Január, február, itt a nyár!

Szüreti idő – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. szept. 26., 11:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kellemes, napos idővel zárul a szeptember és indul az október: éjjel is, nappal is megjavul az idő.

Alaposan benne járunk az őszben, ilyentájt már sokan szokták várni kevéssé polkorrektül a vénasszonyok nyara, teljesen tájidegen megfogalmazással pedig az indián nyár beköszöntét – nincs is ennél hatékonyabb módszer a fűtési szezon elodázására! Nos, a természet ebben is a kedvünkre tesz: e héten végig száraz, egyre melegedő időnk lesz, különösen a hét utolsó napjai ígérkeznek az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebbnek. S nem csak a nappali átlaghőmérsékletek emelkednek 20 fok fölé (néhol már 25 fok közelébe), de a hét közepére a hirtelen kellemetlenül hűvösre fordult éjszakák is némileg megenyhülnek.

Ehhez képest csapadék szombat estig nem várható, s a légmozgás is végig a kellemes tartományon belül marad, a hét második felében is csak kissé élénkül meg, s ekkor a szél délnyugat felől szállítja a meleg levegőt. Ránk is fér ez az erős külső segítség, elvégre az éjszakák most már hosszabbak, mint a nappalok, a Nap pedig mind laposabban süt ránk, melegítő ereje napról napra csökken, ráadásul egyre később, a nyári időszámítás szerint lassan már reggeli időben kel, így mind többen ébredünk arra, hogy még éppen csak hajnalodik. A jó melegben viszont mind a kirándulás, a séta, mind a szezonális munkák (így a szüret) is sokkal élvezetesebbek, arról nem is szólva, hogy a száraz, meleg idő kedvez a gyümölcsök érésének.

A legfrissebb számítások szerint vasárnapra virradóra érkezhet egy mediterrán ciklon délnyugat felől, ami részben még bizonytalan mennyiségű csapadékot hoz magával, másrészt a hét utolsó napján főleg a Dunántúlon és északon némileg visszaveti a hőmérsékleteket is, hétfőre pedig mindenhová visszahozza az őszt. Jövő hét elején valószínűleg lépésről lépésre visszazökkenünk a naptárban szereplő októbernek megfelelő időbe, sőt hét közepén már kissé fázós lesz az idő.

Melegedő tendencia

Hétfő: Többnyire derült, legfeljebb gyengén felhős időben délután 18, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Alföldön helyenként át is lépheti a 20 fokot. Egyedül az ország keleti felén fújhat említést érdemlő északkeleti szél, nyugatabbra többnyire gyenge marad a légmozgás. Éjszaka derült időben, északkeleten mérsékelt, máshol gyenge szélben erősen lehűl a levegő: napfelkeltéig 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet, többfelé képződhet köd is.

Kedd: Derült, napos időben délután 18, 21 fokos maximumok várhatók – leginkább még a Kisalföldön és a Tisza-vidéken lépheti túl a hőmérséklet a 20-21 fokot. Többnyire mérsékelt, vagy gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, tovább gyengülő szélben kora reggelig 6, 11 fokig süllyed a hőmérséklet, az északi szélcsendes völgyekben ennél is mélyebbre.

Szerda: Napos idő lesz, nyugaton némileg melegszik is az idő, kora délután 20, 23 fok is lehet. Délutánra főleg az ország északi felén élénkül meg a délnyugati-nyugati szél. Éjszaka változóan felhős, s főleg északon-északkeleten még mindig kissé szeles időben hajnalra 8, 13 fokig hűlünk.

Csütörtök: Változóan felhős időben, kissé élénk délnyugati-nyugati szélben többnyire 21, 25 fokos maximumokat mérhetünk. Legfeljebb délelőtt, északkeleten fordulhat elő egy-két zápor. Estétől mérséklődik a légmozgás, de a Dunántúlon még mindig élénk déli szél fog fújni, így hajnalra mindössze 9, 14 fokig süllyedhet a hőmérséklet.

Péntek: Napos időben délután 21, 26 fokos maximumokra számíthatunk. Napközben főleg délen és keleten kissé élénk délnyugati légmozgást tapasztalhatunk, estétől itt is mérséklődik a szél. Hajnalra, többnyire gyengén, a Dél-Dunántúlon mérsékelten szeles és továbbra is derült időben 8, 13 fokig hűl le a levegő. Helyenként párás, ködös lesz a reggel.

Szombat: Derült, napos időben 21, 26 fokos maximumok várhatók. Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben kifejezetten élénk délnyugati szél fog fújni. Éjszaka még sehol sem várható csapadék, enyhén felhős időben, a Dunántúlon élénk délnyugati szélben, keleten mérsékelt légmozgás mellett 10, 15 fokos minimumok várhatók. Reggelre helyenként előfordulhat ködképződés.

Vasárnap: A Dunántúlon délnyugat felől már délelőtt megkezdődik a felhősödés, déltől mind többfelé záporos idő lesz, keleten még ekkor is többet süt majd a nap.  Az ország keleti részén napközben még 21, 26 fokos maximumok várhatók – ehhez képest a csapadékosabb nyugati régióban a 20 fokot sem nagyon éri el a hőmérséklet (a Dunántúlon inkább 16, 20 fokos maximumokra számíthatunk), de délután keleten is folyamatosan hűl a levegő. Estig azért főleg a Dunántúlon és a középső országrészben, így a főváros környékén hullhat főleg konvektív, záporos csapadék, estétől már keletebbre is. Napközben még élénk zömmel délnyugati szél fog fújni, a Nyugat-Dunántúlon is inkább csak estére támad fel az északnyugati szél.  A rákövetkező éjszaka többfelé is esni fog (bár éjfél után átmenetileg nagyobb területen fel is szakadozhat a  felhőzet), hétfő reggelre mérsékelten (az Észak-Dunántúlon élénken) szeles időben 10, 15 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során fokozatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. szept. 26., 11:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk