Elpusztultak Hegedűs Zsuzsa csibéi, amiket a borsodi szegényeknek osztott

szerző
Kovács István
publikálva
2014. jún. 26., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amelyik meg nem, azt a Facebookon próbálják elpasszolni pár ezer forintért. Van olyan család, ahol a 160 csibéből 150 meghalt. A helyiek szerint a szárnyasok nem bírták az utazást, de egyesek szerint a kiosztott táppal is gondok voltak. Akad azért ellenpélda is Farkaslyukon.

Naposcsibéket osztott az Ózd melletti Farkaslyukon Hegedűs Zsuzsa május 22-én, négy nappal az EU-parlamenti választás előtt. Az eseményről az MTI is beszámolt, és a távirati iroda tudósítása szerint a miniszterelnöki főtanácsadó és alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány (itt a kuratóriumi elnök Hegedűs – a szerk.) Borsodnádasdon, Borsodbótán és Ózd Farkaslyuk városrészében osztott ki összesen 496 rászoruló családnak együttesen több mint 17 ezer csibét. „A családok az állatok neveléséhez 40 kilogramm tápot is átvehettek” – állt a tudósításban.

Hegedűs Zsuzsa Tiszacsegén 2012-ben

Hegedűs Zsuzsa Tiszacsegén, 2012-ben

Fotó: MTI

Az osztás után egy hónappal most a magyarnarancs.hu visszament az egyik helyszínre, Farkaslyukra, hogy megnézze: mit kezdenek a rászoruló családok az adománnyal. Az összkép elég vegyes lett.

Keserű szájíz és a görény

„Már az osztás perceiben megjelentek a haszonlesők , akik 3-4 ezer forintot kínáltak az adományért. Néhányan már akkor túladtak a csibéken és a tápon, de voltak, akik később gondolták meg magukat. Ők a Facebookon hirdették az eladást 6-7 ezer forintért” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu tudósítójának Harkály Csaba, a farkaslyuki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. A faluban különben 150 család kapott 40-40 darab naposcsibét. Hozzátette: emiatt felháborodott, és azokról a családokról listát írt, amelyet majd eljuttat illetékes helyre. Mintegy 25-30 név került a papírra. Harkály hozzátette: bízik benne, hogy a támogatással visszaélők a jövőben nem részesülhetnek ilyenfajta segélyből. Egyébként kritikával illette az osztás körülményeit, mert a „szegény kis állatok megszenvedték a nagy hőséget”, így az általa hazavitt 40 csibéből nyolc egy napon belül elpusztult. Később a többi is, így mára összesen 8 darab maradt meg. Hangsúlyozta: ő mindig tartott állatokat, tehát senki ne mondja rá, hogy nem ért hozzá, így azt is tudja, hogy nem a megfelelő tápot adták az állatokhoz. Véleménye szerint indítótápra lett volna szükség, amit ő az életben maradt csirkéknek megvásárolt, és reméli, hogy azok már megmaradnak.

Túlélők

Túlélők

Fotó: Kovács István

Az óvoda mellett lakó Harkály Csaba (ő nem azonos a kisebbségi önkormányzat elnökével – K. I.) a szerencsésebbek közé tartozik, mivel neki harminc csirkéje megmaradt, és van is rá esélyük, hogy megnőnek. Az átvétel napján Harkály Csaba azonnal zárt ólat készített, nehogy a görény vagy más ragadozó megölje őket. Falubelije, József ezzel elkésett: a csütörtöki osztás után két nappal harminc csibének harapta el a nyakát valami.

Hegedűs szerint 90 százalékos a siker

Hetvenháromezer naposcsibét, ötezer-hétszáz naposkacsát és száztíz malacot osztott szét ebben az évben a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány a rászoruló családok között. Egy három évvel ezelőtti konferencián Hegedűs Zsuzsa a következőt mondta a programról: „Annyit kaptam a fejemre emiatt, pedig a polgármesterek visszajelzéseiből tudom, hogy a program kilencvenszázalékos sikert hozott.”

