Január, február, itt a nyár!

Téllel búcsúzik az ősz – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. nov. 28., 09:40
kommentek
22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bottal üthetjük a múlt heti derűs, enyhe idő nyomát – nyakunkon a tél, már a naptárt sem várja be.

A múlt hét legvégén befutott hidegfront áldásos hatásai a következő napokban érvényesülnek igazán: napközben sem lesz sokkal több 0 foknál, éjszakánként pedig mind keddre, mind szerdára virradóan keményen fagyni fog – ráadásul a hideg levegő kellemetlenül élénk északnyugati széllel érkezik.

Szerda estétől hullámzik be a következő frontrendszer, amellyel egy árnyalattal melegebb, de jóval nedvesebb levegő érkezik: ennek hatására például (a még fagyos csütörtök hajnalhoz képest) péntekre virradóan jóval kevesebb helyen fog fagyni, és pár napig a nappali hőmérsékletek is emelkednek. Cserébe a csütörtök, december első napja felhősnek, északon és keleten változatos formában csapadékosnak és továbbra is mozgalmasnak ígérkezik. Ezen a napon erős melegfronti hatást tapasztalunk - ehhez képest pénteken már egy markáns hidegfront vonul át rajtunk, nem lesznek tehát könnyű napjai a frontérzékenyeknek. Péntek délutántól átmeneti csapadékszünet köszönt be: e napon voltaképpen – pláne december elejéhez képest – még enyhe, habár erősen szeles idő lesz – estétől azonban, pláne a szombatra virradó éjszaka viszont, ahogy elcsitul a szél, megint hideg és fagyos. Az első téli hétvégére tehát némi jeges, zúzmarás körítéssel tényleg visszatér a tél – de nagy havazásra e napokban még ne számítsunk!

Mint a fentiekből is kiderült, hét közben szinte végig élénk, néha (például részben csütörtökön, de különösen pénteken) kifejezetten erős nyugati-északnyugati szél fog fújni, ami részben persze kellemetlen, és csökkenti az amúgy sem combos hőérzetet, de más oldalról meggátolja, hogy olyan szennyezett legyen a levegő, mint a múlt hét közepén-végén. Hétvégére sokat mérséklődik, éjszakára kifejezetten legyengül a légmozgás – meg is lesz az eredménye, például zúzmarás köd (meg némi szmog).

Lehűl, átmenetileg kicsit melegszik

Hétfő: Nyugaton kevesebb, keleten több felhő lesz az égen (de némi napsütésben szinte mindenhol reménykedhetünk), élénk, de nyugaton, északon és a középső országrészben a délután derekáig még kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni, s napközben sem lesz több 1, 5 foknál. Főleg keleten és északnyugaton kisebb havazás, hószállingózás is kialakulhat. A délután második felében gyorsan süllyed a hőmérséklet, estétől mindenhol keményen fagyni fog, éjszaka akár –2, –8 fokig süllyednek a hőmérsékletek. Hajnalra fokozatosan mérséklődik (de főleg nyugaton még élénken fúj majd) a szél, reggelig legfeljebb északkeleten alakulhat ki gyenge hószállingózás.

Kedd: Északkeleten erősebben felhős idő lesz, itt kisebb havazás is kialakulhat, de az ország nagyobb részén néha a nap is kisüt majd, délután is csak 0, +3 fokos maximumokra számíthatunk, naplemente után ez is gyorsan csökken. Kissé még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka változóan felhős időben, lassan mérséklődő északnyugati szélben megint erősen lehűl a levegő: napkeltéig egészen –2, –9 fokig, csapadék sehol sem várható.

Szerda: Változóan felhős idő lesz, néha napsütéssel, délután 1, 5 fokos csúcsértékekkel, de 4-5 óra körül már sokfelé fagyni fog. Élénk nyugati, keleten délnyugati szél fog fújni. Éjszaka borult idő lesz, többfelé (de főleg északon és keleten) is várható havazás. Északon, keleten és a középső országrészben előbb élénk nyugati-délnyugati, éjfél után már erős északnyugati szél fog fújni. Többnyire +1, –4 fokig süllyednek a hőmérsékletek: főleg este és az éjszaka első felében kiterjedten fagyni fog, de kora hajnaltól, ahogy megnövekszik a felhőzet és főleg az északnyugat-délkeleti szélcsatornában megélénkül a légmozgás, az ország nagy részén kissé már emelkedik a hőmérséklet, északnyugaton és a középső országrészben egyenesen fagypont fölé.

