Hidegfront után melegszik az idő, vasárnap már 20 fok fölé

Nem tart sokáig az erős széllel, csapadékkal érkező lehűlés, a meleg levegő hétvégére visszafoglalja a Kárpát-medencét. Közben hátratoljuk az óramutatót.
false

 

A hosszú hétvégén már úgy tűnhetett, hogy eljött az ősz hűvösebb szakasza és a meleg idén már nem tér vissza. Ezt a téves percepciót átmenetileg erősítheti a szerdán átvonuló hidegfront: erős széllel érkezik, és átmeneti lehűlést is hoz magával. Ekkor az eső mellett záporokkal is számolhatunk, helyenként még az ég is megdördülhet. Csütörtökre is marad a kezdetben még csapadékos, szeles idő – de érdekes módon nyugatra ekkor már egy fokkal melegebb levegő érkezik, és napközben a légáramlás iránya is délnyugati-nyugati irányba vált. A Kárpát-medence időjárása ettől kezdve gyors átalakuláson esik át, amelynek a kulcsa a környéken zajló intenzív ciklonképződés. A Földközi-tenger medencéjéig hatoló hidegebb levegő és az itteni meleg, nedves légtömegek találkozása ugyanis egy mediterrán ciklonrendszert generál, aminek áramlási rendszerében melegebb levegő indul el észak felé. Az azonban maga is nedves, labilis lévén hozzájárul ahhoz, hogy szombaton ismét több helyen alakuljon ki elsősorban konvektív, záporos csapadék, de északon „sima” eső is eshet. Ennek következtében a pénteki viszonylagos kellemes, mérsékleten felhős, száraz (és bár visszafogottan, de melegedő) időt hétvégén jóval változékonyabb követi. Szombaton napközben az ország nagyobbik, déli és középső részén lesz több a napsütés és itt zömmel 20 fok fölé szalad a hőmérő szála, addig északon csapadékosabb és némileg hűvösebb (északnyugaton jóval hűvösebb) idővel számolhatunk. Vasárnapra az erős déli  áramlással érkező melegebb levegő elfoglalja az ország egészét – így az évszakhoz képest kifejezetten magas (többnyire 20 fok feletti, de sokfelé 25 fok körüli) csúcshőmérsékletekkel és a szeles időben sok napsütéssel számolhatunk, habár késő délutántól, kora estétől - a környékünkön tevékenykedő mediterrán ciklonnak köszönhetően jócskán csapadékosra fordul az idő, zivatarok is érkezhetnek!.

De ne felejtsük, mivel így is, úgy is az ősz második felében járunk, így a rövidülő nappalok miatt az amúgy kellemesen magas hőmérsékletek csak rövid időre érvényesülnek. Ráadásul vasárnap hajnalban ismét visszatekerjük egy órával a mutatót, és hirtelen már fél 5 után nyugszik a nap (de ez csak a látszat, valójában semmilyen ugrás sem történik - és cserébe reggel korábban kezd világosodni). Még szerencse, hogy a melegbeáramlás és az éjszakánként is élénk déli szél hatására az éjszakák is alaposan megenyhülnek: vasárnapra, majd hétfőre virradóan sokfelé mindössze 15 fok körüli minimumokat mérhetünk. Most úgy tűnik, az enyhülés nem lesz átmeneti és még a jövő hét jó részén is maradnak az átlag feletti hőmérsékletek – igaz, ezzel a jövő hét elején még bizonytalan mennyiségű csapadék is járhat.

false

 

Szél, eső, majd melegedés

Szerda: Erősen szeles idő lesz: a heves, sokfelé viharos lökésekkel kísért északnyugati szél estig semmit sem enyhül. Közben sokfelé várható csapadék, az eső mellett nem lesz ritka a konvektív, záporos forma sem, többfelé az ég is megdördülhet. Délelőtt még délen és délnyugaton átmenetileg kisüthet a nap, itt ideig-óráig 15, 16 fok is lehet (amit az erős szélben már ekkor is kevesebbnek érezhetnek), délután azonban, ahogy a bezúduló hideg levegő kitölti az egész országot, már nem lesz több 8, 12 foknál. Kora estére mindenhol eláll az eső, az éjszaka során fokozatosan mérséklődik (de éjfélig még igen élénken fúj majd) az északnyugati szél. Reggelig 2 és 9 fok közé hűlünk: északkeleten helyenként előfordulhat talaj menti fagy, közben nyugaton nem sokkal csökken a hőmérséklet 10 fok alá.

Csütörtök: Kezdetben többnyire felhős idő lesz, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd keletebbre is többfelé számíthatunk kisebb esőre, futó záporokra – közben délután délnyugat felől már felszakadozik a felhőzet, késő délutánra többnyire mindenhol el is áll - északkeleten és a Tiszántúlon azért elszórtan még éjszaka is eshet. Élénk, északnyugaton átmenetileg erős délnyugati, nyugati szél fog fújni. Délután többnyire 10, 17 fokig emelkednek a hőmérsékletek (nyugaton lesz a legmelegebb), csupán keleten, az Alföld keleti és északi peremén lehet kevesebb 10 foknál. Az ország nagy részén éjszakára is marad a még élénk északnyugati-nyugati szél - hajnalra már sokat mérséklődik. Reggelig 5, 9 fokig hűlünk.

Péntek: Változóan felhős, de többnyire napos időben délután már 14, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet (északkeleten lesz a hűvösebb). Napközben átmenetileg többfelé megélénkül (a Dunántúlon) délről illetve (keleten, északkeleten) nyugatról fújó szél. Estétől azért megnövekszik a felhőzet és főleg éjfél után, elsősorban keleten már elszórtan kialakulnak záporok. Sokfelé élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Reggelig 8, 13 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Délelőtt keleten és északon többnyire borult idő lesz, záporokkal, esetleg zivatarokkal - a már ekkor is napos déli országrészben, no meg a Dunántúl nagy részén nem várható csapadék. Délután már egyre inkább csak északon fog esni – délen nagyobb területen is felszakadozik a felhőzet és kisüthet a nap. A csúcshőmérsékletek terén nagy lesz a különbség az ország egyes régiói között: északnyugaton csupán 11, 13 fokra számíthatunk, északkeleten meglesz a 17, 18 fok is, de a Dunántúl nagyobb részén, a középső országrészben és az Alföldön 20, 24 fok is lehet (a főváros környékén is 20 fok fölé melegszik). A Dél-Dunántúlon és az Alföldön megélénkül a délnyugati szél. Éjszaka is főleg északon, északnyugaton eshet (záporok, zivatarok is előfordulhatnak!) – de itt is egyre kevesebb helyen. Előbb főleg délen és keleten, de hajnalban már északon is élénk déli szél fog fújni. Reggelig 8, 15 fokig hűlünk.

Vasárnap: Zömmel napos, habár szeles idő lesz, a délután derekáig (tehát naplementéig) sehol sem várható csapadék. Megélénkül, sokfelé megerősödik a déli szél. A hőmérsékletek viszonylag magasra: kora délután többnyire 20 és 25 fok közé emelkednek - különösen délen lesz szokatlanul meleg. A délután második felére növekszik meg a felhőzet és különösen kora estétől mind többfelé várható csapadék: a magas hőmérsékletek miatt főleg záporos formában, a zivatarok kialakulása sem kizárt. Éjszaka is sokfelé eshet még, zömmel konvektív csapadék, hajnalban leginkább a középső és a keleti országrészben. Kora reggelig, még mindig kissé élénk déli-délkeleti szélben csupán 10, 17 fokig csökken a hőmérséklet (délkeleten különösen enyhe lesz a hajnal)!

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk