1,2 milliárd forint uniós pénzzel tömték ki az alapítványt, amelyben ott van Lázár János felesége

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. szept. 07., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ebből a pénzből elvileg koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban. Hadházy Ákos azt állítja: a gigaprojektben nagyon sok a túlárazott tétel.

Augusztus elején a Fidesz honlapja is lehozta azt az MTI-hírt, miszerint a Korábban Érkeztem Alapítvány sikeresen pályázott és nyert 1,2 milliárd forint közpénzt. Ebből a pénzből kialakítanak egy-egy mentorházat koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. Ezeken a helyeken „a koraszülöttek és hozzátartozóik holisztikus szemléletű, direkt szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyenesen” – áll a közleményben, jelentsen ez bármit is.

A távirati iroda egyébként a Miniszterelnökség közleményét szemlézte, amely azért érdekes, mert ennek a vezetője Lázár János, az alapítvány – melynek sikeréről szól a beszámoló – egyik kuratóriumi tagja pedig Lázárné Megyeri Zita, aki a kancelláriaminiszter felesége. Az már csak hab a tortán, hogy a Miniszterelnökség a hazánkba érkező uniós források egyik fő elosztója, így még furcsább, hogy Lázár János felesége, illetve a hozzá kapcsolható alapítvány sem maradt ki a pénzszórásból.

false

Mire megy el az 1,2 milliárd?

A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány alapító okiratában megfogalmazott célok nagyjából azonosak a most elnyert 1,2 milliárd forintos támogatás célkitűzéseivel. A szervezet elsősorban Szegeden aktív, a honlapjuk szerint vannak rendezvényeik, jótékonysági akcióikkal a koraszülötteknek próbálnak segíteni. Az alapítvány kilenctagú kuratóriumában a kezdetektől fogva ott van Lázárné, akit a Korábban Érkeztem weboldalán a munkatársak között is feltüntetnek.

false

A százszázalékos intenzitású pályázati támogatást (egyetlen forintnyi önrészre sem volt szükség) Hadházy Ákos szúrta ki, aki ezt követően kikérte a projekt megvalósíthatósági tanulmányát. Az LMP-s politikus szerint a „magasztos célok bemutatása mellett kevés az esélye, hogy valódi eredményei is lesznek a könnyen jött pénznek”, így félő, hogy „ismét a közpénzelherdálás mintapéldáját láthatjuk, csakúgy, mint Farkas Flórián bizniszei esetében”.

Hadházy úgy látja, Lázárnéék megvalósíthatósági tanulmányából nem minden esetben derül ki, hogy pontosan mire költik az 1,2 milliárd forint közpénzt, ami pedig egyértelmű, azzal kapcsolatban elég nagy a túlárazás gyanúja. Az LMP társelnöke külön kiemelte a mentorházakra elkülönített forrást, ugyanis a projekt 30 hónapos időtartamára a három ingatlan bérlésére 80 millió forintot fognak elkölteni. Ez azt jelenti, hogy egy mentorház havi bérleti díja 888 ezer forint, amely például a gyulai ingatlanpiaci helyzetet ismerve elég nagy túlzás. De a bérleti díjon felül számolnak még egy 18 millió forintos felújítással is, illetve 20 millió forintot fognak elkölteni más helyszínek bérlésére, ahol majd külsős programokat szerveznek.

Legalább tanulmány az lesz

Csak jogi tanácsadásra megy majd el 50 millió forint, és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana, utóbbi összeállításánál 1024 munkaórával számolnak, ami azt jelenti, hogy egy munkaóra több mint 50 ezer forintra jön ki. A megvalósíthatósági tanulmány elején még 20 mentor kiképzéséről beszéltek, később már 40 főre kalkulálnak 60 millió forintot. Utóbbi nem túl sok, hiszen a projekt teljes időtartamára nézve így ezen a címen egy mentor havi 50 ezer forintra számíthat.

Ehhez képest a „szakmai megvalósítók”, vagyis a szakmai vezetők, a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára van összesen 176 millió forint, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt.  Mivel az előző csak nettó kalkuláció, ezért a járulékokra is elkülönítettek még 70 millió forintot – sorolta Hadházy Ákos, aki szerint az az 50 millió forint is túlzás, amelyet 9 laptop, ugyanennyi telefon, 3 nyomtató és irodabútorok beszerzésére szánnak.

„A projekt célja, hogy segítse azon családokat, ahova koraszülött baba érkezik. Ez tényleg nagy trauma a családoknak, és ehhez valóban szükség lehet egy mentorhálózatra, amely tagjai a szülőket érdemben képesek segíteni, mentorálni. Tehát ilyenkor a legfontosabb szám az, hogy ezen célcsoport elérésére és képzésére a projekt mennyit fog költeni. Ha ezt megnézzük, látható, itt nem a koraszülöttek vagy azok szülei fognak a legjobban járni” – hangsúlyozta az LMP társelnöke. Úgy jutott erre a következtetésre a politikus, hogy összegezte: a kicsivel több mint 1,2 milliárdos projekt során szakértői díjakra, tanulmányok és kutatások elkészítésére, megrendelésre, marketingköltségekre 507 millió forintot szánnak, eszközbeszerzésre, beruházásokra és felújításokra 124 milliót, az alapítvány működtetésére, vagyis arra, hogy a pályázatban bemutatott célt meg tudják valósítani, 489,9 millió forint áll rendelkezésre. Ez a teljes keret több mint 90 százaléka, és a maradék néhány százalékból kell megoldani azt, ami a kezdeményezés valódi célja – állítja az LMP társelnöke.

Hasonló programra egyébként egy-egy debreceni és pécsi alapítvány is kapott a közelmúltban 600-600 millió forintot, ezekben a pályázatokban is jelentős arányban szerepelnek az elméleti tudományos tevékenységekre és a menedzsmentre szánt költségek, így a témát alaposan feltárják, a kérdés, hogy ebből mennyit profitálnak majd a koraszülöttek

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. szept. 07., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  Világos
  2017. szeptember 14., csütörtök 23:47
  Kedves olvasók ! A mikor Lázár János a 10 éves kisfia részére Budán villát vásárolt
  /mégse kelljen albérletbe költözni/ megmondta honnan volt a pénz.
  Családi támogatásból ebbe beletartozik a "koraszülött" családi támogatás is.
  hát milyen őszinte miniszter. Ilyenből kellene több, Van Is!
 2. 9
  Valakicske
  2017. szeptember 11., hétfő 22:09
  Meg lettem volna lepve, ha pont a Főméltóságú Táskahordozóné nem hajol le az apróért ebben a maffiában ....köll a Bendegúzka nyócvanmillás társasházi lakásában a közös kőccségre, gondolom.
 3. 8
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 12:37
  4

  Ki korán érkezik, korán lel.


  (Már elnézést a koraszülöttektől, de gondolom értik, hogy nem mi csináltunk viccet belőlük, hanem a korruptak, illetve mi nem belőlük csináltunk viccet, hanem a korruptakból. Megjegyeztem, mielőtt tejeszacskófénykép-ügy keletkezne valaki tragikusan érintett révén.)
 4. 7
  szegedi789
  2017. szeptember 07., csütörtök 19:11
  Lázárnét, gondolom, kompenzálni kell a hites ura mellett eltöltött évekért . . .
 5. 6
  szegedi789
  2017. szeptember 07., csütörtök 19:08
  Na, akkor írjuk fel:

  - amit a fideszről se hittük volna, de azért csak lenyúlták azt is :

  '56 emlékének megalázása és emlékév összlenyúlásba züllesztése; lélegeztetőgépek

  ÉS MOST koraszülöttek !! ! !!!!!

  Bravóóóóó. Akkor mentem hányni . . .
 6. 5
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 16:00
  A Török Szultán beszélt erről a kormányinfón.

  Kedves Narancs!

  Engedd meg hogy a fenti cikk kapcsán a Különösen sajátos hadovával felturbózott, össze-vissza beszéddel ékesített 'Nincsen CT, Nincsen CT'-díjjal tüntesselek ki!

  :)


  Ui:
  Azt viszont eltaláltam hogy ama zseniális merkeli kijelentést, miszerint az Orbán elvette a menetjegyeket a migránsoktól, szóval ezt nem volt hajlandó kommentálni és toronymagas győzelmet kívánt merkelnek. A sulci ismeretében ez az óhaj teljesen érthető.
 7. 4
  tiszapolgári
  2017. szeptember 07., csütörtök 14:56
  „Korábban Érkeztem Alapítvány”

  Ja, aranyat lel.
 8. 3
  harcolj
  2017. szeptember 07., csütörtök 14:03
  Pukinéni figyu! 1,2 milliárd közpénz (látom nem érti, de nem baj). Benne van Lázárné - ez sem baj. Túlárazottak a költések - tudom ezt sem érti- de ez baj.
 9. 2
  rworse
  2017. szeptember 07., csütörtök 13:03
  Ebben a zországban libát tömni is szabad és helyesként ideologizált. Az alapítványtömés is.
 10. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 12:12
  A kuratóriumban ott van Lázár János felesége....

  Iszonyat, kérem, iszonyat....!

  "Ebből a pénzből elvileg koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban."

  Valójában azonba fideszes bacchanáliákat tartanak belőle.

  Óh borzalom, óh fertelem!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...