Csütörtök: Borult idő lesz – délelőtt még csak az északi határ mentén, délután az ország északi és keleti felén többfelé is esni fog – eső, havas eső, ónos eső, hó vegyesen, illetve felváltva jöhet, a domborzati viszonyoktól is függően, pláne ahogy napközben változik a hőmérséklet. Többnyire 2 és 7 fok közötti maximumok várhatók. Az ország északi-északkeleti és középső részén élénk, majd kifejezetten erős nyugati-északnyugati, keleten délnyugati szél várható – de délnyugaton visszafogottabb marad a légmozgás. Estétől főleg az északi, illetve az északkeleti országrészben még eshet, szokás szerint vegyes halmazállapotban. Éjszaka többnyire –2, +5 fokig süllyednek a hőmérsékletek: az ország szélcsendes délnyugati negyedén még kiterjedten, de az ország nagy részén, ahol többnyire erős északnyugati szél fog fújni, egyáltalán nem fog fagyni (és már hajnalban ismét melegszik!)..

Péntek: Inkább felhős idő lesz, a nap első felében, kora délutánig még elszórtan csapadékkal (főképpen esővel), napközben 4, 9 fokos maximumokra számíthatunk (a Dunántúlon lesz tán a legmelegebb, de itt még délelőtt eléri a hőmérséklet a napi csúcsát). Szinte az egész országban erős északnyugati szél fog fújni – ez alaposan csökkenti a hőérzetet. Éjszakára sokat mérséklődik a szél, többnyire kiderül (északkeleten kisebb havazás kialakulhat), reggelig –1 és –7 fok közötti minimumok várhatók, többfelé (elsősorban délnyugaton)  zúzmarás köd is kialakulhat.

Szombat: Mérsékelten felhős idő lesz, csapadék e napon nem várható. A nap első felében még mérsékelt, csak helyenként (főleg a középső országrészben és északkeleten) megélénkülő északnyugati szél fog fújni, délutánra szinte megáll a légmozgás. Napközben 2, 5 fokos maximumok várhatók, de naplemente idején többnyire már fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Éjszaka gyengén szeles és alig felhős időben többnyire ismét erősen fagyni fog (a némileg felhősebb Dél-Dunántúlon talán kevésbé): 0, –7 fokos minimumokra számíthatunk és ismét sokfelé képződhet köd.

Vasárnap: Gyengén felhős időben csapadék már nem várható, sőt, napközben a nap is kisüthet. Kellően hideg is lesz, hiszen napközben sem várható több –1, +5 foknál (még délen-délnyugaton lesz a legmelegebb). Mérséklet vagy gyenge északnyugati szél fog fújni. Éjszaka derült idő lesz, gyenge marad a szél is, így már napszállta után keményen fagyni fog, éjszaka –4, –9 fokos minimumok várhatók, ismét többfelé képződhet zúzmarás köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. nov. 28., 09:40
kommentek
22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 22 sálinger
  sálinger
  2016. november 29., kedd 16:16
  Nem hülyeség, de nem ám. A Radart azt én is sokat nézem, elképesztően kinyitja az ember látó és tájékozodóképességét, különösen, ha menni kell valahová... Meglepett, amikor felfedeztem anno, azon dolgok közé tartozik, amiktől eléggé meg is hökkentem, jéé ilyen van? Úgy hívom, világtévé... Azért elég hülye érzés, amikor a monitoron nézem, milyen az idő az ablak előtt, de hát mit is tehetnénk, rászokik az ember, olyan, mint a narkó...

  És most énekeljük el együtt sálinger kedvenc csasztuskáját "Könnyes lesz a vén betyár, ha végigmegyek rajta én..." a "Fraktál-e ma analízist Józsi!?" népszerű dallamára.

