Túl korai tél után megkésett ősz

A zord időnek egy időre vége, főleg a hét eleje és vége lehet esős és enyhe.

November végén és december legelején kicsit már megérezhettük a szibériai tél jeges leheletét – a hétre azonban mást tartogat nekünk az időjárás szeszélye. Immár híre hamva sincs annak a kelet-európai anticiklonnak, amelynek áramlási rendszerében jéghideg levegő öntötte el az országot – cserébe kapjuk majd az atlanti térség, hozzánk északnyugat felől érkező frontjait, melyek meglepő sűrűséggel érik el a régiót.

Ezekben a hideg- és a melegfront már régen összeolvadt (azt hívják okklúziós frontnak), ráadásul a környéken, tőlünk délnyugatra még hullámot is vetnek, hogy újabb, mediterrán peremciklonok felhőzetéből hulljon a nyakunkba az eső. Mivel a hét első napjaiban jelentősen emelkedik a hőmérséklet (napközben jóval az átlagos kora téli értékek fölé és átmenetileg éjjel sem megy fagypont alá), így a csapadék halmazállapota zömmel folyékony lesz – viszont hétfőn az első adag még sokfelé ráfagy majd a még igen alacsony hőmérsékletű felszínre, így ezen a napon jól tesszük, ha óvatosan közlekedünk (úgy gyalog, mint autóval).

false

 

A hét későbbi részén már kevésbé kell tartanunk efféle kockázatoktól, bár az esős napokon úgy is csúszósak lehetnek az utak. Hétfő után még kedden is kiterjedtebben esni fog, majd pár napos csapadékszünet következik: szerdán, csütörtökön a hét elején még élénk szél is gyengül, ismét mérséklődik a nappali felmelegedés és visszatérnek az éjszakai fagyok is. Péntektől feltámadó szél kíséretében délnyugat felől megint melegszik (napközben a Dunántúlon már 5 fok fölé és éjjel sem fog fagyni), miközben ismét elered az eső: a legtöbb csapadék azért hétvégére, azon belül is szombatra várható, amikor várhatóan ismét kárpótol minket a természet a viszonylag száraz őszért.

Az ekkorra várható (az északkeleti országrész kivételével) viszonylag magas nappali hőmérsékletek miatt szombat estig még zömmel eső fog esni – vasárnapra virradóra már jóval vegyesebb lehet a csapadék halmazállapota. Közben a hét utolsó napjain többször is megélénkül a szél, aminek iránya felváltva hol délnyugati lesz, hol meg már északnyugati. Habár a zimankó egyhamar (legalábbis e hét végéig) nem is tér vissza, de azért a jövő hét elején (főként keddtől) már hőmérséklet terén is sokkal közelebb kerülünk a december közepétől elvárható sokévi átlaghoz - ekkortól kezdve még további lehűlésre és esetleg havazásra is számíthatunk.

Esős, de enyhe napok

Hétfő: Zömmel erősen felhős idő lesz, délutánig még csak nyugaton és északon, de a nap második felében már keleten is várható csapadék, ami zömmel már folyékony lesz, de például északon, északkeleten többfelé ráfagyhat a még mindig jéghideg felszínre (úttestre, járdára is). Szerencsére melegszik az idő: délután főleg délen (vagy Sopron vidékén) már zömmel 6, 9 fokig, de északon, északkeleten (így a fővárosban és környékén) még nem lesz több mint 2, 5 fok. Elsősorban délen és Dunántúlon mérsékelt déli szél fog fújni. Éjszakára is marad a felhős, még mindig többfelé (főleg keleten, északnyugaton és északon) esős idő - de a hegyekben havazhat is! A felhők miatt hajnalban sem lesz hidegebb -1, +5 foknál (csak kevés helyen fog fagyni). Csupán mérsékelt délies szél fog fújni.

Kedd: A nap első felében még sok lesz a felhő felettünk és sokfelé eshet is, de délutántól mind többfelé (először nyugaton és északon) felszakadozhat felhőzet és még éppen kisüthet a nap - mielőtt lemenne. A csúcshőmérsékletek több fokkal az ilyenkor szokásos értékek felett, többnyire 5 és 10 fok között tetőznek – de északnyugaton ennél pár fokkal több, északkeleten pedig kevesebb is lehet. Előbb északkeleten, majd naplemente után mind nagyobb területen feltámad az északnyugati szél – éjszaka is szeles idő lesz. Estétől inkább már csak az Alföldön és az északi hegyvidéken fog esni (hó, havas eső, eső vegyesen), kora reggelig a derült időben ismét jobban, egészen -4, +3 fokig hűl le a levegő (északon fog erősebben fagyni, délkeleten lesz a legenyhébb a reggel) és hajnalban többfelé képződik köd.

