Gyarapszik a tesó – Félmilliárdos bevétel Mészáros Lőrinc öccsénél

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 23., 14:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nemcsak trafikot és földet nyert a kormányváltás után Mészáros János felcsúti fideszes képviselő, de legnagyobb cége is megtáltosodott tavaly. Jó, a többi vállalkozása sem panaszkodhat.

Szépen felfutott a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc öccsének vállalkozása az alapítás óta eltelt négy évben. Mészáros János – aki bátyjához hasonlóan szintén a kormánypárt színeiben képviselő Felcsúton – még 2010 novemberében hozta létre Agro-Felcsút nevű vállalkozását. Az Opten információi szerint az Agro-Felcsút (egyebek mellett) gépjármű-, illetve alkatrész-kereskedelemmel, zöldség- és gyümölcsforgalmazással, kiskereskedelemmel, italszolgáltatással és vendéglátással kezdett foglalkozni. A cég megalapítás után egyből repülőstartot is vett: 2011-ben máris 155 millió, 2012-ben már 277 millió, tavaly pedig 407 millió forint árbevételt könyvelhetett el. Ennek megfelelően az adózott eredmény is szépen nőtt: ez 2011-ben 7,8 millió, 2012-ben 9,1 millió, míg tavaly már 33,9 millió forintot jelentett. A cég egyébként a Puskás Akadémia támogatói közt van számon tartva.

A felcsúti stadion megnyitóján

A felcsúti stadion megnyitóján Mészáros Lőrinc - Jánosról nem találtunk képet

Fotó: MTI

Mészáros János másik cégénél, a Pegazus Trade-nél arányaiban még ennél is nagyobb növekedés történt 2013-ban. Mert bár az 1993-ban alapított cég 2011-ben és 2012-ben nulla forint árbevételt könyvelhetett el, tavaly ez az adat már 41,8 millió forint volt. A cég számos tevékenységet végez: kiskereskedelem, szerelés, dohányáru-kiskereskedelem stb. Mészáros János harmadik cége, a J+D 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság  enyhe csökkenést mutat: 2011-ben 55,7 millió, 2012-ben 46 millió, míg tavaly „már csak” 41,4 milliós bevételt produkált. Azaz a három cég, amely Mészáros Jánoshoz tartozik, 2013-ban majdnem félmilliárdos bevételt termelt: összesen több mint nettó 490 milliós árbevételt könyvelhettek el. (Azt egyelőre nem tudni, hogy ebből mennyi pénz származik állami forrásból. Hogy valamennyi igen, az e feljelentés alapján okkal feltételezhető.)

Ezt olvasta már?

– Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

– Ellenzék alakult a faluban

Interjú a korábbi polgármesterrel

Interjú Ferenczi Krisztinával

Korábbi cikkünkben megírtuk: Mészáros János szerencsésen pályázott a trafikkoncessziókra, mivel ő „öt, felesége egy elnyert trafikkoncesszióval dicsekedhet. Ők sem a világvégén, hanem Budapest környéki, valamint a szegedi és kecskeméti Auchanban nyithattak üzletet”. (Akárcsak a település alpolgármestere, Mészáros László és családja.)

Ezenkívül a földpályázatokon (korábbi cikkünk erről itt olvasható) is jól szerepelt az öcs: Mészáros János is kapott földet 94, illetve 139 hektár erejéig. A Blikk azt írta novemberben: Mészáros Lőrincék cége, a Búzakalász 66 Kft. idén az első fél évben 30 millió forint területalapú támogatást kasszírozott, testvére 6,5 milliót, felesége pedig 2,8 millió forintot kapott fél évre a földekért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kimutatásai szerint. A földpályázatok szubjektív elbírálásáról a Hír24 írt cikket. Ebben kielemzik Mészáros János váli „győzelmét” is: itt ugyanis a három indulóé közül Mészáros János pályázata objektív szempontok alapján a legkevesebb pontszámot kapta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 23., 14:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...