Csobánka

Elbaltázták a közösségi házat

szerző
Kleer László
publikálva
2012. szept. 25., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bohózatba illő kapkodás és évek óta tartó nemtörődömség mellett leheli ki lelkét a pilisi önkormányzat szebb napokat látott közösségi háza.

A pilisi falu közösségi háza éveken át arról volt híres, hogy gyakran cserélődött a vezetése. Az utolsó vezetőt – aki a helyiek megítélése szerint értette a dolgát – nyáron menesztette az önkormányzat, kompetens utódot pedig máig nem sikerült találni. Igaz, jogilag már nincsen Csobánkán közösségi ház sem, miközben az ingatlan ott áll régi helyén. A kínos bohózatra emlékeztető önkormányzati lavírozáshoz végül már a helyi képviselők sem asszisztáltak.

Régi szép idők
A történet nem ma kezdődött: az intézménynek otthont adó épület néhány évtizeddel ezelőtt a falu egyetlen mozijaként működött, majd némi átalakítás után a közművelődés színtere lett az ötnemzetiségű faluban. Szerény könyvállományú, de jól kezelt könyvtár is működött a később kibővített épületben.
A gondok akkor kezdődtek, amikor az önkormányzat – még az előző ciklusban, amikor még független polgármester és egy kivételével szintén független képviselőkből álló testület dolgozott – úgy határozott, hogy az intézmény önállóságát megszünteti, és létrehozza a Csobánkai Közösségi Műhelyt, amely egyesítette a községi általános iskolát, az óvodát és a közösségi házat. Ekkor Kákonyi Gellért, a közösségi ház akkori, munkájában széles körben elismert vezetője távozott, mivel kiderült: az új felállásban szakmai programokra pénzt nem akar „áldozni” az önkormányzat. Kákonyi után sűrűn váltották egymást a közösségiház-vezetők, akik akkor is tétlenségre voltak ítélve, ha történetesen értettek ahhoz, amit vállaltak. De kiválasztásukkor rendszerint nem a szakmai kvalitás volt a szempont: előfordult, hogy egyikük a leendő helytörténeti gyűjtemény részére raktározott régi, száz évnél is idősebb sparheltet és vaskályhát saját zsebre eladta a falut járó ócskavasgyűjtőknek…


Fotó: A szerző felvétele


Utolsó mohikán

A közösségi ház eddigi utolsó vezetője Walla Ervin színháztörténész, filmrendező, zenész lett még tavaly. Szakirányú diplomája nem volt ugyan, de megpróbált művelődésszervezőként működni (főleg koncerteket szervezett), jóllehet neki is szembesülnie kellett azzal, hogy a képviselő-testület a falu költségvetésében a közösségi ház részére nulla forintot szavazott meg szakmai programokra. Walla, akárcsak elődei, közalkalmazotti státuszban, annak megfelelő bérezésért dolgozott, úgy, hogy anyagi forrás hiányában lényegében alig tudott programot szervezni. Két hónapja volt például vezetői állásában, amikor elkezdődött a falu óvodájának felújítása, és emiatt az óvoda hosszú hónapokra a közösségi házba költözött. Ez pedig meglehetősen behatárolta a ház lehetőségeit. A renoválás idén őszre elkészült, a gyerekek már a régi épületben kezdték el az új évet, így a közösségi ház akár visszanyerhette volna eredeti funkcióját. Csakhogy a csobánkai önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy az előző ciklusban egyesített intézményt szétbontja, és 2012. augusztus elsejétől ismét önállóvá teszi az iskolát, az óvodát és a közösségi házat. A vezetővel azonban nem tudott az önkormányzat megegyezni. Walla Ervin elmondása szerint olyan elfogadhatatlan feltételeket szabtak számára, ami gyakorlatilag felért a kirúgásával. A munkájára senki sem panaszkodott, senkivel sem volt rosszban, csupán Winkler Sándor Józsefné polgármesterrel nem sikerült megértetnie magát. Walla szerint a falu vezetőjével nem tudta elfogadtatni, hogy a közművelődés nem csupán sörpadok, székek, asztalok cipeléséből és az épület kulcsainak őrzéséből áll.

Indul a bakterház
Ezután a csobánkai önkormányzat képviselő-testülete pályázatot írt ki a közösségi ház vezetői állására, ám mivel az intézményt önállóvá nyilvánították, így a közművelődési törvény rendelkezése értelmében a vezetőnek felsőfokú közművelődési képzettséggel kell rendelkeznie. (Amíg össze volt vonva a három intézmény, addig nem kellett szakirányú végzettség, csak diploma, hiszen azt nem lehetett elvárni senkitől, hogy képzettsége legyen mind óvodai, mind általános iskolai, mind közművelődési területen. – A szerk.)


Öt pályázat érkezett, de a képviselő-testület a július 26-i ülésén valamennyit érvénytelennek nyilvánította, mert egyik pályázó sem felelt meg a kiírásban szereplő feltételeknek. Csakhogy így felelős vezető nélkül augusztus 1-jétől nem tudták (volna) bejegyeztetni az új intézményt, a régi viszont július 31-ével megszűnt.

Hogy ezt a problémát áthidalják, július 27-től három napra egy olyan új státusz létesítését szavazták meg, amely még a régi közösségi ház vezetésére szólt, de jogfolytonossággal az új intézmény vezetői megbízására is szólt volna. (Igaz, arról is döntöttek, hogy mindennek anyagi vonzatáról majd csak szeptemberi ülésükön, utólag döntenek.) Ám a személyi kérdésben nem jutottak dűlőre, ezért néhány nap múlva rendkívüli ülést hívott össze a polgármester, ahol a közösségi ház vezetésével visszamenőleg bíztak volna meg egy olyan személyt, akinek a pályázatát korábban még alkalmatlannak minősítették. A képviselők többsége azonban ekkor már távol maradt, így az ülés határozatképtelen volt, mivel csak az alpolgármester és a jegyző jelent meg. A döntés elmaradt, a közösségi ház mint intézmény azonban – felelős vezető hiányában – megszűnt.

Kapkodás, hozzá nem értés

Mai programok
„A koncepciótlan kapkodás, az előrelátás hiánya vezetett a kialakult helyzethez, és az, hogy a falu vezetőinek fogalmuk sincs a közművelődés mibenlétéről és fontosságáról” – summázták a helyzetet a narancs.hu-nak névtelenül nyilatkozó helyi képviselők. A megkérdezettek azért maradtak távol az említett üléstől, mert semmilyen körülmények között sem adták volna nevüket az utólagos költségvetéshez és az alkalmatlan személy kinevezéséhez.
Így aligha meglepő, hogy most, szeptemberben a képviselő-testület visszavonta az intézményi státusz bővítésére vonatkozó, júliusban elfogadott határozatát (mivel nincs intézmény, nem kell vezető). Jelen állás szerint tehát Csobánkán a közösségi ház mint intézmény jogilag nem létezik, de megvan az épülete, és ezt elvileg használni is lehet. A polgármester szerződéssel megbízott egy szintén falubelit, hogy közművelődési ügyekben eljárjon, amíg pályázat útján nem találnak alkalmas személyt.
A faluban egyébként több diplomás művelődésszervező lakik. Közülük tudomásunk szerint senkit nem kerestek meg az önkormányzattól.

Helyi vélemények
Az esettel kapcsolatban egy helyi portál hozzászólásai közül szemeztünk:

„Azt hiszik, bármit megtehetnek, soha nem kell elszámolniuk semmivel sem. Szerintem előbb-utóbb kell majd. Csobánkán önkormányzat ennyit még nem rombolt, mint a mostani.”

„Erre nincs mentség. Megszégyenítették Csobánkát. Nem tudják, hol a határ. Azt hiszik, bármit megtehetnek. Hát nem! Nem fogjuk eltűrni, hogy a közösségi házat kiszervezze a falu alól bárki is! Nem lesz belőle vállalkozás, mert átkozott lesz, aki erre vetemedik. Ezt kéretik nagyon megjegyezni! Ez nem vicc!”

„Csak önmagában találom a dolgot lesújtónak. A közösségi ház évek óta gyakorlatilag halott. Képzett művelődésszervező a közelében sem volt Kákonyi Gellért távozása óta. Utolsó időszakában már ő se nagyon serénykedett, de az utána jövők a cipőfűzőjéig sem értek. Tulajdonképpen semmi más nem történt, mint feltették a koronát az előző polgármester által megkezdett nagy műre. Máris nyomot hagytak a falu történetében, igaz, nem pozitív értelemben.”

Forrás: csobanka.ingyenblog.hu

szerző
Kleer László
publikálva
2012. szept. 25., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...