Nyolcadik utas a hőhalál – Időjárás a héten

Kánikulával kezdünk, majd négy napos, rekkenő forrósággal folytatjuk. A hét második felének izzasztó változatossága már felüdülésként fog hatni.

A nyár nyolcadik hete is az átlagosnál jóval melegebb, minimum kánikulai meleget hoz – de átélünk majd néhány kifejezett hőségnapot is. Még szerencse, hogy csaknem kezdjük már megszokni.

Amúgy a hét eleje például a vasárnaphoz képest (a múlt heti prognózisunkban is taglalt, hétfő hajnalra átvonuló, helyenként, de főleg keleten még napközben is zivatarokat okozó gyenge hidegfront hatására) visszafogott, de azért kánikulai meleget hoz. Lám, hogy tudunk már örülni egy mindössze 32-33 fokos melegnek is! Azután újabb forró szakasz következik a hullámvasúton: a kétnapos etap csütörtökön tetőzik – most úgy néz ki, délután nyugaton és északon már zivatarok enyhíthetik a forróságot. Az újabb gyenge hidegfront hatására péntekre nyugaton enyhül a kánikula, és az országban sokfelé további zivatarok is várhatók. A labilisabb rétegzettségű, sok zivatart tápláló, nedvességben is gazdag légtömeg szombaton is felettünk marad, miközben a szombat délutántól talajszinten is megérkező, árnyalattal hűvösebb levegő idővel komolyabb hőmérséklet-különbséget is előidézhet az északnyugat-délkeleti tengely mentén (délen és keleten szombaton még biztosan marad és később is lassabban múlik a hőség). A kánikula valószínűleg lépcsőzetesen, napok alatt szűnik meg: vasárnap már egészen kellemes idő lesz, de hétfőn főleg keleten ismét melegszik az idő, s erre majd megint egy hidegfront jelenti a tromfot (a nyár hosszát és jellegét nézve alighanem csak ideiglenesen).

Csütörtöktől zivatarok

Hétfő: Csupán kevéssel esik vissza a hőmérséklet a hétvégéhez képest: délután igen élénk északnyugati szélben már 29, 34 fokot is mérhetünk. Északkeleten és a Tiszántúlon délelőtt, majd napközben esetleg már máshol is előfordulhatnak záporok, zivatarok: a melegedés nyomán kipattanó hőzivatarok környezetében hirtelen több fokot is csökkenhet a hőmérséklet, és megerősödhet a szél is. Éjjel csapadék már nem várható, sajnos hűsítő légmozgás és rendes lehűlés sem: hajnalra csupán 18, 23 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Sok napsütés, kezdetben kevés gomolyfelhő, délután még viszonylag visszafogott kánikula, 30, 34 fok vár ránk. Délután az Észak-Dunántúlon, sőt a főváros környékén azért előfordulhat egy-két nyári zápor, zivatar. Többnyire gyenge marad a légmozgás, legfeljebb délkeleten fújhat kicsit élénkebb északkeleti szél. . Éjszaka tovább gyengülő légmozgás mellett megint nem lesz kevesebb 19, 24 foknál.

Szerda: Tűző napsütésben ismét erősödik a hőség: délután zömmel 32, 35 fokon tetőznek a hőmérsékletek. Enyhülést adó csapadék viszont többnyire aligha várható – azért délután az északkeleti, hegyvidéki területeken kipattan majd néhány zápor vagy hőzivatar: ezek környezetében csökken a hőmérséklet és erősebb széllökések is előfordulnak. Ezt leszámítva napközben a Dunántúlon és a déli országrészben élénkülhet meg a délkeleti szél. Éjszaka bizony 21, 25 foknál nem lesz kevesebb!

Csütörtök: Kezdetben derült ég, sok napsütés, főképp keleten perzselő hőség: délután már 31, 37 fokos csúcshőmérsékletek. Késő délelőtt, délután, majd kora este azonban előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben és északkeleten a megnövekvő felhőzetből már többfelé alakulhat ki zápor, zivatar – ezek környezetében azért némileg hűl is majd a levegő. Keleten megélénkül a déli, délkeleti szél, miközben a Dunántúlon már az északnyugati szél támad fel, míg a zivatarok környezetében erőteljesebb léglökések, szélrohamok is előfordulnak. Késő este, hajnalban is csak kevés helyen (hegyvidékek völgyeiben) lesz 20, 24 foknál kevesebb.

Péntek: Északkeleten már csak maximum 30 fok körüli meleg lesz, de az ország nagy részén tart még az erős kánikula 32, 35 fokos csúcsértékekkel (az Alföld déli csücskén talán többel is). Napközben - északkeleten már délelőtt, máshol a délután derekától - elsősorban a Dunántúlon és az északi országrészben (az Észak-Alföldön is!) sokfelé várható konvektív csapadék, ami helyben hűti a levegőt (a jég, a felhőszakadás ilyenkor szinte kötelező elem). Mérsékelt, gyenge változó irányú szél fog fújni s később is csak a zivatarok környezetében erősödik meg a légmozgás. Éjszaka sem lesz kevesebb 20, 24 foknál, a záporok mindenhol elülnek, s egyedül az Észak-Dunántúlon fúj majd élénk délkeleti szél.

Szombat: Az ország nagyobb részén kora délután még 32, 36 fok is lehet, s a nap nagy részében élénk déli-délnyugati szél fog fújni (estétől a Dunántúlon északnyugati irányba vált és idővel megerősödik). A napsütést délutántól a Dunántúlon és északon igen intenzív gomolyfelhő- majd cumulonimbus-képződés zavarja meg. A délután második felében nyugaton, a főváros környékén és északkeleten már menetrendszerűen feltörő zivatarfelhők környezetében viharos széllökések is várhatók, és itt a hőmérséklet is csökkenni fog. Este, éjjel többfelé, így a Dunántúlon, a középső országrészben és északkeleten további záporokkal és megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel számolhatunk. Hajnalban 19, 24 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Napközben, változóan felhős, ritkábban napos időben már csak 23, 28 fokos maximumokra számíthatunk  - de a Dunántúl délnyugati sarkában ennél kevesebb is lehet. Emellett főleg a keleti, északkeleti országrészben, elsősorban a Tiszántúlon,de részben a déli határ mentén s a Dél-Dunántúlon záporok, zivatarok teszik izgalmasabbá az időt. Kezdetben még erős lesz, délutánra már sokat mérséklődik az északnyugati, északi szél is.

Figyelmébe ajánljuk