„Csak társadalmi munkában akasztottam” – Érpatak sokkot kapott

szerző
Cservenyák Katalin
publikálva
2014. okt. 20., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Beszéltünk a hóhérral is, aki ha ráér, máskor is szívesen akaszt Orosz Mihály Zoltánnak. Megkérdeztük a helyieket is, mit szóltak az akasztáshoz. A történetekből az derült ki, hogy a falu Magyarország egyik legelképesztőbb helye. Ennyi borzalmat, mint Érpatakon, sehol se hallottunk.

„Nézze, ha meglátom közeledni az utcán, én bemegyek a házba” – mondja egy érpataki idős férfi.

A polgármesterről, Orosz Mihály Zoltánról kérdezzük a véleményét, aki a múlt héten nyilvános akasztást rendezett a faluban. (Az esetről először a 444.hu adott hírt.) Mint az közismert, Orosz a zsidó–palesztin konfliktus kapcsán rendezte meg elhíresült performanszát, mely során végül „felakasztatta” Simon Peresz és Benjamin Netanjahu bábuját. Az akasztást egy fekete maszkos hóhér végezte.

Középen a polgármester

Középen a polgármester

Fotó: MTI

„Így van ezzel az emberek zöme. Már hogy kerülik őt. De higgye el, ha most vasárnap lennének a választások, újra megszavaznák” – folytatja a férfi. „Egyébként hál’ Istennek, az idén még nem láttam. Az idejének nagy részét ugyanis a bíróságon tölti. Teljesen leköti a nyíregyházi bíróságot, rendszeresen vannak ott érpataki napok, amikor csak az ő ügyeivel foglalkoznak. Nem értem én ezt. Jogvégzett emberek miért hagyják, hogy egy…?” – de elhallgat, nem mondja végig. „Jobb, ha nem mondok semmit, mert beperel. Én csak a tévében láttam, mit művelt szombaton. Érpatakról akarja megoldani a zsidó–palesztin konfliktust?! Ez vicc… Kedden állítólag Pestről voltak itt, nyomozók, a hivatalban jártak, sok mindent lefoglaltak, úgy tudom, elvitték a bitófákat is. Legalább egy darabig nem lesz akasztás.”

Érpatak, Vérpatak, Hugyaj

Hugyaj település lakosságának a XX. század elejére elege lett a csúfolódásból, mert nevét sokan a vizeletből eredeztették. Pedig az hosszú ú volt. Rövid u-val viszont csillagot jelent. Így kapta az akkori belügyminisztertől 1908-ban az itt eredő „8. számú főfolyásról” az Érpatak nevet. A 90-es években Vérpatakként emlegették. Több helybéli ma már inkább ismét hugyajinak mondja magát, ha megkérdezik, honnan jött.

A faluban amúgy még mindig téma az akasztás. Egy asszony elmesélte: épp temetés volt szombaton a faluban, nézték a pesti rokonok, hogy mi az a parádé, ami a főtéren folyik. Nem értették. Az idősebbek azonban már félnek. A fodrászüzletben, a boltban arról beszélnek: „Mi lesz akkor, ha ledobnak nekünk ide egy bombát? Minket fognak bombázni a polgármester miatt!?” – kérdezik. Mások nyugtatják őket, hogy ez azért nem így működik, de a különböző fórumokon látják, hallják a reakciókat a szombati performansz után. Egy idősebb falubeli azt mondja: akik átéltek már egy háborút, egyáltalán nincsenek elragadtatva attól, hogy polgármesterük ahelyett, hogy helyi ügyeket intézne, nemzetközi bonyodalmakat kavar.

Megnyílik a hóhér

„Ott jön a hóhér” – súgja valaki az utcán, fejével abba az irányba biccentve, amerről egy mezítelen felsőtestű férfi közeledik. Feje tarra nyírva, teste izmos, tetovált.

„Hála az égnek, van munkám” – mondja jókedvűen a férfi, amikor szóba állunk vele. Közfoglalkoztatott a mezőgazdasági földmunkaprogramban, és – mint mondja – akad egy kis maszek is mellette. Nem, hóhérként nem keres pluszpénzt, az „csak társadalmi munka, így akasztottam”. A 34 éves fiatalember kapcsolata nemrég futott zátonyra volt élettársával, akitől van egy kislánya is.

false

„Mi a véleménye a szombati előadásról?” – kérdezzük tőle. „Nézze, csak a munkámat végeztem, én akasztottam fel a két bábut” – magyarázza. Hozzáteszi: „énnekem mindegy, ki kit lő le, ki kit akaszt fel.” Szerinte vagy hatvanan voltak kíváncsiak az előadásra, de ennél többet nem tud mondani az eseményről, mert a fején fekete kámzsa volt. Ő már azt is jó teljesítménynek tartja, hogy végigállta az eseményt abban a hőségben. Megtudjuk tőle, hogy nem ez volt az első fellépése, mert Nyíregyházán, az ügyészség előtt is ő alakította nemrégiben a hóhér szerepét. Ha a polgármester kéri, és az ideje engedi, akkor máskor is elkíséri, de ha végképp nem tudja beilleszteni a programjába, akkor nem – magyarázza.

A híres modell

A rendszerváltástól egészen haláláig, 2005-ig Kóczon Pál volt Érpatak polgármestere. Amikor Kóczon beteg lett, majd meghalt, alpolgármestere, Orgován Zoltán, a cigány kisebbségi

Ez lenne az érpataki modell

Kulcsfogalom a rend.

Zéró tolerancia, szigorú büntetések.

Akár apróbb vétségért is elzárás.

„Ha százszor büntettünk, de nem használt, akkor százegyedszer is büntetünk” – így a polgármester.

A segélyek kifizetését feltételekhez kötik. Előírják, hogy nem lehet gazos a kert, rendetlen az udvar. Ha a gyerek nem tiszta, a védőnő intézkedik.

Aki nem fizeti a közüzemi díjakat, azt megfosztják a segélytől és akár az adott szolgáltatástól is.

Militáns jellegű együttműködés: a felelős személyeknek hivatástudattal rendelkező, erős frontharcosoknak kell lenniük, akik merik és tudják használni a törvényt. A polgármester, a jegyző, a rendőrkapitány, az adóügyi előadó, a jogi előadó, a gyámügyi előadó, a mezőőr vagy a védőnő kötelékbe szerveződnek, hogy munkájukat hatékonyan végezzék. A kötelék csúcsán a rendvédelmi szervezet áll.

„Mindenkinek segítenie kell a rendőrség munkáját. Az ellenség, aki ellen a háború folyik, »a romboló«. Aki rombol, azt ellenségnek tekintjük, és kőkeményen felvesszük a harcot ellene. Amíg meg nem változik, el nem költözik, vagy börtönbe nem tesszük.”

Egyszerű megoldás a cigányság helyzetére: „Van egy szűk bűnözőréteg, egy szűk együttműködő, beilleszkedni vágyó réteg, egy szűk megélhetési szaporodásból élő réteg. A többség pedig ingadozik.” A három szűk csoport, kiegészítve a jogászkodó, a cigányokat hergelő értelmiségiekkel, befolyásolja a többséget.

Ha sikerült visszafogni a bűnözőket, és lecsitítani a jogászkodókat, a pozitívabb példát mutató alkalmazkodók lesznek a hangadók.

Forrás: Index.hu

önkormányzat elnöke intézte a falu ügyeit. Az időközi választáson ő is indult, a falu azonban nem akart cigány vezetőt, így lett első számú vezető Orosz Mihály Zoltán, aki 2002 óta tagja volt a képviselő-testületnek. Aztán 2006-ban, majd 2010-ben is nyert. Idén is arra számít, őt választják meg újra.

Orosz Mihály Zoltán neve igazán az „érpataki modelltől” vált országosan is ismertté. A szabolcsi falu polgármestere a közbiztonság javítására dolgozta ki a modellt, melynek – ahogy ő fogalmazott – kulcsszava a rend. Példát statuálni, fellépni a renitensekkel, lázítókkal szemben. (Erről bővebben keretes írásunkban olvashat.)

A falut járva azonban kiderül: a helyiek szerint az érpataki modell eredménye inkább a félelemkeltés.

Beavatkozás: a pap és egy anya

A település 60 százaléka görög katolikus vallású. Mégsem engedték be hittant tanítani sem az iskolába, sem az óvodába a helyi lelkészt, Munkácsi Jánost. A településen szolgáló pap ugyanis 2009 decemberében nem ment el egy MIÉP-es rendezvényre, hogy megáldja a betlehemes bábut és keresztet. „Miután a polgármester a rendezvényre meghívta Hegedüs Lórántot is, nem volt egyértelmű, politikai vagy önkormányzati rendezvényről van szó” – mondja Munkácsi. „Jött az egyik párt képviselője, ha én elmegyek az ünnepségre, akkor engem feljelentenek a püspökségen. A másik azért akart feljelenteni, mert nem akartam a kötelezettségemnek eleget tenni. Felhívtam a püspök urat, hogy mit tegyek. Azt mondta: nincs erre egyházi előírás, nem kell rá elmenni. Erre a polgármester megsértődött.”

2011 szeptemberében Munkácsi János érdeklődött az iskolában, hányan jelentkeztek hittanoktatásra. A tagintézmény vezetője azt mondta: beszéljen a polgármesterrel. Ugyanezt mondta az óvoda vezetője is. Bezárták előtte az ajtót. Végül lassan az a kevés jelentkező is visszalépett. Csak az iskola államosítása óta tarthat újra hittanórákat az iskolában. „Az a véleményem, hogy aki ilyen szélsőséges, azt ilyen felelős pozícióba megfelelő orvosi vizsgálatok után lehetne engedni. Nem tudom, kinek az érdekében áll megengedni, hogy ilyen felfogású ember idáig eljusson. Azt kérdi: „Mi az, hogy a most szombati produkciója miatt csak a zsidóság lépett fel, az ügyészség nem?” A tüntetéseken – mondja Munkácsi – „nem állnak mögötte tömegek. A közmunkások ott vannak, mert valószínűleg ott kell lenniük”.

Újabb beszélgetőpartnerünktől, Dominik Szilviától megtudjuk: neki két gyerekét nemrég emeltette ki a családból a polgármester. Az történt, hogy a két kisfiú (6 és 4 éves) összeverekedett, és a nagyobbikat csak úgy tudta leválasztani a gyengébbről az anyja, hogy pofon vágta. Az ujja nyoma azonban még másnap is látszott a fülénél az óvodában.

Szilvia

Szilvia

A fotók a szerző felvételei

Szilvia elmondta: azt elfogadta, hogy az óvónőnek hivatalból jelentenie kellett ezt a gyámügyön, de azt nem, hogy a polgármester személyesen jött kiemelni a családból a gyerekeket, s az egészet kamerával vette egy embere, hiába tiltakozott ellene az asszony. Először nem akarták odaadni a gyerekeket, mire rendőrt hívtak segítségül. Az apát bilincsben vitték el, az asszony viszont elkísérhette a gyerekeket, akik azóta már a második nevelőszülőnél vannak.

Őket vitték el

Őket vitték el

 

 

Gyújtogatás, terrortámadás

Az elüszkösödött fadarabokat már egy kupacba hányta Polyák Ferenc az udvaron – ennyi maradt a gazdasági épületből. Volt egy szerszámos hodály, benne tűzifa, takarmány, ládák, műtrágya, daráló, szerszámok. És a Zetor, amivel már a tűzből állt ki a gazda, mert az utolsó pillanatban volt annyi lélekjelenléte. 16 millió forint a kár.

Polyákék

Polyákék

 

 

Puszta tények

2006-ban pályázaton nyert támogatást a falu kukák, tanyagondnoki autó vásárlására, valamint járdaépítésre. Szintén pályázati pénzből újult meg 2010 után a főtér, a teleház és a polgármesteri hivatal. Saját erő hozzáadásával rendbe tették az orvosi rendelőt és az óvodát. Most folyik az idősek napközi otthonának rekonstrukciója és egy új szárny építése, erre 47 milliót nyertek. A község mintegy 600 lakóházból áll.

A 70 éves férfi szerint nemrég terrortámadás érte őket, hisz nem csak a vagyonukra, de az életükre törtek. Elölről két Molotov-koktélt kaptak a házra, míg hátulról felgyújtották a hodályt. Minden odalett, amit 48 év alatt építgettek. „Sejtésem van, hogy ki áll a háttérben, és nemcsak nekem. Itt akkor, nem sokkal az eset után 20 emberből 15 mondta név szerint, hogy kicsoda, de most már senki nem mer nyilatkozni” – mondja nekünk. (Az eset részleteiről az atlatszo.hu videoriportjából tájékozódhat.)

Polyák Ferencet egy évvel korábban kérdezte egy ismerőse: van-e biztosítása, mert olyat hallott, hogy égni fog. „Én akkor elmentem a fehértói rendőrségre, de annyi segítséget kaptunk, hogy két rendőr végigment a kerten, és ezzel be is volt fejezve” – mondta a gazda. Hozzáteszi: „Tudják, ki az ellenségem, ha csak elbeszélgettek volna vele, szerintem ez nem következik be. Nem csinálta tavaly ősszel, megcsinálta most, július 23-án.” A férfi párja szívbeteg, gyógyszerekkel alszik. Ő így emlékszik vissza a történtekre: „Csörgés-csattogásra ébredtünk. Mondtam: nézd már meg, Feri, mi ez. Magdus, ég az egész hodály!”

„Félünk” – mondja a férfi a magyarnarancs.hu-nak. „Éjszaka telefonon hívogatnak, valami szlovák számról. Mi lesz, ha egyszer ránk törnek? Ez a falu széle. Olyan az egész, mint a romagyilkosságoknál.”

Gagna János önkormányzati képviselő szerint ez egy élhető falu volt. „Az embereknek már nagyon elegük van, de megint megválasztják a polgármestert, mert valamivel megfélemlíti őket. Tíz jegyző volt eddig, de rövid időn belül mindnek vagy mennie kellett, vagy elment magától. Most kirendelt jegyző van, Nagykállóból.”

Gagna János

Gagna János

 

Gagna a 2010. utolsó negyedévi, 14 millió forintos egyéb kiadásról szeretett volna elszámolást kérni, de nem kapott. A közérdekű adatokért pert indított, jogerős bírói ítélet született, el kell számolnia a polgármesternek. Legalábbis el kéne. Gagna János tudomása szerint eddig ez nem történt meg.

A polgármester már vagy tucatszor jelentette fel Gagnát is. Mikor júniusban a nyíregyházi ügyészség előtt akasztott a polgármester, aznap volt tárgyalásuk a bíróságon. Gagnáékat egyébként felmentették.

Szétverték az állkapcsát

Szöllősi Gábor matematika–fizika szakos tanár, 29 éves, mostanáig a TASZ-nál dolgozott. Eddig úgy 120-szor perelte be a polgármester becsületsértésért vagy rágalmazásért. Azt mondja, ha meglátja őt a polgármester, „cionista zsidóbérencnek, Soros Gyurka által pénzelt nemzetközi ügynökhálózat jogvédőjének” nevezi. Szöllősit eddig tízszer rabosították. Ha egy újabb cikkben megszólal, már tudja, jön a feljelentés. Volt olyan hónap, amikor 22-szer kellett mennie tárgyalásra.

Szöllősi Gábor

Szöllősi Gábor  Fotó: MTI

 

Felidézi: tavaly fáklyás felvonulást rendezett Szöllősiék háza előtt a polgármester, 40-50 emberrel. „Nem falubeliek voltak, a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Szebb Jövőt Polgárőr Szövetség, az Új Magyar Gárda tagjai. Úgy kezdődött, hogy 2013. február 9. kitörésnapi ünnepséget tartottak az iskolában. Egy újságíróval elmentünk, mire a polgármester rendőrt hívott, kivezettetett bennünket az iskolából” – folytatja. „Nem vagyunk neki szimpatikusak. Akkor még a TASZ-nál dolgoztam, kint volt a házon a megvilágított tábla. Este ordibáltak: Ide kell jönni, ha mocskos liberális jogvédelemre van szükségetek! Kimentünk az édesanyámmal, hogy menjen innen, akkor a polgármester nekiállt őrjöngeni. Szóltam a rendőröknek, de nem csináltak semmit. Hívtam a 107-es segélyhívót, akkor már intézkedtek, sorfalat álltak a házunk elé. A menet eleje csendben elvonult.”

Szöllősi Gábornak tavaly márciusban szilánkosra törték az állkapcsát. Műtéttel tudták csak helyreállítani, azóta a 29 éves fiatalembernek műfogsora van. Előzőleg telefonon kereste valaki azzal, hogy az Orosz Zoltánnal való pereskedéséről forgatnak, szeretnének találkozni vele. Egy stábbal érkeznek a faluba. 2013. március 14-én felhívták, menjen a temetőhöz, ott találkoznak. „Nagyon rossz idő volt” – mondja –, beállt a buszmegállóban a váróba, mert szakadt az eső. Mikor beállt, egy kapucnis ember beugrott a váróba, bokszerrel állon ütötte. Védekezett, látta, kés van a támadónál. „Kiütöttem a kezéből a CB-rádiót, majd kicsavartam a kezéből a kést.” Mindez délelőtt 11-kor történt a falu főutcáján, amely szokatlanul kihalt volt. Az óvodánál lévő kamera rögzítette a történteket, de a felvétel eltűnt, a CB-n sem találtak használható információt, az ügyet lezárták, tettes ismeretlen. Korábban kétszer dobtak be követ az ablakukon, a tettes ismeretlen. Gábornak az üveges egy ideje árengedményt ad.

