Pécs

Belendültek a középiskolások

  • Stemler Miklós
  • 2012. december 14.

Kis-Magyarország

Rendesen megmozgatta a pécsi belvárost ötszáz középiskolás „tanulni akarunk”, illetve „2014-ben én is szavazok” jelszavakkal. A kezdő, ám annál elszántabb tüntetők a kormányhivatalt is felkeresték, miután addig nem állt szóba velük a hatalom, bár először véletlenül az okmányirodában próbálkoztak.

A teljes egészében alulról szerveződő, pár középiskolás diák által a Facebookon meghirdetett tüntetés pedig elég langyosan indult: a 48-as téren összegyűlt pár száz fő először nem igazán hallotta a szónokokat a házilagos hangosítás miatt, majd a pártszónokokat érte verbális inzultus. Az ilyen ügyekben még járatlan szervezők minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét meginvitálták, ezek közül, talán kiszámítható módon, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas és a Jobbik ifjúsági tagozata fogadta el a meghívást. A Societas képviselőjének inkább álmosító, mintsem feltüzelő felszólalását még viszonylag türelmesen hallgatták végig a jelenlévők, a cérna akkor szakadt el, amikor az ifjú politikus wannabe az MSZP felsőoktatási programjáról kezdett el beszélni. A Jobbik képviselője eddig sem jutott, egy perc után el kellett hagynia az emelvényt.


A középiskolás felszólalók annál nagyobb sikert arattak. Egyikük arról beszélt, hogy a kormánynak hála, ötödannyi esélyük van álmaik megvalósítására, mint egy-két évvel idősebb társaiknak, egy másikuk konkrét megoldási javaslatokkal állt elő: a felvételi előtt két évvel legyenek rögzítve az adott évfolyamra vonatkozó felsőoktatási keretszámok, és nyugati mintára dolgozzák át a szakmunkásképzést, hogy az valóban alternatívája lehessen a felsőoktatásnak. Bár eddig úgy gondoltunk erre a generációra, mint a politika iránt teljesen közömbös rétegre, kiderült, hogy az őket leginkább érintő kérdésekre igenis figyelnek. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mellett a dzsembori másik sztárja Giró-Szász András kormányszóvivő volt, akinek elmúlt napokban tett nyilatkozatai még tovább tüzelték a diákokat.

A bő félórás program után a diákok és a hozzájuk csatlakozó egyetemisták végigvonultak a pécsi belvároson, a tömeg folyamatosan nőtt: a városházát már mintegy félezren vették körül, kijövetelre biztatva az épp ülésező pécsi városanyákat és -atyákat, köztük három jobboldali országgyűlési képviselőt. Miután senki nem állt szóba velük, a tömeg a megyei kormányhivatalt vette célba, közbeiktatva az azzal összekevert okmányirodát az ott dolgozók nagy meglepetésére. A kormányhivatal elé már rendőrségi autók konvojától kísérve érkeztek a diákok, akiket itt végre fogadott Hargitai János kormánymegbízott, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. Hargitai türelmesen végighallgatta a Hoffmann Rózsa lemondását követelő félezres kórust, majd a későbbi tárgyalás céljából megadta a számát néhány tüntetőnek. „Örülök, hogy a középiskolások legalább rendelkeznek annyi ismerettel, hogy az ilyen ügyekben a kormány az illetékes, szemben a pécsi egyetemistákkal”, tette hozzá arra utalva, hogy a PTE EHÖK képviselői aznap reggel az önkormányzati képviselőket vegzálták.

A némileg tanácstalan, de kiváló hangulatú tüntetők ezután visszatértek a Széchenyi térre, előkerült az eddigi legrokonszenvesebb szlogen, a „tanulni akarunk”, majd felmerült, hogy állják el a forgalmat a két pécsi városrészt összekötő felüljárónál, ám erről a rendőrök finoman lebeszélték őket. Hétfőn folytatjuk, ígérte meg a még mindig több száz fős tömeg, majd hazafelé indultak. A jelek szerint Orbán Viktornak legalább annyira kell tartania a két év múlva már választó középiskolásoktól, mint az egyetemistáktól.