Gigaosztalék Orbánék cégeinél: 2016-ban is szépen gazdagodott a miniszterelnök családja

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 31., 00:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán Viktor szülei és testvérei tavaly sem dolgoztak hiába.

A miniszterelnök családjához, szüleihez és két testvéréhez köthető cégek a kormányváltás előtt sem aprópénzzel játszottak, de látványos gyarapodásnak 2010 után indultak. Legnagyobb vállalkozásaik elsősorban bányászattal, betonelemek előállításával és szállítmányozással foglalkoznak, ezek közül a Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó, valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. 2015-ös nettó árbevétele átlépte az 5,2 milliárd forintot, miközben ugyanez a mutató a 2010-es kormányváltás évében még „csak” 1,9 milliárd forint volt. A három cégből a 2015-ös eredmények után 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki Orbánék.

Orbánék gánti bányája

Orbánék gánti bányája

Fotó: Sióréti Gábor

A magyarnarancs.hu által megismert friss cégbírósági dokumentumok szerint a 2016-os év sem volt rossz a miniszterelnök családjának, bár a 2015-ös eredményektől két cég jelentősen elmaradt. A legnagyobbnak számító Dolomit Kőbányászati Kft. tavaly közel 1 milliárd forinttal kevesebbet termelt, mint az azt megelőző évben, de így is összehoztak majdnem 2,2 milliárd forint nettó árbevételt. A szintén Orbánékhoz köthető Nehéz Kő Kft. is visszaesett: a 2015-ben elért 1,6 milliárd forintos árbevétel 2016-ban „csak” 872 millió forint volt. Osztalékot a Dolomit Kft.-ből vettek ki, 500 millió forintot, bár ebből jutott a cég más, nem az Orbán családhoz tartozó tagjainak is.

A Zala megyei Szévíz-völgyben tőzeget bányászó Gánt Kő és Tőzeg Kft. jobb eredményt ért el 2016-os évben az egy évvel korábbihoz képest: tavaly 464 millió forint volt a nettó árbevételük, amelyből 52 milliót külföldi értékesítésből szedtek össze. De ami ennél érdekesebb, hogy ebből a cégből, pontosabban a felhalmozott tartalékokból is kiszedtek egy jókora osztalékot, a taggyűlési jegyzőkönyvük szerint 730 millió forintot.

Annak csak ifjabb Orbán Győző örülhetett, hogy a 26 százalékos résztulajdonában lévő Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Korlátolt Felelősségű Társaság remek évet zárt tavaly, hiszen a 2015-ben produkált 420 millió forintos árbevétel 2016-ra 1,03 milliárdra emelkedett. Osztalékot ennek ellenére nem vettek ki a vállalkozásból. A Gamma Analcont egyébként tavaly uniós támogatásokat is bezsebelt, a Direkt36 szúrta ki, hogy egy másik céggel együtt 291, míg önállóan 57 millió forintos támogatást kaptak, utóbbit vállalkozásfejlesztésre.

A legkevesebb árbevételt hozza évek óta a miniszterelnök édesapjához tartozó CZG Ingatlanforgalmazó Kft., de azt a 15,5 millió forintot mindig. Ez az a cég, amely megvette azt a Felcsút közelében található hatvanpusztai majorságot, amelyet azóta Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása bérel – állítólag a munkagépeinek – úgy, hogy a birtokot minden bizonnyal nem a felcsúti polgármester, hanem a miniszterelnök és családja használja. A 15,5 millió forint a cégdokumentumok szerint idén is abból jött össze, hogy Orbán Győző bérbe adta a birtokot.

Hogy ezekből a pénzekből mennyi az, amit azután zsebeltek be az Orbán-érdekeltségek, hogy állami beruházásokhoz is beszállítottak, rejtély, az viszont biztos, hogy vannak ilyen jellegű megrendeléseik. Az előző héten megjelent Magyar Narancsban hosszú cikket közöltünk arról, hogy a bányavállalkozásaik jelenleg is visznek köveket és betonelemeket közpénzből finanszírozott építkezésekhez, így egyebek közt a Nemzeti Lovarda újjáépítéséhez is gánti bányájukból fuvarozzák a köveket, és betonelemeket szállítanak a 8-as főút várpalotai felújításához.

Az Orbán család cégeinek köveiből épül a közpénzből megújuló Nemzeti Lovarda

A miniszterelnök családjához tartozó Nehéz Kő kamionjai hordják a köveket a Keleti pályaudvarhoz közeli munkaterületre. A lovarda átépítésére az állam eddig közel hárommilliárd forintot adott, de nem csak ebből jut Orbán Győzőéknek, akik több más, szintén közpénzből finanszírozott építkezéshez is beszállítanak. Ízelítő a csütörtöki lapszámunkból.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 31., 00:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 Kovacs
  Kovacs
  2017. május 31., szerda 21:03
  1: Igen, "A Család Szent dolog."
  Ott "kő kövön"nem marad.
 2. 2 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 31., szerda 18:41
  Apád, anyád idejöjjön.
 3. 1 rworse
  rworse
  2017. május 31., szerda 07:51
  A Család Szent dolog.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...