Vízkereszt, vagy amit akarunk – Időjárás a héten

A hét elején és közepén többnyire napközben is fagyos, hideg időnk lesz, ám hétvégére ehhez képest több fokot melegszik.

Az elmúlt hétvége (legutóbbi bejegyzésünkben beígért) enyhülése gyorsan a múlté lesz: gyors lehűlés következik, nyugaton átmeneti csapadékkal, ami hó is, eső is lehet. Ugyanakkor még mindig a vasárnap átvonult frontrendszer áramlási rendszerében maradunk, amit jól mutat a hétfőn még sokfelé viharos északnyugati, kedden többfelé még mindig erős (és keleten északi irányú) szél.

S ahogy dől befelé a hideg levegő, szokás szerint nem csak az éjszakai, de a nappali hőmérsékletek is visszaesnek – jóval fagypont alá. Azután, ahogy a fokozatosan kiépülő kontinentális anticiklon hatása alá kerülünk, úgy jut nyugalomba a hideg levegő: pár napig kicsit borongós hideg lesz – csütörtökön is csak annyi változás várható, hogy a talaj közelében egy csöppet melegebb levegő érkezik, s pár órára engedhet a fagy. Az erőteljesebb változás majd péntek reggel-délelőtt kezdődik: ekkor északnyugat felől egy frontrendszerhez tartozó intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, majd másnap, szombaton egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében kapjuk meg az újabb adag, már határozottan melegebb levegőt, ami persze nedves is lesz – a hétvége ennek megfelelően szelesnek és határozottan esősnek ígérkezik. Azért annyira ne lelkesedjünk – ez még aligha a tavasz lesz: lefogadjuk, hogy a cudarabb tél hamarosan ismét visszatér.

A kedden, január 6-án esedékes vízkereszthez számos, egymásnak is ellentmondó népi prognózis kapcsolódik, melyek affirmatív, ráerősítő jellege közös. Egyes vélekedések szerint, ha ekkor megcsordul az eresz (olvad), akkor hamarosan vége lesz a télnek (amire idén még aligha van esély), mások meg bölcsen úgy okoskodnak, hogy a korai olvadásnak utóbb még megisszuk a levét. Viszont ha ezen a napon esik az eső (ez szinte kizárt), akkor hosszú lesz a tél és (akit érint) férges lesz a mák. Más megfontolás szerint ezen a napon fonni kell, s akkor hosszabbak lesznek a kolbászok, ami a kerítések méretezése szempontjából is fontos adat. (Az új év első napjainak időjósló funkciójáról egy régebbi bejegyzésünkben írtunk részletesen, a népi meteorológia tudományos alapjairól pedig itt olvashatnak többet.)

Hétvégén szinte kora tavasz

Hétfő: Fagyos reggel, sőt délelőtt után kora délutánra azért az ország nagyobb részén fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet: a maximumok –1 és +4 fok között alakulnak, s főleg a Dunántúlon és a középső országrészben még mindig viszonylag erős (néhol kifejezetten viharos) lesz az északnyugati szél. Délelőtt egy csapadéktömb éri el a Dunántúlt, amelyből ott és a középső országrészben (akár Budapest környékén) intenzívebb havazás és havas eső (esetleg más egzotikusabb és veszélyesebb csapadékformák) is előfordulhatnak. Már naplemente környékén fagypont alá süllyed a hőmérséklet, hajnalra, főleg a Dunántúlon még mindig kissé élénk légmozgás és alkalmi havazás mellett többnyire –1, –10 fokos hidegek várhatók – a továbbra is felhősebb Nyugat-Dunántúlon néhol még előfordulhat, hogy nem lesz kevesebb 0 foknál.

Kedd: Csak lassan enged a reggeli-délelőtti fagy – északon és a keleten nagyobb területeken napközben is megmaradhat, s ezen a napsütés sem segít. Kora délután többnyire 0 fok körüli (+3, –3 fokos) maximumok várhatók, számottevő csapadékra ne számítsunk. A Dunántúlon élénk északnyugati szél fog fújni, az ország keleti, pláne északkeleti felén viszont átmenetileg az északi-északkeleti szél erősödik meg, s ezzel hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Gyakorlatilag délutántól országos fagy várható, éjszaka délnyugaton –4, de északkeleten –10, –15 fokos hidegek jönnek (a fővárosban is meglesz a –6, –7 fok), s a légmozgás is többnyire gyenge marad.