false

 

Szerda: Változóan felhős idő lesz, több-kevesebb napsütésre az ország nagy részén számíthatunk. Délutánra 3, 6 fokig melegszünk. A délelőtt még sokfelé élénk északi szél délutánra sokat gyengül. Éjszaka sem fog esni, a derült, többnyire szinte szélcsendes időben ismét erősebben fagyni fog: -6, -2 fokig is lehűlhet a levegő. Azért hajnaltól a nyugati országrészben már feltámad a déli szél.

Csütörtök: Zömmel már erősebben felhős idő lesz, de napközben csak a Nyugat-Dunántúlon eshet. Kora délutánig zömmel csupán 1, 4 fok lesz a maximum. A Dunántúlon kissé élénk délkeleti szél fog fújni, keletebbre gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sem várható sok csapadék, habár hajnalban már többfelé eshet (előbb főleg az Észak-Dunántúlon, majd az Alföldön is), akár havazással is számolhatunk. Reggelig -3, +1 fokig csökken a hőmérséklet: a mérsékelt délies szélben - az ország északkeleti negyedét és a Délnyugat-Dunántúlt leszámítva - azért kevés helyen fog fagyni.

Péntek: Erősen felhős idő lesz, de estig inkább csak keleten és északon eredhet el az eső. Délutánra a Dunántúl nagy részén többnyire 6, 10 fokig melegszünk, de az ország keleti és északkeleti felén (így a főváros környékén) napközben sem lesz több 1, 5 foknál. Napközben (az északkeleti országrész kivételével) mindenhol fokozatosan megélénkül a délies szél. Az éjszaka első felében még nem fog esni, de már erősen felhős idő lesz, és hajnaltól mind többfelé elered eső – de északkeleten a kora reggeli órákban havazás, havas eső, ónos eső is kialakulhat. Éjszakára élénk déli-délnyugati szélben -1, +7 fokig hűlünk: még a viszonylag szélcsendes északkeleten fog fagyni, főleg az éjszaka első felében, a a Dunántúl déli és nyugati felén viszont rendkívül enyhe lesz a hajnal (itt ekkor a nedves levegő érkeztével már melegszik!). Közben a Dunántúlon már északnyugatira fordul a szélirány északnyugaton kifejezetten erősen fúj majd, akár viharos lökések is előfordulnak.

Szombat: Borult, a nap első felében még sokfelé csapadékos, főleg esős idő lesz, de északkeleten havazhat is. Napközben előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben már hosszabb-rövidebb átmeneti csapadékszünetekkel is számolhatunk. Délutánra 2, 8 fokig melegszik a levegő – a középső, a déli és a nyugati országrészben lesz a melegebb, de északkeleten sokfelé csak 2, 4 fokot mérhetünk. Délelőtt északnyugaton még erős északnyugati szél fog fújni, majd napközben is a Dunántúlon és a középső országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél, de estére már délkeletire vált a továbbra is kissé élénk légáramlás iránya. Éjszakára is marad a felhős idő, főleg az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén fog még esni, zömmel sima eső (hegyvidéken hó, havas eső is hullhat). Éjszaka -2, +4 fokig hűl az idő – inkább még csak északkeleten és a Dunántúl délnyugati részén fog fagyni. Kissé élénk (de északkeleten csak mérsékelt) délnyugati szél fog fújni.

Vasárnap: Zömmel borult, előbb északon és nyugaton, majd kora délután már országszerte csapadékos idő lesz: zömmel esőre számíthatunk, de az északkeleti hegyvidéken helyenként hó is hullhat! Délutánra 3, 10 fokig melegszünk – ezen belül a déli és a nyugati országrészben lehet a melegebb, északkeleten viszont a decemberre jellemző, 5 fok alatti értékeket mérhetünk még a legmelegebb órákban is.  Élénkebb délnyugati szél fog fújni, de naplementére nyugaton és északon már sokat gyengül az ereje. Éjszaka is többfelé eshet, hajnalban nyugat felől kezd szűnni a csapadék. Még nem lesz igazán hideg az éjszaka: reggelig "csupán" -1, +5 fokig süllyed a hőmérséklet. Az éjszaka első felében még csak mérsékelt délnyugati szél fog fújni, de hajnalban már sokfelé - főleg a Dunántúlon és északon - megélénkül az északnyugati szél.

(Előrejelzésünk a  hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?