Elindul a polgármesteri címért

Az Együtt–PM július 9-én bejelentette, Szöllősi Gábort támogatja a polgármester-választáson, Érpatakon. Várható, hogy a többi ellenzéki párt is felsorakozik mögé, de ez csak később dől el. A fiatalember 4 éve már indult, akkor kb. 40 szavazatot gyűjtött. Mivel most párttámogatást kap, s a TASZ, ahol eddig dolgozott, pártoktól független, közös megegyezéssel felbontották a szerződést.

 

Közben még folyik egy másik ügy: „Megkeresett valaki, hogy jogsegélyre van szüksége. Bejött az élettársával, nekem csörgött a telefonom, anyámtól papír zsebkendőt kértek. Ő is kiment, mire visszajöttem, láttam, hogy a nőnek a nejlonszatyrában ott a laptopom. Anyám visszavette a laptopot – mások mellett ezen vannak az Orosz Mihály Zoltánnal kapcsolatos anyagok –, én meg mondtam, hogy menjenek el, nem jelentem fel őket. Erre a férfi az anyámat lefújta paprikaspray-vel. Szégyellem, de azután megvertük, megfogtuk őket, majd hívtuk a rendőröket. A férfi a meghallgatáson tagadta a verést, azt mondta, jogsegélyért jött, az élettársa viszont elmondta, hogy el akarták lopni a laptopot. Odakint viszont elmondta a férfi, ki küldte, s hogy 10 ezer forintot kapott érte.”

Édesanyja, Szöllősi Jánosné hozzátette: „Elmúltam 50 éves, soha ügyem nem volt, de most rabosítottak, mert a polgármester feljelentett, amiért azt mertem mondani, hogy ezek az ablakbetörések, támadások az ő műve. Ez egy csóró falu, egy kenyérért is elvállalják. 30 éve lakom a faluban, 14 éve özvegyen. Soha senki nem bántott.”

Nem kap munkát sehol

Kíváncsiak voltunk, mi számít rágalmazásnak, mi becsületsértésnek. Szöllősi Gábor erre így reagált: „Azt mondtam neki, sötét vagy, ez becsületsértés. Lelkileg is megvisel, hogy bíróságra kell járnom – az rágalmazás. Bemegy az ügyészségre, az elutasítja. Erre feljelenti az ügyészséget, hogy merték elutasítani, megy a Legfőbb Ügyészségre, lezárja az eljárást, vagy új eljárást kezdeményez. Ha elutasítják, átviszi a bíróságra a feljelentését, az elutasítja, beadja magánvádas eljárásra. Ott lefolytatják az első-, másodfokú eljárást, ott felmentenek, utána jön a pótmagánvádas eljárás. Lefolytatják első fokon, másodfokon, utána megy a Kúriához. A Kúria vagy lezárja, vagy talál valami eljárási hibát, és elrendeli az elsőfokú vizsgálatot, visszakerül az ügyészségre, és kezdődik minden elölről. Volt olyan hónapom 2011-ben, hogy 22 tárgyalásra kellett mennem.”

Mai programok
Belelendül, folytatja: „Az utolsó negyven ügyünk ugyanannál a bírónál volt, ugyanazzal a kirendelt ügyvéddel. Már egy családias környezetben zajlanak az ügyek. Délelőtt elbukott öt pert, a bíró úr szünetet rendelt el, erre megszólalt: gyere, Gabi, meghívlak ebédre, és hazaviszlek! Ekkor már a bíró is megjegyezte: ezt az embert most perli százvalahányadszor. Ekkor derült ki számomra, hogy ezt az egészet csak játéknak tekinti.”

Gábor hiába tanár, sehol nem tanít. „Bárhová megyek, megkérdezik: hány pere van még a polgármesterrel? Őszintén, melyik iskola vállalja fel, hogy a tanárát akármikor el is ítélhetik? Eddig még soha nem nyert meg ellenem egy pert sem, de mi van, ha egyszer sikerül? Két iskolában is azt mondták, ha vége a pereknek, alkalmaznak. Február végén van az utolsó tárgyalásom vele, de most, hogy nyilatkozom, először feljelenti az újságot, azt elbukja, utána az újságírót, feljelent engem is. Mivel Budapesten van a legtöbb újság központja, oda fel kell majd utaznom.”

