Bográcstól a trafikig – rejtélyes családi háló a veszprémi győztesek közt

Kis-Magyarország

Taroltak az Irmesek a dunántúli trafikpályázatokon: sikerük Veszprémtől Székesfehérvárig is elért. Legbefolyásosabb közölük még úgy is Irmes Zsolt, hogy a volt hajmáskéri Fidesz-elnök nem nyert egyet se. Viszont bográcsozott egy jót Navracsics Tiborral.

Navracsics Tibor nem sokkal a 2010-es választások előtt, március végén bográcsozott együtt az akkori hajmáskéri Fidesz-elnök Irmes Zsolttal és fideszes szimpatizánsokkal a helyi művelődési ház udvarán. A vehir tudósítása szerint az ínycsiklandó falatokból, házi kenyérből és kolbászból, hamisítatlan gulyásból, frissen sült pogácsából álló, családi hangulatú bográcsozás lakossági fórumként folytatódott a teremben. Előbb Irmes Zsolt köszöntötte a vendégeket, majd Navracsics Tibor indokolta meg, miért van szükség változásra és fordulatra az országban. Ígéretet tett arra, amennyiben felhatalmazást kap, mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség a gyarapodás útjára lépjen. Hogy ebben mennyi része volt tevőlegesen, nem tudható, az viszont biztos, Navracsicsot 2010. áprilisban a Hajmáskért is magában foglaló Veszprém megyei 7-es választási körzet országgyűlési képviselőjévé választották.

Gyarapodás: cég, lakhely, trafik

Veszprémi forrásaink nemrégiben arra hívták fel figyelmünket, hogy a mostani trafikpályázatok nyertesei közt számos Irmest találhatunk, akik közül többen cégügyekben is kapcsolódnak Irmes Zsolthoz. Értesüléseink szerint a következőkben említendő Irmesek mind rokonok, ám amikor erről Irmes Zsoltnál érdeklődtünk volna, ő határozottan kijelentette: nem kíván nyilatkozni az ügyben, és rokoni kapcsolatait firtató kérdéseinkre éppúgy nem válaszolt, mint a politikai témájúakra.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

De kezdjük is: Irmes Károlyné, aki Irmes Zsolttal 1996-ban alapította a hajmáskéri 100 Íz Center Kft.-t, Veszprémben egy trafikkoncessziót nyert a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pályázatán, ezen kívül a Veszprém megyei Márkón és Litéren, továbbá Székesfehérváron is nyert koncessziót. (Irmes Zsolt  jelenleg is tulajdonosa és ügyvezetője a 100 Íz Center Kft.-nek.) A köztük lévő feltételezett rokoni kapcsolatot erősítheti, hogy a cégjegyzék ugyanazt a pápai címet tünteti fel Irmes Zsolt és Irmes Károlyné lakóhelyeként. Továbbá Irmes Zsolt tulajdonos-ügyvezető társa a 100 Ízben, Irmes Ildikó Székesfehérváron jutott egy üzlethez. Irmes Zsolt ugyanakkor az opten.hu cégadattár szerint annak a hajmáskéri Kucsera Kft.-nek az ügyvezetője, amelynek a tagja Irmes Károlyné és Irmes Ildikó is.

És még nincs vége a sornak! Az egyik közösségi portál profilja szerint a jelenleg felsőfokú tanulmányokat folytató Irmes Bence is sikeres a gyarapodás útján: Veszprémben két trafik nyitására kapott jogosultságot, továbbá a Fejér megyei Nádasladányban és a Veszprém megyei Városlődön is indíthat nemzeti dohányboltot.

Tény, hogy maga Irmes Zsolt nem nyert koncessziót. Pedig kényszerhelyzetben volt, erről maga nyilatkozott a veol.hu-nak idén februárban. A Veszprém és Fejér megyében több mint harminc élelmiszerüzletet, pékségeket működtető Irmes Zsolt akkor még azt magyarázta a portálnak, hogy a trafiktörvény miatt nincs más választása, indulnia kell a pályázaton. Azok az élelmiszerüzletek ugyanis veszélybe kerülnek, amelyek forgalma 20-30 százalékát a dohányáruk értékesítése teszi ki, ami az ő hálózatát is érzékenyen érintheti. 

A veszprémi trafikkoncessziókból egyébként egy üzlet nyitásával veheti ki részét Katona István, a 100 Íz Center Kft. kereskedelmi igazgatója. Katona emellett begyűjtötte a Balaton-felvidéki Szentkirályszabadja két koncessziójának egyikét is. Az üzletember a magyarnarancs.hu-nak elmondta: több mint tíz éve viszi veszprémi és szentkirályszabadjai élelmiszerüzleteit, amelyekben dohányt is árul, tehát nem kezdő ezen a területen. Abban nem tudott állást foglalni, történt-e politikai szándékú befolyásolás a pályázatok értékelése során.

A politika is hozzászól

Katanics Sándor – a veszprémi DK mellett a Szolidaritás Mozgalom és a Józan Ész Társasága nevében – az ügyben nyilatkozattételre szólította fel a fideszes politikusokat. (Navracsics mellett Mihalovics Pétert, a veszprémi közgyűlés Fidesz-frakciójának frakcióvezetőjét, Porga Gyulát, a város polgármesterét, valamint a közgyűlés Fidesz és KDNP támogatásával ott ülő képviselőit egyaránt – Zs. P.) Olyan nyilatkozatot várt tőlük, amelyben büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy sem formális, sem informális módon nem vettek részt a trafikpályázatok előkészítésében, továbbá nem kapták meg a pályázaton részt vevők nevét, nem tettek javaslatot a nyertesek vagy vesztesek személyére, illetve nem vettek részt semmilyen, trafikokkal kapcsolatos megbeszélésen.

A Fidesz minderre így reagált: „a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. nyílt, törvényes pályázatot írt ki, és bonyolított le. A pályázatok elbírálása nem politikai szempontok alapján történt: a nyertesek között a nagy számok törvénye szerint nyilván jobboldaliak és baloldaliak is vannak. Katanics Sándor a régi bevált módszer szerint próbálja a tisztességes állampolgárokat zaklatni. Ezúton felszólítjuk Katanics Sándort, hagyjon fel ezzel a magatartással. A választópolgárok 2010-ben nyomatékosan kifejezték véleményüket erről a politikai kultúráról. Levitézlett politikusok meghiúsult befektetési álmaival a jövőben sem kívánunk foglalkozni.”

Figyelmébe ajánljuk