunántúl északi és nyugati régióiban lesz egy árnyalattal hűvösebb, délkeleten és a Tiszántúlon a melegebb. Nyugaton még élénkebb (északnyugaton néha kifejezetten erős) délkeleti szél fog fújni, keleten már jóval mérsékeltebb légáramlást tapasztalunk. Éjszakára inkább csak északnyugaton marad az élénkebb délkeleti szél, hajnalra 4, 10 fokig csökken a hőmérséklet (legkevésbé még délkeleten), többfelé képződik köd.

false

 

Csütörtök: A köd felszállása után előbb közepesen, délután már erősebben felhős idő lesz, estig még zömmel csapadék nélkül. Napközben a Dunántúlon és északkeleten 17, 20, de az Alföldön inkább 21, 24 fokos maximumokra számíthatunk. Többnyire mérsékelt, északnyugaton gyakrabban megélénkülő délkeleti-déli szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb nyugaton és északon-északkeleten fordulhat elő helyenként gyenge csapadék, reggelre inkább felhős, többfelé (például délkeleten) élénken szeles időben csupán 10, 18 fokig süllyed a hőmérséklet: az Alföldön lesz enyhébb a reggel.

Péntek: Keleten inkább napos (délkeleten délelőtt még kissé szeles), nyugaton és északon erőteljesebben gomolyfelhős (itt is legfeljebb elszórtan záporos) időben délután többnyire 20, 24 fokig emelkednek a hőmérsékletek. A Dunántúl  északnyugatii és nyugati felén azonban nem lesz több 17, 19 foknál. Délutánra már keleten is sokat gyengül a délnyugati szél. A Délután második felétől a Dunántúl délnyugati-nyugati részén lehet több felhő, itt többfelé eshet is - sőt, errefelé még éjszaka is előfordulhat csapadék. Reggel viszont már inkább a déli országrészben alakulnak ki kisebb esők, záporok. Csupán gyenge szél fog fújni, így sokfelé képződik köd. Reggelig 9, 14 fokig hűlünk – délkeleten viszonylag enyhe lesz az éjszaka.

Szombat: A ködfoltok feloszlása után változóan, a déli és a középső országrészben erősebben felhős, itt (akár a főváros környékén is) alkalmilag esős, záporos idő lesz, délután 17 és 23 fok közötti maximumokkal: az Alföld déli és különösen keleti részén lesz a melegebb. Többnyire csak gyenge, jellegtelen irányú légmozgást tapasztalunk - egyedül a nyugati határnál fújhat mérsékelt északi szél. Éjszaka már csak közepesen felhős időben 8, 12 fokig hűlünk. Egyedül északkeleten fújhat (már kora estétől) élénkebb északkeleti szél, máshol mérsékelt vagy gyenge keleti szél fog fújni. Ismét többfelé képződik köd.

Vasárnap: A ködfoltok lassú feloszlása után többnyire mérsékelten felhős, inkább napos idő lesz, délután 15, 22 fokos maximumokkal – inkább már csak az Alföld északkeleti peremén lehet több 20 foknál. A Dunántúlon és délen mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszaka sem várható csapadék, reggelre - nyugaton és délen mérsékelt, keleten és északkeleten igen gyenge légmozgás mellett - már 4, 10 fokig hűlünk. Reggelre sokfelé képződik köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?