 2. 21 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. november 29., kedd 15:17
  Ez pont olyan, mint amikor meglátogatom anyémákat, és amíg a meteorológia tart, csendben kell lenni, mindet megnézi-meghallgatja, egy nap tízet is, de még be sem fejeződött, már sorolja, hogy melyik utcában ki halt meg, és holnap el ne felejtsen elemet venni a Vámosinál.
  A Firefoxuk nyitó oldala az Időképre van beállítva, a Radarra, szereti nézni, ahogy közelednek a felhők Polgár felé, vajon megint elkerüli, vagy lesz végre egy kis eső. Az, hogy lesz-e eső, talán a leggyakrabban elhangzó kérdés. És újabban meg ez: Papa, nézted már a Radart? Még nem, válaszolja apám, és megnézi.

 3. 20 sálinger
  sálinger
  2016. november 29., kedd 15:06
  Hát ez már bizony az időjárásjelentés alapú beszélgetések lényegi sajátossága. Ahogy a nóta is mondja: az időjárásjelentés alapú beszélgetésnek megtiltani nem lehet, kiskertemben kinyílott a kettőhuszas ripityom, tirará, tarará....


 4. 19 yoyo
  yoyo
  2016. november 29., kedd 13:26
  milyen érdekes irányt vett ez az időjárásjelentés alapú beszélgetés.
 5. 18 sálinger
  sálinger
  2016. november 29., kedd 13:26
  Orbánnak coki, az mindent lezabál, s csak aztán passzolja a kócerájt a Lőréhez. Legfeljebb akkor, ha valami mágus garantálni tudja, hogy menten betonná válik benne az input. Akkor feleheti a raktárkészletet is akár, a hülyének is megéri...


 6. 17 nőietlen
  nőietlen
  2016. november 29., kedd 12:15
  Madaraknak ne adjatok sós/füstölt szalonnát!

  Ez teljesen komoly, nem tesz jót nekik. Kenyérmorzsa, kiflivég és más tésztafélék sem! Telelő és átutazó vízimadarakat pl. hattyúkat sem ajánlatos péksüteménnyel etetni! MME honlapján szerintem van kint tájékoztatás, mit mivel.

  Nehogy egy-két erre járó nekibuzduljon szalonnával meg füstölt oldalassal etetni a cinkéket.

  (A füstöltárut főzzétek bele inkább a töltött káposztába. Ha úgy tetszik, akár a füstölt gólyacombot is.)
 7. 16 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. november 29., kedd 11:12
  Lőrinc pedig később is ráér megtudni, hogy megint van egy új húsüzeme.

 8. 15 yoyo
  yoyo
  2016. november 29., kedd 10:19
  a kócsagkolbászprojekt simán átmegy, ha levadászási fővédnöknek Semjén Zsótit, kolbásztöltészeti fővédnöknek magát a miniszterelnököt kérjük fel.
 9. 14 sálinger
  sálinger
  2016. november 28., hétfő 22:05
  Huh, ezek már a Breughel grafikus pointerjére méltó apokaliptikus víziók. Már látom, ahogy az ország népe birokra kel a madarakkal (meg aszomszédokkal) némi foszlott szalonnabőrért és pár szem szotyi felett... Ajjaj, Akkor már inkább a kócsagkolbászgyártó startupon merengjünk csöoppet. Jól hangzik. Kérdés mit szólnak hozzá a természetvédők..

  A macskám nekem is mindenféle elhalálozott aprojószágot deponált egy időben a küszöbömön. Macskaszokás. Etológusok szerint az ivadékgondozási ösztön van mögötte, ami szerintem csak olyan macskáknál működik, amelyik jóba van a gazdájával, és legalább a személyes komornyik rangjára emelte már őt. Annál nincs magasabb rang a macskánál, egy macska szemében ennél legfeljebb lejjebb lehetsz, fentebb soha, bár ezt ránkvaló tekintettel és kitüntető udvariassággal igykeznek leplezni. Aránylag mérsékelt sikerrel, ez viszont tény.

 10. 13 yoyo
  yoyo
  2016. november 28., hétfő 21:20
  Vagy a macska megszánja az embert, múltkor valami egészen bizarr kisállattetem fogadott a lábtörlőn.

  Sálinger,
  Kócsagkolbász, látom már, ez lesz a kitörési pont ebben a kistérségben

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk