„Azért Háromkaptár, mert három család összefogásával kezdtünk el másfél hektár földön zöldségeket termeszteni. Kezdetben csak saját magunkat akartuk egészséges zöldséggel ellátni, de idővel egyre több feleslegünk lett, amit piacra vittünk” – meséli Daniella, a Háromkaptár egyik alapítója. A Pest megyei családi biogazdaság – amelyet a múlt héten látogattunk meg – Tahitótfalu szélén működik immár tíz éve. Ebből négy éve – francia mintájú – közösségi gazdálkodást folytatnak, ami azt jelenti, hogy éves szerződésben állnak olyan felvásárló családokkal, akik hetente tőlük vásárolják meg a heti zöldségadagjukat minimum egy évig. A gazdaság ebből tartja fenn magát, ugyanis állami támogatásra eleve nem pályáznak.
|
Jelenleg száz – főképp fővárosi, illetve Pest megyei – családot látnak így el egész évben zöldségekkel. A családok azért szerződnek le évente a termelővel, hogy bebiztosítsák a földjéből élő, az időjárás szeszélyeinek kitett gazdálkodót, hogy egész évben, a termés mennyiségétől és minőségétől függetlenül lesznek állandó vásárlói. „Idén a sok esőzéstől tönkrement a paradicsom, és nagyon sok volt a kártevő is. Pockok és meztelencsigák dézsmálták meg a termést, de a vevőink tisztában vannak azzal, hogy hogyan működnek itt a dolgok. Amikor vágott és rágott káposztát csomagolunk nekik, akkor tudják, hogy az miért van, mert szervezünk nyílt napokat, amikor eljönnek a kertbe és látják. hogyan működik a gazdaságunk” – mondja Daniella, aki korábban a gyógyszeriparban dolgozott.
|
A heti adagot – egész évben – dobozokban kapják meg a vevők. Lehetőség van egész dobozt (ez 4500 forintba kerül) vásárolni, ami 3-4 fős családok heti zöldségadagját fedezi, illetve van fél doboz, értelemszerűen fele ennyiért, fele ennyi élelemmel. Az első novemberi egész dobozban csíra (lucerna, mustár, len), 1 kg krumpli, 1 kg reszelt sárgarépa, saláta, kelkáposzta, 50 dkg hagyma, 8 db fokhagyma, 80 dkg csicsóka és 1 kg cékla volt. A dobozokat személyesen szállítják le a vevőknek, akiket Danielláék csak tagoknak hívnak. „Három átvevőpontunk van, egy Szentendrén, egy Vácon és egy Budapesten. A család ilyenkor háromfelé válik, és mindenki máshová viszi el szerdánként a dobozokat” – mondja Daniella, akinek édesanyja és az unokaöccse is a Háromkaptárban dolgozik, ahol öt állandó munkatárs van. (Danielláék csecsemőknek, illetve cseperedő gyerekeknek szükséges dobozt is összeállítanak igény szerint.) „Minden zöldséget termesztünk, ami szabad földön megterem. A zöldségek mellett van eprünk is, és a jövőben szeretnénk gyümölcsfákat is ültetni” – mondja Daniella, miközben körbevezet minket a földön.
|
„Nehéz kiszámolni, hogy mennyire tudunk ebből megélni, hiszen mi ezt esszük, ami lefedi az
Az ökológiai gazdálkodás irányába „Az ipari, rengeteg kőolajat felhasználó, vegyszert alkalmazó mezőgazdasági gyakorlat, ami a világon uralkodóvá vált, nem tartható állapot. Ez nemcsak a vizeinket károsítja, hanem olyan élelmiszert termel, ami az egészségünre is ártalmas” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország munkatársa Szigetmonostoron. A zöld szervezet azon dolgozik, hogy Magyarországon elmozdítsa a mezőgazdaságot a kézi és vegyszermentes termelés irányába. „Ezzel társadalmi és környezeti problémákat is megoldanánk, hiszen számos embernek adna munkát az, ha meg tudna élni a saját földjéből” – mondja Rodics egy ENSZ-tanulmányra hivatkozva. Utóbbi kimutatta, hogy hagyományosan termelt terményekben ötször akkora tápérték van, mint az ipari előállításból származó zöldségekben, gyümölcsökben. |
eltartás egy részét. Elszántak vagyunk, így azt tudom mondani, hogy abból, hogy egy család évente 100 családot, vagyis körülbelül 250 embert lát el zöldségekkel, szűköcskén, de megélhet” – mondja. Sikerüket jelezheti, hogy várólista van a biokertnél, mert többen érdeklődnek a biozöldségek iránt, mint amennyit a gazdaság a másfél hektár méretű földdel el tudna látni. A gazdák örömére nagyon tudatos a vásárlói körük, hiszen ha valaki elköltözik külföldre, vagy egyéb okból nem tudja igénybe venni a Háromkaptár szolgáltatásait, akkor keresnek maguk helyett új tagot, ezért a vásárlói létszám állandó marad.
A Háromkaptárt meg lehet találni az interneten is. Ezen a honlapon nemcsak követhető a heti doboz tartalma, de számos recepttel segítenek a tagoknak abban, hogy változatosan tudják felhasználni a szezonális zöldségeket.
|
|
Egyébként itt télen sem áll meg az élet. „Az egy legenda, hogy télen a gazdák tudnak pihenni, nagyon sok a tervezni való. Ilyenkor rakjuk össze a következő év menetét. Rengeteg tervezést igényel az, hogy kicsi parcellákra osztva fenn tudjuk tartani az ideális állapotot a talajjal és a növényekkel” – mondja Daniella. A gazdaságnak pincéje is van, és sok zöldséget befőznek.
Így gazdálkodnak Részlet a Kertészet és szőlészet című újság 2013-as, külön a Háromkaptárral foglalkozó cikkéből: „Nagy hangsúlyt fektetnek a vetésforgóra, amit komoly feladat megtervezni, hiszen 86 ágyásban közel negyven növényt kell elhelyezni. A téli hónapok többnyire ezzel telnek. (…) A vegyes ágyásokat is jónak tartják, és a klasszikus társításokon túl – pl. földieper közé fokhagyma, sárgarépa mellé vöröshagyma, cékla mellé bab. (…) Gyógy- és aromanövényeket viszont mindenhol tenyésztenek. (…) A talaj szerencsére nagyon jó dunai öntéstalaj, nem túl kötött, nem túl laza. Könnyű benne termeszteni, főleg, hogy bőven van saját komposztjuk, és a szomszéd állattartóknak köszönhetően megbízható a szerves trágya is. Többnyire ez az oka annak, hogy eddig nem próbáltak talajkondicionáló szereket. Fúrt kútból öntöznek, csepegtető rendszerrel. (…) A károsítók közül a földibolha okozza a legnagyobb fejfájást, az ellen egyelőre még nem sikerült biztos megoldást kidolgozni. A levéltetveket káliszappannal tartják távol, a burgonyabogár ellen a Bacillus thuringiesis-toxint tartalmazó Novodort használják, a bagolylepke ellen semmit. Nem volt még igazán súlyos kártétel, ezért permetezés helyett inkább válogatták a paprikát, paradicsomot. (…) Az idén fátyolfóliával védik majd a retek- és káposztaállományokat a bolhától. (…) Fajtákból próbáltak már tájfajtákat és hibrideket is. A jövőben inkább önellátók akarnak lenni vetőmagból is, emiatt a hibridekről, bár elégedettek voltak velük, lemondanak. Egyszerűen saját fogott magról akarunk termeszteni, és ez inkább elvi kérdés, mint anyagi – mondják.” |
|
„Ez itt feketegyökér” – mutatja már a kertben Barna. „Februárban szoktuk kiásni, ami elég nagy munka, de nem csak a hideg miatt. Nagyon óvatosan kell kiásni őket, mert törékeny a gyökerük, és ha felsértjük, akkor kifolyik belőle az a folyadék, amiben az összes vitamin és ásványi anyag van. Ezért mély árkokat ásunk melléjük, és óvatosan döntjük ki őket a földből” – avat be a részletekbe a férfi, aki kertészmérnök végzettségű. A gazdák egyébként nem használnak gépeket. „Csak egy ilyen egytengelyes ketyerénk van. De nincs is szükség többre” – mondja Daniella, aki egyrészt elvi okokból nem akar gépeket, másrészt másfél hektár kicsi ahhoz, hogy nagyobb munkagépeket alkalmazzanak.
