Téllel búcsúzik az ősz – Időjárás a héten

Bottal üthetjük a múlt heti derűs, enyhe idő nyomát – nyakunkon a tél, már a naptárt sem várja be.

A múlt hét legvégén befutott hidegfront áldásos hatásai a következő napokban érvényesülnek igazán: napközben sem lesz sokkal több 0 foknál, éjszakánként pedig mind keddre, mind szerdára virradóan keményen fagyni fog – ráadásul a hideg levegő kellemetlenül élénk északnyugati széllel érkezik.

Szerda estétől hullámzik be a következő frontrendszer, amellyel egy árnyalattal melegebb, de jóval nedvesebb levegő érkezik: ennek hatására például (a még fagyos csütörtök hajnalhoz képest) péntekre virradóan jóval kevesebb helyen fog fagyni, és pár napig a nappali hőmérsékletek is emelkednek. Cserébe a csütörtök, december első napja felhősnek, északon és keleten változatos formában csapadékosnak és továbbra is mozgalmasnak ígérkezik. Ezen a napon erős melegfronti hatást tapasztalunk - ehhez képest pénteken már egy markáns hidegfront vonul át rajtunk, nem lesznek tehát könnyű napjai a frontérzékenyeknek. Péntek délutántól átmeneti csapadékszünet köszönt be: e napon voltaképpen – pláne december elejéhez képest – még enyhe, habár erősen szeles idő lesz – estétől azonban, pláne a szombatra virradó éjszaka viszont, ahogy elcsitul a szél, megint hideg és fagyos. Az első téli hétvégére tehát némi jeges, zúzmarás körítéssel tényleg visszatér a tél – de nagy havazásra e napokban még ne számítsunk!

Mint a fentiekből is kiderült, hét közben szinte végig élénk, néha (például részben csütörtökön, de különösen pénteken) kifejezetten erős nyugati-északnyugati szél fog fújni, ami részben persze kellemetlen, és csökkenti az amúgy sem combos hőérzetet, de más oldalról meggátolja, hogy olyan szennyezett legyen a levegő, mint a múlt hét közepén-végén. Hétvégére sokat mérséklődik, éjszakára kifejezetten legyengül a légmozgás – meg is lesz az eredménye, például zúzmarás köd (meg némi szmog).

Lehűl, átmenetileg kicsit melegszik

Hétfő: Nyugaton kevesebb, keleten több felhő lesz az égen (de némi napsütésben szinte mindenhol reménykedhetünk), élénk, de nyugaton, északon és a középső országrészben a délután derekáig még kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni, s napközben sem lesz több 1, 5 foknál. Főleg keleten és északnyugaton kisebb havazás, hószállingózás is kialakulhat. A délután második felében gyorsan süllyed a hőmérséklet, estétől mindenhol keményen fagyni fog, éjszaka akár –2, –8 fokig süllyednek a hőmérsékletek. Hajnalra fokozatosan mérséklődik (de főleg nyugaton még élénken fúj majd) a szél, reggelig legfeljebb északkeleten alakulhat ki gyenge hószállingózás.

Kedd: Északkeleten erősebben felhős idő lesz, itt kisebb havazás is kialakulhat, de az ország nagyobb részén néha a nap is kisüt majd, délután is csak 0, +3 fokos maximumokra számíthatunk, naplemente után ez is gyorsan csökken. Kissé még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka változóan felhős időben, lassan mérséklődő északnyugati szélben megint erősen lehűl a levegő: napkeltéig egészen –2, –9 fokig, csapadék sehol sem várható.

Szerda: Változóan felhős idő lesz, néha napsütéssel, délután 1, 5 fokos csúcsértékekkel, de 4-5 óra körül már sokfelé fagyni fog. Élénk nyugati, keleten délnyugati szél fog fújni. Éjszaka borult idő lesz, többfelé (de főleg északon és keleten) is várható havazás. Északon, keleten és a középső országrészben előbb élénk nyugati-délnyugati, éjfél után már erős északnyugati szél fog fújni. Többnyire +1, –4 fokig süllyednek a hőmérsékletek: főleg este és az éjszaka első felében kiterjedten fagyni fog, de kora hajnaltól, ahogy megnövekszik a felhőzet és főleg az északnyugat-délkeleti szélcsatornában megélénkül a légmozgás, az ország nagy részén kissé már emelkedik a hőmérséklet, északnyugaton és a középső országrészben egyenesen fagypont fölé.

Csütörtök: Borult idő lesz – délelőtt még csak az északi határ mentén, délután az ország északi és keleti felén többfelé is esni fog – eső, havas eső, ónos eső, hó vegyesen, illetve felváltva jöhet, a domborzati viszonyoktól is függően, pláne ahogy napközben változik a hőmérséklet. Többnyire 2 és 7 fok közötti maximumok várhatók. Az ország északi-északkeleti és középső részén élénk, majd kifejezetten erős nyugati-északnyugati, keleten délnyugati szél várható – de délnyugaton visszafogottabb marad a légmozgás. Estétől főleg az északi, illetve az északkeleti országrészben még eshet, szokás szerint vegyes halmazállapotban. Éjszaka többnyire –2, +5 fokig süllyednek a hőmérsékletek: az ország szélcsendes délnyugati negyedén még kiterjedten, de az ország nagy részén, ahol többnyire erős északnyugati szél fog fújni, egyáltalán nem fog fagyni (és már hajnalban ismét melegszik!)..

Péntek: Inkább felhős idő lesz, a nap első felében, kora délutánig még elszórtan csapadékkal (főképpen esővel), napközben 4, 9 fokos maximumokra számíthatunk (a Dunántúlon lesz tán a legmelegebb, de itt még délelőtt eléri a hőmérséklet a napi csúcsát). Szinte az egész országban erős északnyugati szél fog fújni – ez alaposan csökkenti a hőérzetet. Éjszakára sokat mérséklődik a szél, többnyire kiderül (északkeleten kisebb havazás kialakulhat), reggelig –1 és –7 fok közötti minimumok várhatók, többfelé (elsősorban délnyugaton)  zúzmarás köd is kialakulhat.

Szombat: Mérsékelten felhős idő lesz, csapadék e napon nem várható. A nap első felében még mérsékelt, csak helyenként (főleg a középső országrészben és északkeleten) megélénkülő északnyugati szél fog fújni, délutánra szinte megáll a légmozgás. Napközben 2, 5 fokos maximumok várhatók, de naplemente idején többnyire már fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Éjszaka gyengén szeles és alig felhős időben többnyire ismét erősen fagyni fog (a némileg felhősebb Dél-Dunántúlon talán kevésbé): 0, –7 fokos minimumokra számíthatunk és ismét sokfelé képződhet köd.

Vasárnap: Gyengén felhős időben csapadék már nem várható, sőt, napközben a nap is kisüthet. Kellően hideg is lesz, hiszen napközben sem várható több –1, +5 foknál (még délen-délnyugaton lesz a legmelegebb). Mérséklet vagy gyenge északnyugati szél fog fújni. Éjszaka derült idő lesz, gyenge marad a szél is, így már napszállta után keményen fagyni fog, éjszaka –4, –9 fokos minimumok várhatók, ismét többfelé képződhet zúzmarás köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk