300 millió állami támogatást kaptak Lázár János nagybátyjának érdekeltségei

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. nov. 04., 06:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A nyilvántartás szerint Gyapjas Károly cégeibe ömlenek az állami százmilliók: tej-, területalapú, fejlesztési támogatás, éppen mi. Az egyik hódmezővásárhelyi fideszes képviselő is agrármillióknak örülhet. Cége pont ott van, mint Gyapjasé.

Ha megnézzük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vonatkozó adatait, egyértelműen kiderül: szépen kapják az állami támogatásokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János nagybátyjának, Gyapjas Károlynak hódmezővásárhelyi érdekeltségei.

Lázár János

Lázár János

Fotó: MTI

Gyapjas Károly nevét az országos nyilvánosság még idén januárban ismerhette meg, amikor a hvg.hu ezt írta: „Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János anyai nagybátyja. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek.”

A cég – tehát a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ről van szó – több más érdekeltséggel is bír – ez szintén kiderült a már idézett cikkből. Ilyen például a Gorzsai Takarmánytermelő Kft., „amely 804 hektár föld bérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton”. Az említett cégek különben egy címre vannak bejegyezve, és ebben az évben, szeptember végéig összesen több mint 300 millió állami agrártámogatáshoz jutottak.

false

De nézzük meg ezeket külön-külön!

Lebontva egyenként

1. A Gorzsai Paprikatermelő igazgatótanácsi tagja volt Gyapjas Károly 2013. május 31-ig. A LEADER 2013-as pályázaton ez a szövetkezet 14 millió 557 ezer forintot nyert a pályázati eredmények szerint.

false

 

Forrás: http://www.mvh.gov.hu

2. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. az idei támogatások toplistájára ugyan nem került fel, ám az idei év januárjától szeptember 30-ig összesen 209 millió forintot utaltak a cég számlájára különböző – területalapú támogatás, tejtámogatás, állattartótelep korszerűsítése – jogcímeken. Íme az összesítés:

false

 

Forrás: http://www.mvh.gov.hu

3. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. 100 százalékos tulajdonában levő Gorzsai Takarmánytermelő Kft. 28 millió forint uniós pénzt kap. Magyar forrásból 9 millió jut, a területalapú támogatása pedig 45 millió forint. Így:

false

 

Forrás: http://www.mvh.gov.hu

Ha a cégek területalapú támogatását összeadjuk, akkor 65 ezer forintos támogatással visszaszámolva nagyjából 1400 hektáron gazdálkodik a cég. Az idei adatokból az ugyanakkor még nem látszik, hogy valójában mekkora területtel kell számolni a későbbiekben, mivel több, már elnyert földrészlet korábbi bérlőjének szerződése még nem járt le. Annyi azért látható, hogy ha valóban úgy dönt a kormány, hogy az 1200 hektár feletti támogatásokat elvonja, a „Gorzsák” nem járnak rosszul, mivel a két cég külön-külön 700-700 hektáron működik, így még akár a nemrégiben kiírt pályázatokon is nyerhetnek állami földet.

Gyapjas Károly jobbra, Fazekas Sándor balra

Gyapjas Károly jobbra, Fazekas Sándor balra

Fotó: MTI

És ha komolyan vesszük azokat a kijelentéseket, amelyeket Lázár János különböző fórumokon tesz, akkor a kamarák uniós pénzt elosztó szerepe megnőhet, s még az is előfordulhat ilyen kiszólásokra alapozva, hogy nem várják meg, amíg jogszerűen lejárnak az állami földekre korábban megkötött szerződések.

Így reagált Lázár

Amikor január elején kiderült, hogy a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. az állami földpályázaton jelentős számú földterületet szerzett, Lázár János azzal érvelt, hogy a cég csupán azokat a birtokokat nyerte el, amelyeken korábban is gazdálkodott, s nagybátyja pedig kiváló mezőgazdasági szakember. (Tavaly Fazekas Sándor a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Tiszti keresztje kitüntetéssel jutalmazta Gyapjas Károlyt a minőségi magyar fűszerpaprika termesztése érdekében végzett több évtizedes szakmai munkájáért.) A kihirdetett eredmények szerint jelentős állami területeket nyert a pályázatokon Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei elnöke is. Azt pedig éppen egy hódmezővásárhelyi gazdafórumon jelentette be Lázár, hogy a mostani uniós ciklusban nagy szerepet szánnak a NAK-nak, ami az uniós pénz szétosztását, a pályázatok kiírását illeti.

Állami pénz a helyi képviselőnek

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-vel ugyanarra a címre van bejegyezve a Gorzsai Húsüzem Kft. is, amely egy füstölőt épített közel 15 millió forintból, szintén a 2013-as LEADER-pályázaton. A kft. tavaly májusban alakult, és Kecskeméti László helyi gazdálkodó működteti. A cégben tavaly óta tulajdonos a gazdálkodó lánya, Molnárné Kecskeméti Rita is, aki egyben a hódmezővásárhelyi képviselő-testület fideszes politikusa (miután október 12-én nagy fölénnyel megnyerte egyéni választókörzetét). A húsüzemben tulajdonos fideszes képviselő, Molnárné Kecskeméti Rita ugyanakkor – vagyonnyilatkozata szerint – üzemvezető az EWI Kft.-ben, amely budapesti székhelyű, részben magyar magánszemély, részben pedig osztrák cég tulajdonában áll, s telephelyeként szintén a Hódmezővásárhely Tanya/3076-ra van bejegyezve – azaz a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. és a Gorzsai Húsüzem székhelyeként is szolgáló címre.

Kilátót a pusztába

Az uniós pénzre a vásárhelyi agrárcégek a helyi vidékfejlesztési akciócsoport támogatásával pályázhattak. Az egyesület azonban idén megszűnt. „A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület munkaszervezete, 2014. március 31-ével befejezte tevékenységét. Kérünk minden kedvezményezettet, hogy a LEADER és egyéb fejlesztéseikkel kapcsolatosan keressék a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Csongrád Megyei kirendeltségét” – az utolsó bejegyzések közt volt olvasható a hír az egyesület honlapján.

A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületet az áprilisi megszűnés előtti hónapokban Benkő Zsolt, helyi fideszes képviselő vezette. A csoport 2007-ben alakult. Helyi akciócsoportként arra volt hivatott, hogy felmérje a helyi szükségleteket, segítse a civilek és vállalkozások megerősödését. Korábbi vezetőjét, aki egy helyi szocialista politikus volt, azért támadták 2010-ben, mert túl magasak voltak a szervezet működési költségei és – szerintük – baráti, ismerősi köröket részesítettek előnyben a pályázatoknál. (A helyi akciócsoportok működési költségeit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal finanszírozta.) A szervezet a LEADER-pályázatok támogatásával más vállalkozóknak és civil szervezeteknek hozott a „konyhára”: számos civil szervezet újíthatta meg ezekből a forrásokból közösségi házát is, nagyobb részben megvalósultak a beruházások. Kivéve a nemrégiben a Délmagyarország című megyei napilap olvasói levele után felderített esetben, amikor az egyik vásárhelyi civil szervezetről kiderült, még nem értek végére a projektnek, holott januárban el is kellene számolniuk. Ők kilátót építenének a pusztába.

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. nov. 04., 06:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 grrr
  grrr
  2014. november 05., szerda 17:33
  http://hir.ma/belfold/politika/bunszovetsegben-elkovetett-sikkasztassal-vadoljak-orban-viktort/90723


  Lapát, aranyoskáim, lapát!
 2. 2 Hofipisti
  Hofipisti
  2014. november 04., kedd 21:19
  Mint tudjuk, aki megérdemli, annak jár. Aki dolgozik, az boldogul. Mindenki annyit és, amennyije van. No meg azért az sem mindegy, hogy ki a rokonod, jó barátod, avagy kinek vagy jó barátja, kit tudsz kétségek nélkül dícsérni, imádni.
  Úgy tűnik, a kishantosi ÖKO-gazdaság vezetői, emberei egyrészt nem is értenek ahhoz amit csinálnak, nem is dolgoznak, nincsenek is megfelelő rokonaik, barátaik, s nem mesterségük a hízelgő szó. Végzetes hiba!!!
 3. 1 aspelex
  aspelex
  2014. november 04., kedd 09:32
  Nem értem a látens felháborodást!
  Aki tud olvasni és képes gondolkodni a 201-es plakátokból "CSAK A FIDESZ" megtudhatta, hogy ez lehetővé teszi a kirekesztést, megengedi, hogy csak a "mi" emberünk nyerjen a pályázaton stb Erre a szavazott a társadalom többsége Valamiképpen úgy, mint a kora Kádár-korban: aki nincs velünk, az ellenünk Az ellenséggel pedig el kell bánni
  Egyszerű ez nagyon

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...