Csobánka

Elherdált pályázati pénz

  • Kleer László
  • 2011. december 14.

Kis-Magyarország

Csobánka község önkormányzata 2006-ban másfél millió forintot nyert a Dumtsa Jenő Nemzetiségek Háza felújítására a Közkincs pályázat keretében. A falunak ugyanennyit kellett hozzátenni. A felújítás azonban mintha meg se történt volna.

A támogatást a Dumtsa Jenő Nemzetiségek Háza és Falumúzeum rendbe hozására és az épület összkomfortosítására csaknem öt évvel ezelőtt nyerte el az önkormányzat. A kivitelezés azonban meglehetősen furcsán alakult: a munkát nem pályáztatták, hanem odaadták annak, akit a döntéshozók jónak találtak. A végeredményről ma már bárki véleményt mondhat az épület belsejéről készült fotók alapján.

 

 

Jól látható állapotok


Jól látható állapotok


Tudomásunk szerint a kivitelezésről munkanapló nem készült, a műszaki ellenőrzést állítólag a közösségi ház akkori vezetője végezte, aki semmilyen ehhez szükséges végzettséggel nem rendelkezik. Emellett a használatbavétel sem történt meg, hiszen az épületben fűtés nincs, a mellékhelyiségek semmire nem jók. A hárommillió forintot viszont elköltötték. Az épület nemcsak használhatatlan, de állaga folyamatosan romlik, falai megrepedeztek, teteje kezd tönkremenni.

Mind a kivitelezés minősége, mind a felelős számonkérése foglalkoztatta az előző ciklus önkormányzati vezetőit, a képviselő-testület alakított is egy vizsgálóbizottságot, amely azonban azt állapította meg, hogy minden rendben van.  A mostani képviselő-testület, úgy tűnik, belenyugodott abba, hogy ez már így marad: sem a rövid, sem a hosszú távú tervei között nem szerepel az ötnemzetiségű faluban a nemzetiségek házának rendbehozatala.

Azt azonban tervezik, hogy a focipálya helyére rekreációs parkot építsenek; mindezt egy olyan faluban, ahol mindenki kertes házban él, és csodálatos hegyek és völgyek övezik a települést.

Figyelmébe ajánljuk