Harkály Aladárék udvarán két kutya biztosít a görény, patkány vagy a menyét ellen, a csirkék pedig gondosan körbekerített karámban csipegetik a tápot és a zöld füvet. A két testvér, Aladár és Patrícia ott tartja a 73 kis állatot, náluk mindössze 7 hullott el. Az átvétel napján vásároltak indítótápot és vitaminokat, ennek tulajdonítják a sikert. „Egy sem gubbaszt közülük, most már tényleg életképesek” – mondja Patrícia, aki közben piros ribizlit szór közéjük. Szerinte érteni kell az állattartáshoz is, és nem kell szégyellni a tanulást. Volt néhány sérült lábú kiscsirkéjük, és egyik ismerősük azt mondta, fahamuval kezeljék a sebeket. Helyre is jött tőle mindegyik.

160-ból 9 maradt meg

Lakatos Lászlóné udvarán gyönyörű jércék kapirgálnak – ezeket két hónappal ezelőtt a piacon vásárolta, darabját 650 forintért. A naposcsibékből 160-at próbált felnevelni, mivel rajta kívül három gyermeke is jogosult volt a támogatásra, és neki a legnagyobb az udvara. Az átvételt követő napokban folyamatosan 8-10 pusztult el belőlük, így mára mindössze 9 maradt életben. Szerinte a csibék nem bírták a szállítást, és az sem biztos, hogy egészségesek voltak az átadáskor.

Lakatos Lászlóné udvara

Lakatos Lászlóné udvara

Fotó: Kovács István

A szintén farkaslyuki Papp Mihálynénak volt már szarvasmarhája is, így ő sem vádolható hozzá nem értéssel, ezért is bízta rá az unokája a csibenevelés feladatát. Ám legnagyobb bánatára az egy hetet sem élte meg a negyven naposcsibe, pedig éjszakára meleg helyre vitte őket, és kaptak tápot és vizet. Elpusztult mindegyik.

Mai programok
Farkaslyuk szocialista polgármestere, Gábor Dezső szerint a legtöbb esetben jó helyre került az adomány, így azt máskor is igényelni fogják. Ugyanakkor sajnálja, hogy néhányan abban is csak a pénzszerzést látták. Úgy tudjuk, a közeli Járdánháza és Csernely községek vezetői éppen a visszaélések miatt mondtak le erről a lehetőségről. Az ingyen kapott ajándékot ugyanis sokan nem becsülték meg, inkább értékesítették az alapítványi támogatást, ami miatt a községben élők felháborodtak. Most már inkább vetőmagadományt kérnek, hogy a családok műveljék a kertjüket, és ne a gaz teremjen a veteményesben.

Jogsértés, visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre, és mi utánajárunk.

szerző
Kovács István
publikálva
2014. jún. 26., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  grrr
  2014. július 12., szombat 07:59
  Amit Hegedűs Zuzsa csinál az gyakorlatilag állatkínzás.

  Adjon ennivalót, vagy élettelen tárgyakat azoknak akikről azt hiszi, hogy ripsz-ropsz abbahagyják az eddigi viselkedésmódot és megváltoznak vezényszóra.

  De élő állatokkal ne szórakozzon miközben arról képzeleg, hogy ő most mennyire humánus!

  Undorító egy nő.
 2. 5
  tiszapolgári
  2014. június 30., hétfő 07:58
  Az még hagyján, hogy Hegedűs Zsuzsa nem olvasta a kurucinfót, de sajnos a kiscsibék sem. Csak a görények és a patkányok.
 3. 4
  Zoé Sztropacsek
  2014. június 29., 13:17
  wallenberg88 !
  Keresel te annyit mint a Hegedűs Zsuzsa, mert ha nem akkor hogy akarhatsz itt utólag szakérteni?
  Tudod, "akinek hatalmat adott, abba eszet is rakott".
  :))
 4. 3
  uborkaszezon
  2014. június 27., péntek 17:32
  Hamarosan itt az önkormányzati választás, addigra Hegedűs Zsuzsának biztosan lesznek újabb ötletei, amikkel felszámolhatja a mélyszegénységet.
 5. 2
  Kurta Viktor
  2014. június 27., péntek 16:56
  Lajos Markos-nak:
  Így igaz, kizárólag a szándékot lehet értékelni. A megvalósítás elég amatőr lett.
 6. 1
  Lajos Markos
  2014. június 26., csütörtök 11:50
  Tipikus paraszt-vakitás, Az járt jól akitől a csibéket megvették nagytételben, a pipiknek esélyük sem volt a tulélésre.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...