83 millió forinttal nem tud elszámolni! – Miért oszlott fel a testület Érpatakon?

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 22.

Kis-Magyarország

Szeptember elején feloszlott az érpataki képviselő-testület, így januárban új választás lesz az Orosz Mihály Zoltán „modelljéről” elhíresült szabolcsi faluban. Mondjuk az okokat!

A friss Magyar Narancsban az érpataki feloszlás hátteréről közlünk cikket, miközben meleg szívvel ajánljuk korábbi helyszíni riportunkat. Mostani írásunkban elsősorban az okokat vizsgáljuk, íme ebből egy kis ízelítő:

Miután az érpataki képviselő-testület nem fogadta el a település zárszámadását a törvényben előírt, május 31-i határidőig, az Államkincstár nem utalta el a falunak járó állami normatívát. A héttagú – függetlenekből álló – képviselő-testületből négyen nem voltak hajlandóak megszavazni a zárszámadást. Ennek oka az, hogy a Jobbik által támogatott, de hivatalosan függetlenként politizáló polgármester, Orosz Mihály Zoltán – amint azt az egyik képviselő, Gagna János a Narancsnak elmondta – 74 millió forint dologi és 9 millió egyéb kiadásról nem tud számot adni. Gagna nem tudja, mit takarhat az „egyéb” kategória a kiadások között, ahogy arra sem kaptak választ, miért emelkedett két év alatt 4 millióról 8 millióra a Dél-nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás támogatása. „2012-ben 15 millió forint kölcsönt adott az önkormányzat az Érpatakért Nonprofit Kft.-nek, ennek elköltésével szintén nem tud a polgármester elszámolni. Problémásnak tartjuk azt is, hogy Orosz Mihály Zoltán a saját földjén dolgoztatta a közmunkásokat, ugyanakkor nem tudjuk, hogy ők kaptak-e bért ezért a munkáért, és ha igen, milyen forrásból. Ha ilyen feltételekkel megszavazzuk a zárszámadást, és kijön ellenőrizni az Állami Számvevőszék, minket vesznek elő” – magyarázta az idős képviselő, mi zajlott az elmúlt hónapokban az érpataki képviselő-testület ülésein. Simon Barnabás, aki szintén nem szavazta meg a zárszámadást, azt is elmondta a Narancsnak, hogy a polgármester felveszi ugyan saját autójához a költségtérítést, mégis mindenhova az önkormányzati kisbusszal jár: Orosz Mihály Zoltán saját autóját már jó ideje nem látta senki. „A polgármester csak azokat a kérdéseket hozza be az ülésekre, melyeket nagyon muszáj, minden egyéb ügyben maga dönt, és igyekszik azokat eltitkolni előlünk.”

A teljes cikket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.