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre.

szerző
Cservenyák Katalin
publikálva
2014. okt. 20., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 33 kaldijozsef
  kaldijozsef
  2014. október 22., szerda 18:38
  Ez a polgármester teisztára bolond, az akasztós perfomansz után felhívtam, és nagyon csodálkozott, hogy miért érdeklődöm, hogy a kezelése miért maradt félbe..? Ekkora barom felléphetne a cirkuszban is...
 2. 32 grrr
  grrr
  2014. október 22., szerda 09:32
  Kedves Cyranom! Imádom a logikai bakugrásait.

  "Szóval lenne feladat,..."

  Nem tudom, nekem milyen feladatom lenne az ügyben és miért.
 3. 31 Cyrano
  Cyrano
  2014. október 21., kedd 20:09
  Öcsisajt, honnan tudja, hogy én mit csinálok?
  (Megsúgom, többet, mint magácska.)
  Nem seprésre, gazolásra gondoltam. Meg mondjuk kertészkedés sem égből potyogó tudomány ám. Meg a gyerekeknek való segítés is szükséges, mert a szülék nem tudnak. Képzetlenségük okán.
  Szóval lenne feladat, de maga csak acsarogni tud.:(((
 4. 30 grrr
  grrr
  2014. október 21., kedd 12:56
  Kedves Cyrano!

  Tehát az a megoldás, hogy én csináljak valamit.
  Aha. És addig tekegyelmed?

  Na jó és hogyan képzeli a tanítást?
  Mutassam meg, hogy a seprű melyik felével kell seperni, mert ha mondjuk a nyelével toszogatjuk az udvart akkor sokáig tart ameddig tiszta lesz.
 5. 29 Cyrano
  Cyrano
  2014. október 21., kedd 11:58
  No akkor ugorjon neki a feladatnak: gyűjtsön pénzt, vásároljon, eszközöket, tanítsa meg azok használatát.
  Ja, hogy kismaga csak úgy a fotelból okos?
  Na itten van az eb elhantolva.
 6. 28 grrr
  grrr
  2014. október 21., kedd 11:40
  Cyrano én elfogadom az állításait. A cigánycsaládnak nincs pénze kapára, seprűre, szappanra.
  Innen kezdve a megoldás amit felvázoltam, megoldja a dolgot.
 7. 27 Cyrano
  Cyrano
  2014. október 21., kedd 10:59
  Nyuszafül, számokat, adatokat vártam, nem melléhablatyot.
 8. 26 grrr
  grrr
  2014. október 21., kedd 08:16
  Értem, kedves Cyrano.
  Tehát a szóban forgó hattagú család soha az életben nem bír venni, kapát, seprűt és szappant.

  És ha egy jótékonysági akció keretében kapnának ilyeneket akkortól fogva kitörne a rend és a tisztaság a cigányportán. Jó ezt tudni, Cyrano. Talán be kéne adni nagydoktorinak, elvégre ez egyszer's mindenkorra megoldaná a cigányok felzárkózásának problémáját. 9. 25 Cyrano
  Cyrano
  2014. október 20., hétfő 21:06
  grrr kollega, javaslok önnek egy kis számolgatást.
  6 tagú család, kb 120 ezer havi bevétel. Villany van, víz az utca végén, fűtés fával.
  Ossza be legyen drága, úgy, hogy söprűt, kapát is tudjon venni.
  A négy gyerek legyen mondjuk általános iskolás. (Nem nehezítem középsulival a helyzetét, így is lesz feladata.) Csak megjegyzés: 4 gyerekből min. egynek kell cipő, valamilyen ruhadarab, vagy gyógyszer egy hónapban, tehát ezeket se hagyja számításon kívül. Napi négy tízórai, 6 embernek reggeli-vacsora, a négy srácnak napközit is fizetni kell. A két felnőttnek ebéd.
  Na fusson neki, jövő héten ugyanitt.
 10. 24 grrr
  grrr
  2014. október 20., hétfő 20:07
  Cyrano, cukorfalat, hiányoltam!

  Tetszik nekem, hogy milyen pontosan tudja: a szappan árából kenyeret vettek.

  A gaz ottmaradása, illetve az udvar fel nem söprésére is tud valami remekbeszabottat?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs