Nem lesz romaközpont Székesfehérváron

A Jobbik fütyül, Cser-Palkovicsék táncolnak

  • ANF
  • 2012. január 19.

Kis-Magyarország

Előbb támogatták az ügyet, aztán elutasították. A városvezetés kommunikációs zavara és a helyi Jobbik civilnek álcázott tüntetése után eldőlt: nem lesz Roma Kulturális Központ Székesfehérváron.

Székesfehérvár nem adja át a bőrgyárat, hogy ott kisebbségi (roma) kulturális központ létesüljön – így határozott a képviselő-testület csütörtökön, nem sokkal a reggeli Jobbik-tüntetés után. A Fejér megyei központban napok óta korbácsolta a főleg szélsőjobboldali indulatokat, hogy egy korábban nyilvánosságra került közgyűlési javaslat szerint Székesfehérváron a város az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együttműködve, az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operációs Programja (TIOP) keretében megvalósítandó Roma Kulturális Központ létrehozásának lehetőségéről szavazott volna ma. Helyszínül a belváros szélén található egykori bőrgyár 8 ezer négyzetméteres épülete jött szóba. A határozati javaslat szerint a város az ORÖ használatába adta volna a területet, így ugyanis az ingatlan teljes felújítása megoldható lenne pályázati pénzből. (A város korábban az AGÓRA projekt keretében egyszer már megpróbálta hasznosítani a bőrgyárat, sikertelenül.) Az évtizedek óta használaton kívüli ingatlant 2003-tól éveken keresztül a Bőrgyár Kulturális Egyesület töltötte meg élettel, kiállításokkal, koncertekkel, kis fesztiválokkal, ma pedig a városgondnokság raktáraként funkcionál.
A közgyűlési javaslatra reagálva azonban szerda reggelre az érintett városrészt plakátok lepték el, amin csütörtökre a városháza előtti térre várták azokat, akik nem értenek egyet azzal, hogy „borsodi, miskolci cigányok randalírozzanak a városban’’. A civilek által szervezettnek álcázott demonstrációhoz azonnal csatlakozott a helyi Jobbik és az Új Magyar Gárda, és szerdán már a kuruc.info is a részvételre buzdította olvasóit.
Eközben az önkormányzat szerda késő délután kiadott közleményében már arról ír, hogy az előterjesztést a közgyűlés csütörtökön valóban megvitatja, de az ingatlan ingyenes átadását a polgármesteri előterjesztés alapján várhatóan elutasítja, arra ugyanis a nemzeti vagyon hasznosításáról szóló jogszabályok nem adnak lehetőséget. (Az elutasítás meg is történt.)
Ez azért meglepő, mert a fideszes vezetésű város gazdasági bizottsága korábban 8:6 arányban támogatta az előterjesztést, és az önkormányzat honlapján olvasható javaslat szerint is tervbe volt véve ez a megoldás.


Fotó: ANF

A csütörtök reggeli tüntetésen közel 120 ember jelent meg, akik Mező Balázstól, a Jobbik városi elnökétől megtudhatták, hogy amikor a magyar kultúrára egyre kevesebb a pénz, nem roma központra van szükség Fehérváron. Bóka Viktor, a város jegyzője elmondta: azért kellett bizottság elé vinni az előterjesztést, mert – miután a város visszamondta a bőrgyár kulturális központtá alakításáról szóló korábbi nyertes pályázatot – felszabadult 1,7 milliárd forint. Ez ügyben 2011 decemberében született egy kormányhatározat, miszerint meg kell vizsgálni a lehetőségét, hogyan lehetne az összeget mégiscsak ugyanabban a városban, azaz Fehérváron fejlesztésre fordítani. Másrészt életbe lépett a nemzeti vagyonról szóló törvény, ami szerint önkormányzati ingatlant csak közfeladat esetében lehet bárkinek ingyenes használatba adni, márpedig a roma kulturális központ nem az.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?