|
Ha sok a munka, akkor idényjelleggel felvesznek néhány segítő kezet, illetve Szentendréről is jöttek már végzős gimnazisták ide, hogy teljesítsék a kötelező közösségi szolgálatot. „Egyébként nincs időnk és energiánk reklámozni magunkat. Igaz, nem is kell, hiszen így is nagyon sok család érdeklődik irántunk, akiket nem tudunk kiszolgálni” – válaszolja Barna arra a kérdésre, hogy mennyire vannak jelen a köztudatban, mennyire terjesztik el ezt a francia modellt.
Ivóvízbevétel a zöld gazdaságra Sajátos ötlettel állt elő a szintén a Szentendrei-szigeten található falu, Szigetmonostor polgármestere ottjártunkkor. Molnár Zsolt elmondta: miután a Szentendrei-szigeten található „északi vízbázis” (a déli, sokkal szennyezettebb Csepelen van – a szerk.) adja a főváros ivóvízellátásának 70 százalékát – közel 1,5 millió fővárosi csapvízét –, a helyi települések előre rögzített arányban a befizetett vízdíjak egy százalékát visszaigényelhetik. (Szentendrén Tahinál, Kisoroszinál és a sziget déli bal partján vannak a vízbázisok. A víz itt az ún. parti szűrésű rendszerrel kerül a kutakba a Dunából: azaz a víz a meder homokos-kavicsos üledékén keresztüli fizikai-biológiai szűrési folyamatok után érkezik meg ide – a szerk.) „Ez az összeg Szigetmonostor tekintetében 75–83 millió között mozog negyedévente.” A polgármester ebből a pénzből azokat a gazdálkodókat támogatná, akik vegyszer helyett biogazdaságban használható növényvédővel dolgoznak. Mivel ezek drágábbak a vegyi anyagoknál, a különbözetet fizetné ki az önkormányzat. „Azt gondoljuk, hogy a szigeten a magasabb munkaigényes és magasabb értéket adó kertészeti és gyümölcstermesztés irányába kell a gazdálkodást fejleszteni, ennek is a vegyszermentes fajtáját” – mondja Molnár. Hozzáteszi: a szigetmonostori önkormányzat ennek érdekében kidolgozott egy olyan stratégiát, melynek része, hogy feltérképezzék az ilyen típusú gazdálkodás iránt érdeklődőket. Igyekeznek elérni azt is, hogy a helyi terményeket a helyi konyhán használják fel, iskolákban, óvodákban és egyéb közintézményekben. „Ezzel csak az a probléma, hogy a mezőgazdaság csúcsidőszakában, nyáron, amikor a legtöbb zöldség és gyümölcs terem, akkor a helyi konyha nem üzemel teljes gőzzel. Azt szeretnénk elérni, hogy ezek a termények feldolgozásra kerüljenek, hogy a szezonális termékek szezonon kívül is hasznosítva legyenek a helyi konyhákon” – vázolja a terveket Szigetmonostor első embere. Az önkormányzat egyébként szélesebb spektrumban is gondolkodik, ugyanis egy elektromos busz vásárlását tervezik egy Klímapark-pályázat keretében. A helyiek különben nagyon örülnek a kezdeményezéseknek. Ottjártunkkor egy termelői fórumon konkrét ötletekkel álltak elő a helyi gazdálkodók azzal kapcsolatban, hogy hogyan térhetnének vissza ahhoz a régi modellhez, amikor mindenki a helyben termelt termékeket vásárolta fel. Megbeszélték, hogy az önkormányzat honlapján folyamatosan frissítik majd, hogy éppen kinek milyen eladni való portékája van. |