Kecskemét

Életbe lépett az új csendrendelet

  • Birtalan Gy. Gergő
  • 2012. május 4.

Kis-Magyarország

Kedd óta hatályos az a csendrendelet, amely Kecskemét szórakozóhelyeinek éjféltől reggel hat óráig tiltja meg a nyitva tartást. Az ügy egy klub és a helyi lakosok konfliktusából indult, ám végül az egész várost érintő kérdéssé nőtte ki magát.

Még 2011 végén indult lakossági tiltakozás a Vanity Promotion Kft. tulajdonában lévő belvárosi kávézó és szórakozóhely megépülése ellen: a környéken élők közül többen felháborodva vették tudomásul, hogy a helyszínen – ahol régebben már volt diszkó – újra épül valami, ezért levélben fordultak a polgármesterhez. Zombor Gábor hamarosan nyílt válaszban biztosította a panaszosokat, hogy megoldást találnak, és ennek egyik eszközéül „a széles körű lakossági tiltakozás következtében felmerülő helyi rendeletalkotás lehetőségét” jelölte meg.
A lehetőség aztán bizonyossággá is vált az április 20-án közzétett és április 26-án elfogadott „Vendéglátóüzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelettel”, amely az eredeti szándéktól eltérően nemcsak a város központjában lévő helyeknek tiltja meg az éjjel 12 és reggel 6 óra közötti üzemelést, hanem az összes többinek is. A polgármester állítása szerint a szórakozóhelyek zaja miatti ügyek kivizsgálása hosszadalmas és kijátszható, ezért új rendelkezésre van szükség, így a nyitvatartási idő szabályozása az egyetlen eszköz, amivel a közgyűlés élhet. A rendelet egyébként május elsején már hatályba is lépett.

Gyepfoglalás
A szabályozás leginkább a vendéglátósokat sújtja, akik jelentős bevételkieséssel számolhatnak az éjféli zárás miatt. A sörözők általában hétvégenként este 9-től éjjel 2 óráig érnek el telt házas forgalmat, így a rendelet által lecsípett két óra a helyi tapasztalatok szerint a bevétel 40 százalékától fosztja meg őket. A Red Corner tulajdonosa méltánytalannak találja, hogy a „magas helyi adó mellett így kiszúrnak" velük, míg a Garázs nevű hely egyik alkalmazottja szerint, akik tőlük késő éjszaka távoznak, azok rendszerint nem haza, hanem a diszkókba mennek; épp ezért úgy gondolja, hogy ha ők éjfélkor bezárnak, a „bemelegítés után” mindenki az utcán folytatná a bulizást.

A megkérdezett diákok szintén ezt állítják, „jön a nyár, tuti, hogy nem megyünk haza éjfélkor, hanem kiülünk a fűbe, és ott iszunk tovább”. A koncertekre gyakran jönnek fiatalok a környező városokból, falvakból is, de az utolsó vonatok, buszok bőven éjfél előtt indulnak. Kecskemét közvetlen agglomerációjában is ez a helyzet, a környékbelieknek pedig valahol el kell tölteni az időt reggelig. „Hát majd a padon alszom” – poénkodott egy ceglédi fiú.


A kocsma lágy ölén
Az éjféli zárás nemcsak a kocsmák, sörözők, hanem a Vanityhez hasonló klubok nyereségességét is veszélyezteti, tekintve, hogy e helyeken éjfélig szinte semmi nincs. A klubpartik mellett azonban a koncertezést is jórészt lehetetlenné teszi a rendelet. A műsorok hivatalosan 9-10 óra körül kezdődnek, de szinte mindig vannak késések, és a legritkább esetben érnek véget éjfél előtt. Kováts Zoltán, az egyik legnagyobb koncerthelyszín, a Technika kávézó tulajdonosa ezért úgy látja, hogy a rendelet miatt az együtt turnézó bandákból vagy nem tudnak mindenkit fogadni, vagy „délután hatkor kéne kezdeni a koncertet, amikor az emberek még haza sem értek a munkából”. Az pedig szerinte csak „rosszabb lenne, ha ki kéne küldeni a vendégeket, mert itt legalább vigyázunk arra, hogy ne csináljanak hülyeséget”.

Képünk csak illusztráció


Képünk csak illusztráció

Fotó: MTI

Homoki Balázs, egy helyi banda, a Baby on the Woods dobosa azt mondja, hogy a garázsbandák ritkán lépnek fel egyedül, márpedig éjféli zárással biztos, hogy nem tudnak hárman egymás után játszani, ezért még az eddigiekhez képest is szűkülnek az amúgy sem tág lehetőségek. Szabó Balázs, a nevét viselő band frontembere szerint az aludni vágyók igényeit tiszteletben kell tartani, de nem gondolja, hogy tolerálhatatlanok lennének a hetente vagy kéthetente tartott rendezvények.A koncertek számának csökkenése, a hangulatos belvárosi éjszakai élet megszűnése ugyanakkor sok diák és vendéglátós félelme szerint a városi turizmust is visszavetné, továbbá Kecskemét maradék diákvárosi reputációját is elveszítené. Egy diák a most zajló nagyszabású központi városrendezést hozza fel példának: „Minek építenek korzót, ha úgysem fog idejönni senki?”

Nem csak a húszéveseké a világ
A belvárosban természetesen sok idős lakik, de nem csak őket zavarja a rendbontás: „Csak egymás tiszteletével lehetne egyezségre jutni! Nem a kulturált szórakozás ellen vannak a tiltakozók és a városvezetők, hanem az ellen, hogy azt nem lehetséges biztosítani” – állítja egy középkorú központi lakó. Többen osztják a véleményét, a fiatalok erre viszont azt ajánlják, hogy költözzenek ki a külvárosokba, ha zavarja őket a zaj.
A szórakozni vágyók körében a csendrendelet miatt jelentősen csökkent Zombor Gábor népszerűsége, ők azonban úgy vélik, hogy a 2010 óta polgármester politikus elcserélte az ő lehetséges szavazataikat az idősekéire. Bár a különböző generációk nehezen értenek szót ebben az ügyben, az biztos, hogy több megkérdezett idősebb lakos gondjait egyáltalán nem oldja meg a szabályozás. „Előre jön az egész pár órával, és akkor mi van? – nyilatkozott rezignáltan egy hölgy, majd hozzátette: – Sokkal nagyobb problémát okoznak a körúton éjjel száguldozó meg versenyző autók meg motorok.”


Menekülési útvonal
A rendelet – bár korábban többször rebesgették eljövetelét – a többséget váratlanul érte. Miután április 20-án a tervezete kikerült, másnap megjelent egy petíció ellene, melyet hat nap alatt több mint 2200-an írtak alá.

Ennek ellenére Zombor Gábor a közgyűlésen úgy vélekedett, hogy társadalmi vitára nincs szükség és lehetőség, mert ez elvi kérdés, és a képviselők megfelelően közvetítik választóik véleményét. Katonáné Szabó Gabriella ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester pedig ugyanott elmondta, hogy 2008 óta próbálják felszámolni a „fiatalok botrányos utcai magatartását”, kamerákkal, játszóterekkel, a polgárőrség segítségével és egyéb módokon, ám mindez sikertelen maradt. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanakkor arról tájékoztatott minket, hogy Kecskeméten nincs olyan rendfenntartási feladat, amit ne tudnának ellátni, és nincs olyan szórakozóhely sem, amelyik problémás lenne rendőrségi szempontból.

Dr. Kodácz Kinga, a Vanity Café jogi képviselője azonban a szabad versenyre és az egyenlő esélyekre nézve sértőnek tartja a rendeletet, sok vendéglátós pedig kilátásba helyezte, hogy a szakmabeliekkel közösen lépnek fel a rendelet ellen. A hétvégenként kikapcsolódást kereső fiatalok, középkorúak és idősebbek a tüntetést, flashmobot sem tartják kizártnak.
Némi lehetőséget azonban hagy az elfogadott módosítás is: például hajnalban is működhet az a szórakozóhely, amelynek nincs telekhatára lakóépületekkel – akkor, ha „egy éven belül a vendéglátóüzlet mindenkori üzemeltetőjével szemben nem érkezik lakossági panasz vagy bejelentés”. Nyitva tarthatnak azok a helyek is, ahol a társasházi közgyűlés vagy az ingatlan tulajdonosai hozzájárulnak ehhez. A közgyűlési vita után pedig azzal a módosító javaslattal egészült ki a csendrendelet, miszerint azok a helyek, amelyek múlt év december 31-ig megszerezték működési engedélyüket, és augusztus 31-ig bejelentkeznek a közgyűlés jogi, ügyrendi és bűnmegelőzési bizottságánál, mentesülést kapnak a rendelet hatálya alól. Ha azonban egy éven belül, két külön esetben megalapozott lakossági panasz érkezik a helyre, őrájuk is éjféli zárás vár.

Figyelmébe ajánljuk