Szerda: Napközben, változóan felhős időben sokfelé fagyni fog – legfeljebb a  Délnyugat-Dunántúlon érheti el a hőmérséklet foltokban a 0 fokot (a Dunától nyugatra élénkebb délkeleti szél fog fújni), ám az országban többnyire –1, –6 fokos kora délutáni maximumok várhatók – csapadék viszont csak estefelé: északon és havazás formájában. Igen hideg este, éjszaka és hajnal vár ránk: reggelig egészen –3, –9 fokig hűl a levegő (de északkeleten néhol –10 fok is lehet).

Csütörtök: Többnyire inkább felhős, de (az Észak-Dunántúl kivételével) szinte szélcsendes idő lesz, napközben kisebb havazás is előfordulhat. Az ország keleti felén-kétharmadán végig fagyni fog, a Dunántúl nagyobb részén azonban +1, +3 fokos maximumok várhatók. Napszállta után gyorsan hűl a levegő, de a Dunántúl északnyugati részén éjjel sem lesz fagy. Többnyire azért –1, –6 fokos minimumokra készülhetünk, és megélénkülő délnyugati légmozgásra. Kora hajnalban észak felől már havazás, sőt sokfelé ónos esőzés kezdődik: a nyugati, majd a középső országrészben (így Budapest környékén is) megerősödhet, akár viharossá is fokozódhat az északnyugati szél.

Péntek: Az éjszaka beindult csapadékhullás délelőtt még folytatódik, halmazállapota az idő előrehaladtával egyre inkább a folyékony felé billen (igaz, legkésőbb kora délre mindenhol el is áll). Napközben már sokfelé mérhetünk határozott pluszokat (akár +1, +7 fokot) – miközben az ország északkeleti sarkában marad a fagy. Élénk, kora este már kifejezetten erősebb nyugati-délnyugati szél fog fújni. Naplemente után is csak kevéssé hűl a levegő - északkeleten azért többfelé fagyhat. Még késő este észak-északnyugat felől erős felhősödés és újabb csapadékhullás kezdődik, így azután éjfél körül, pláne szombat reggel viszonylag magas hőmérsékletek (többnyire +2, +5 - északkeleten azért csak 0, -2 fokok) tapasztalhatók – no meg kifejezetten élénk, néhol viharos erejű nyugati-északnyugati szél és izgalmasan vegyes állagú vízformák aláhullása.

Szombat: Napközben már szinte mindenhol olvadni fog – délutánra az ország nagyobb részén +8,  +14 fokos, tehát kora tavaszi melegre számíthatunk - ugyanakkor a Tiszántúlon és északkeleten csupán +3, +5 fok lesz. Elsősorban a Dunántúlon, pláne annak északi részén, no meg Budapest környékén egész nap erősen szeles időre számítsunk, kora estig sokfelé (többnyire folyékony) csapadékkal - délután a Dunántúlon akár a felhőzet is felszakadozhat. S fagyni vasárnapra virradó éjszaka is csak kevés helyen (az ország északkeleti és délnyugati sarkában) fog - többnyire éjjel sem lesz kevesebb 0, +6 foknál, köszönhetően az élénk, északon igen erős északnyugati irányú szélnek és a sok felhőnek, melyekből ritkán eső is hullik majd.

Vasárnap: Napközben már "csak" +3 , +7 fokos napközbeni maximumok várnak ránk – ezek is még délelőtt állnak be s már kora délután is hűvösebb lesz ennél. (Sőt, az Észak-Dunántúlon kora hajnalban lesz a legmelegebb - majd ahogy szűnik a főnhatás, délutánig fokozatosan csökken a hőmérséklet, egészen fagypont közelébe vagy rögtön az alá! További esőkre, havas esőre számítanunk kell, szinte az egész országban, délután északon már hózáporokra is! A kezdetben gyenge, jellegtelen irányú légmozgás délután egy hidegfront érkezésével északnyugatira vált és sokfelé viharossá fokozódik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.