Facebookon lett a polgármesterek királya Toroczkai

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. január 17.

Kis-Magyarország

Alighogy hivatalba lépett Ásotthalmon, máris hőst csinált magából Toroczkai László. Legalábbis azon a közösségi oldalon, ahol az új – polgármesteri – profilja szolid és visszafogott; egy másikon viszont „cigánybűnözésről” szóló cikket oszt meg.

„Erkölcsi bizonyítvány, helikopter, kisvasút” – ezek a főszereplők újabban Toroczkai László ásotthalmi hétköznapjaiban. Az elvégzettekről a legnagyobb közösségi oldalon naponta jelent falubelijeinek az újdonsült polgármester, aki tavaly december 15-én megnyerte az időközi településvezető-választást – mint arról elsőként beszámoltunk – nem akármilyen előzményekkel.

false

 

Fotó: MTI

Facebook-profilját egyébként Toroczkai azóta megváltoztatta: az „Ásotthalmi Strand kedvelői” csoportját „Ásotthalom polgármestere” névre keresztelte. (Azért a régi, Hatvannégy Vármegye-profilját is megtartotta, de erről később.) Az elmúlt napokban számos posztot osztott meg, amelyekben polgármesteri tevékenykedését prezentálja, illetve reklámozza.

A szolíd

A szolid

 

Ez az új profil egyébként mentes minden szélsőségtől: a jókedvű Toroczkai itt laza eleganciával – farmer és kék ing – köszönti látogatóit.

Helikopter Ásotthalom felett

Január 14-én például ezt írta: „Tegnap lakossági panasz érkezett hozzám arról, hogy az államhatár közelében az illegális határsértők zaklatták az egyik tanyatulajdonost, illetve birtokháborítást követtek el, az embercsempészek pedig egy bizonyos dűlőt használnak egy ideje, a környékbeliek jól ismerik a fehér autót, amelyet használnak. Mivel én is azon a környéken lakom, meg tudtam erősíteni a problémát. Még tegnap egyeztettem – többek között – dr. Zélity László szegedi rendőrkapitánnyal a helyzetről (is), ma reggel pedig már láttuk is az eredményeket. A rendőrség helikoptert is bevet már ezen az ásotthalmi szakaszon, a képet a feleségem készítette ma reggel.”

Január 10-én pedig ezt: „Balesetveszélyessé váló fákat vágtunk ki a Kőröséri úton. Volt olyan fa, amelyet már csak egy hajszál tartott, teljesen az út fölé volt hajolva, ha egy kis hó hullott volna rá, talán egy arra haladó busz vagy gépkocsi bánhatta volna. Kérem, hogy jelezzék a hasonló balesetveszélyes helyzeteket.” (Erkölcsi bizonyítványát is kiposztolta Toroczkai az idei első munkanapon, ezt a közösségi oldalon azzal magyarázta, hogy a kampányidőszakban röplapokat dobtak az ásotthalmiak postaládájába, amelyeken köztörvényes bűnözőnek nevezték őt.)

Jogsértő eset?
Ha ön vidéken él, és jogsértő esetet, visszaélést tapasztal a környezetében, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

Rendet a faluban

Múlt szombat éjjel többen megrongálták az ásotthalmi buszpályaudvart, a tetteseket azonban hamarosan elfogta a rendőrség. (Ittas fiatalok voltak.) Toroczkai a Facebookon köszönte meg a gyors segítséget már szerdán. „Folyamatosan kapcsolatban voltam a mórahalmi őrsparancsnokkal (ahogy más ügyekben a szegedi és megyei rendőri vezetőkkel is). Szeretném leszögezni, hogy nem fogok tétlenül nézni semmilyen rongálást, károkozást sem Ásotthalmon, semmi jóra ne számítson az, aki az ásotthalmiak magán- vagy közvagyonát megkárosítja vagy veszélyezteti. Igyekezni fogok távol tartani minden bűnbandát a településünktől.”

Cigánybűnözést is posztol

Toroczkainak mindeközben van egy másik profilja is a közösségi oldalon – ezen a Hatvannégy Vármegye egyik alapítójaként, a megyei közgyűlés képviselőjeként és ásotthalmi polgármesterként jelöli magát.

false

Ez az oldal is mindenki számára elérhető, de itt az előbbi gyors sikert kicsit másképp kommentálja: „Egy nap alatt sikerült elfogni azokat a fiatalokat, akik csak úgy, szórakozásból szétverték a buszállomásunkat. Ezúton is üzenem, hogy bizonyos öncélú, pusztító személyek és hordák mostantól jobb, ha elkerülik Ásotthalmot. Itt nem lesz zavartalan aranyéletük, az biztos.” S rögtön követi Toroczkai bejegyzését egy kuruc.infós („cigánybűnözés”-rovat) cikk megosztása.

 

 

És csak néhány idézet a megosztást követő kommentek közül:

„Nagyon helyes, a Nemzeti Oldal valóban megoldja a problémákat. A cigány-bűnözéstől a politikus-bűnözésig. Ez a valódi rendteremtés...”

„Nem kell nagy kiállás csak élő műsorba leadni hogy vagy beilleszkednek vagy pedig mehetnek ahova akarnak és a többi etnikumnak is szólna”

„Nem csak az üres szavak hangzanak el és az agyonmisztifikált, álljunk ki az üldözött kisebbségért műsorszám. Végre valaki teszi a kötelességét. Gratulálok Laci! Csak így tovább!”

A megosztott cikk

A megosztott cikk

 

Toroczkai László Ásotthalom polgármestereként egyébként pont azt a stratégiát látszik megvalósítani, ami az új Jobbik-kampányban is feltűnt: a szélesebb nyilvánosság felé a jólszituáltság és visszafogottság látszatát kelteni, miközben a szélsőjobboldali szubkultúrában továbbra is a durvább, kirekesztőbb hangot („cigánybűnözés”) pengetni. Ennek logikájáról korábbi interjúnkban Krekó Péter, a Political Capital igazgatója részletesen beszélt.

Így kezdődött

Az alakuló ülést Toroczkai polgármesterré választása után két héttel, már december utolsó előtti napján tartották. Székfoglaló beszédében leszögezte, hogy fizetésének negyedét, a minimálbérrel megegyező részét veszi csak fel, a többit karitatív célokra fordítják. Az első testületi ülésen vázolta terveit az új polgármester: szociális szövetkezet létrehozása a falu önfenntartásáért, és a rendezési terv módosítása. Ez utóbbi azért szükséges, mert egy magánvállalkozó újraindítaná az 1975-ben megszűnt kisvasutat, bár ehhez a tervhez Toroczkai azt is hozzáfűzte: lehet, hogy csak szép álom.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?