Borongós, fázós napok – Időjárás a héten

Az évszakhoz képest határozottan hideg, erősen szeles és többször csapadékos idő lesz. Valahogy így képzeljük el legrosszabb álmainkban az őszt.

Az ősz kellemes részét jó időre elbúcsúztathatjuk: ezúttal ízelítőt kapunk barátságtalanabb, inkább a novemberre jellemző oldaláról.

Hétfőn még a vasárnap érkezett peremciklon lesz felettünk, s ez okoz alkalmanként (de nem egész nap) esőket, és már hűvösebb is lesz jóval, mint az előző napokon, de később ezt is visszasírjuk majd. Kedden ugyanis egy újabb ciklon felhőzete gomolyog fölénk északkelet-észak felől, s ennek hátoldalán nagy sebességgel igen hideg levegő zúdul be hozzánk. Szerdán délelőtt még száraz, délután felhősebb, esősebb, de mindenképpen kellemetlenül szeles idő lesz, így a papíron is alacsony hőmérsékleteket is kevesebbnek érezzük majd  - ekkor nyugodtan elővehetjük a meleg kabátot. Csütörtökön keleten néhol már irányt vált a szél (itt délnyugatról-délről fúj majd), de az csak azt jelzi, hogy az északról érkezett hideg és a mediterrán nedves levegő éppen fölöttünk keveredik be – a környékünkön sorra képződnek a csapadékot hozó légköri rendszerek, nálunk például egy magassági hidegörvény és egy északkelet felől visszapörgő ciklon teszi tiszteletét, ezért a hét közepén is gyakran fog esni. Vélhetően péntek délelőttre hagyja abba az eső, s utána néhány napig csapadékmentes periódus következik Közben a hőmérsékletek igen alacsony intervallumban stagnálnak – jellemző, hogy a felhős, esős időben minimálisra csökken a nappali-éjszakai hőingás is.

Talán szerdán–csütörtökön lesz a leghidegebb (északon többnyire 10 fokot sem mérünk napközben!), ehhez képest péntektől kezdve, amikor mérséklődik a szél is, kicsit kevésbé hidegnek érezzük majd a papíron ugyanazon hőmérsékleteket, de még hét végén is 15 fok alatt maradnak a maximumok. Szombat–vasárnap is csak annyiban javul az idő, hogy jóval kevesebb helyen fog esni, nem fúj annyira a szél, így a bátrabbak akár kirándulhatnak is.

Az erős szélnek és a többször megnövekvő felhőzetnek hála éjszakánként többnyire még nem süllyed olyan mélyre (úgy értve: fagypont alá!) a hőmérséklet, de azért így is elég fázós lesz hajnalonta/reggelente. Ráadásul csütörtökre, péntekre, szombatra virradóan mérséklődik a szél, s péntek reggeltől a felhőzet is felszakadozik, s ekkor az északi-északkeleti völgyekben már előfordulhat talaj menti fagy. A hét közepéig tapasztalható hevesebb légmozgás még nem kedvez a ködképződésnek sem, ám ahogy péntek, szombat, vasárnap reggelre szinte leáll a szél, menten előgomolyognak a ködpamacsok.

Hideg, hidegebb

Hétfő: Felhős, időszakonként csapadékos idő lesz, átmeneti felszakadozásokkal (délután például a Dunántúlon), napközben 15 és 19 fok közötti maximumokkal – a tartósan csapadékos vidékeken (pl. délnyugat, északi hegyvidék) lesz a hűvösebb. Főleg a nyugati és a középső országrészben fújhat kifejezetten élénk, néhol erős északnyugati szél. Helyenként éjszaka is esni fog (hajnalig főleg északkeleten, keleten, illetve a déli határ mentén), kora reggelig a borult, főleg az ország középső és északnyugati részén még mindig igen szeles időben csupán 9, 12 fokokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Borult, sokfelé csapadékos idő lesz, napközben 12 és 15 fok közötti maximumokat mérhetünk. Az ország mind nagyobb részén (kezdetben főleg a Dunántúlon és a középső országrészben, a délután második felétől északkeleten-keleten is) kifejezetten erős északi-északkeleti szél fog fújni. Késő estig még országosan várható csapadék, majd hajnalig északnyugat-nyugat felől lassan csökken a felhőzet, reggelre még mindig igen élénk, sokfelé erős szélben 3, 8 fokig süllyed a hőmérséklet.

Szerda: Délelőtt még csak keleten, északkeleten fog esni, majd délután már (talán az ország délnyugati sarka kivételével) sokfelé várható gyenge intenzitású eső. A Dél-Dunántúlon helyenként a nap is kisüt majd. Ennek ellenére délután is csak 9, 13 fokon tetőzik a hőmérséklet (a tartósan esős északkeleti régióban lesz a leghűvösebb), nyugaton és a Duna mentén többnyire igen erős északnyugati szél fog fújni, de délelőtt még keleten is élénk légmozgást tapasztalunk (a délután során azonban északkeleten már gyengül a szél). Éjszaka kezdetben az északi országrészben fog esni, éjféltől délebbre is ismét egyre többfelé ered el az eső. Kora reggel az ország nagy részén még mindig élénk szél várható (de keleten irányt vált, s most már délnyugatról fúj), mindössze 2, 8 fokos minimumokat mérhetünk. Északon-északkeleten viszont helyenként teljesen legyengül a légmozgás, s itt a szélvédett völgyekben helyenként fagyhat is!

Csütörtök: Egy magassági hidegcsepphez kapcsolódó sekély ciklon lesz felettünk, így országszerte borult, sokfelé csapadékos idő lesz, a napot legfeljebb elvétve láthatjuk majd. A magasabb hegycsúcsokon átmenetileg havas eső is hullhat! Délutánig is csak 6,11 fokokig emelkedik a hőmérséklet – ezen belül még délnyugaton érheti el a hőmérséklet a 10 fokot. Főleg a Dunántúlon és a Duna mentén lesz még erős az északnyugati szél, az ország  keleti harmadában például szintén élénk délnyugati-déli szél fog fújni - estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. Kezdetben éjszaka is sokfelé eshet (hegyekben bizony már vegyes halmazállapotban), de hajnalban leginkább a Dél-Alföldön, a keleti határ mentén és a Dunántúlon - ezzel szemben a főváros környékén eláll az eső és csökken a felhőzet, itt sokfelé ki is derülhet az ég. Kora reggelig a fokozatosan tovább gyengülő szélben 0, +7 fokig csökken a hőmérséklet, északkeleten ismét fagyhat! Ismét megjelennek a ködfoltok is.

Péntek: Napközben az ország nagyobb részén  várható némi csapadékszünet, de a Dél-Dunántúlon illetve az Alföld déli peremén délelőtt még eshet, s északkeleten még délután is több lesz a felhő, de itt is inkább csak gyenge eső hullhat. Délután 8, 13 fokos maximumok ígérkeznek (délen illetve a Dunántúlon lesz kevésbé hűvös). Az ország északkeleti harmadán (így Budapest környékén) többnyire mérsékelt vagy gyenge, a Dunántúlon és a déli országrészben kissé élénkebb északi szél fog fújni. Éjszaka csapadék nem várható, többfelé kiderül, alig fúj majd a szél, s reggelig 0, +5 fokig hűlünk: északkeleten helyenként akár fagyhat is, a felhős Dunántúlon hűlünk kevésbé. Hajnalban többfelé várható ködképződés.

Szombat: Változóan felhős idő lesz, néha még a nap is kisüthet, s többnyire 11, 14 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb mérsékelt, de többnyire gyenge északnyugati szél fog fújni. Éjjel csapadék nem várható, a szél is szinte leáll, kora reggelig 2, 8 fokig süllyed a hőmérséklet. Ködös, párás lesz a reggel.

Vasárnap: Sokfelé elvékonyodhat a felhőzet, néha a nap is kisüthet. Csupán gyenge, változó irányú szél fog fújni. Délután 11, 15 fokos maximumokra számíthatunk. Ekkor a nyugaton határ mentén, illetve az északi hegyvidéken beborul, s itt elszórtan ismét eleredhet az eső. A rákövetkező éjszaka gyengén felhős, többnyire derült időre számíthatunk, szinte a szél sem rezdül majd, hajnalra csupán 3, 8 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a héten folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk