Dráma a pápai húsgyárban: a túléléshez a polgármester szerint is elbocsátások kellenek

  • narancs.hu
  • 2016. február 13.

Kis-Magyarország

Friss lapszámunkban helyszíni riportot közlünk a pápai húsgyár körüli ellentmondásos – helyiek érdeke vs. gazdasági racionalitás - állapotokról. Ízelítő.

Nyolcmilliárd forint állami pénzre volna szükség az 1913-ban alapított, jelenleg felszámolás alatt álló pápai húsgyár megmentéséhez. A cég sorsa az 1990 utáni Magyarország egyik tipikus története – így indul pápai riportunk, amelyet a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat. A cikkben körbejárjuk alaposan, hogy mit gondolnak a bajba jutott húsüzem helyzetéről a dolgozók, a helyiek, mit a szakértő és mit a városvezetők. Felidézzük a gyár történetét, a rendszerváltás után éveket, majd részletesen kitérünk, arra, amikor „2008-ban a gyár akkori menedzsmentje, a sertéstartók egy csoportja, valamint a pápai önkormányzat közösen megalapította a Pápai Hús 1913 Kft.-t. Az új cég vételi ajánlatot tett a felszámolónak a húsüzem vagyonelemeire, csakhogy ezekhez rendkívül magas összegért, ötmilliárd forintért jutott hozzá; ezt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezte meg a gyárnak. Az üzemben újraindult a munka, de a gyár történetét jól ismerő forrásunk szerint a hitel megalapozta a későbbi bukást. Két év nyereséges termelés után, amikor a hiteltörlesztést is fizetni tudták, a 2011-es gazdasági szabályozók és az elhúzódó világgazdasági válság következményei miatt ismét veszteségesbe fordult a cég gazdálkodása.”

false

A kiút pontos részleteit még nem ismeri senki, bár  „a polgármester is megerősítette, hogy volt és van befektetői érdeklődés a pápai húscsoport vagyona iránt. Virágnyelven a helyi televízióban annyit közölt, hogy amennyiben egy új tulajdonossal folytatódhat a termelés, biztosan csökkenteni kell a pápai húsgyár 805 fős létszámát: példaként a pápainál jóval nagyobb termelési értéket kisebb dolgozói létszámmal előállító kaposvári, részben magán-, részben önkormányzati tulajdonban lévő Kométát említette. A polgármesteri televíziós interjút rendelkezésünkre bocsátó helyi forrásunk szerint ezzel az igen szövevényes, sok milliárd állami forintot elnyelő történettel most már Pápán is végérvényesen befejeződik a szocialista nagyipar időszaka.”

A pápai húsgyárral foglalkozó teljes cikkünket a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?