Hiába, Brüsszel megállíthatatlan – Uniós százmilliókból építenek csónakázótavat Felcsúton

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 10., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tó a kisvasút megállójával szemben lesz, heteken belül elindulhat a munka.

Hosszú évek óta téma Felcsúton, hogy az önkormányzat szeretne egy tavat a település határához.

A kisvasút központi megállója melletti területen már régebben kialakítottak egy ún. záportározót, amely a túlzott csapadékmennyiség esetén akadályozhatja meg, hogy a környező földterületeket elöntse a víz. A település két éve felvásárolta a terület más önkormányzatok és két magánszemély tulajdonába eső részét, utóbbira azért is szükség volt, mert a hatályos jogszabályok szerint közcélú vízi létesítmény magánszemély birtokában nem állhat.

A csónakázótó tervéről korábban az Átlátszó írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Ekkor Sisa András a kamerák előtt megmutatta a területet, és elmondta, hogy önkormányzati beruházásban fog megvalósulni a tó, ahol majd lehet csónakázni és télen korcsolyázni is.

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó: Magyar Krisztián

Tavaly év végén egy előzetes környezeti vizsgálatban bukkant fel újra a felcsúti tó ügye, ez – a magyarnarancs.hu birtokába került – dokumentum azért született, mert uniós forrásból vízrendezési munkákat végeznek a Váli-völgyben (ott található Felcsút is), amelyhez számos előzetes vizsgálat és engedélyeztetés szükséges.

Ezek között szerepel, hogy a felcsúti záportárózó állandó vízfelületté alakítása „során az új funkcióhoz és igényekhez rugalmasan igazodó leürítő műtárgyat kell építeni a jelenlegi helyett, ki kell alakítani a szivárgó rendszert, illetve ki kell építeni a töltések hullámvédelmét”. Ugyanitt említik, hogy a 4,2 hektáros tavat a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) benyújtott pályázatukból valósítanák meg.

Az uniós forrásokból biztosított megyei TOP-keretre rárepülő települések pályázatairól április végén döntött a Fejér megyei közgyűlés: 69 önkormányzat összesen 14,5 milliárd forintnak örülhet, és ez még semmi, hamarosan szétosztanak még 20 milliárdot. Az első körös döntésben ott volt a Mészáros Lőrinc vezette Felcsút is, az önkormányzat 234,9 millió forintot kért és kapott az alábbi jogcímen: „Környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése (I. és II. ütem)” Ennek a pénznek a többsége – tudtuk meg az önkormányzattól - a tóra megy majd el, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

false

 

A magyarnarancs.hu még áprilisban kereste fel Sisa Andrást. A felcsúti jegyző érdeklődésünkre közölte, hogy már elindították a feltételes közbeszerzési eljárást – ez azt jelenti, hogy csak akkor bízzák meg a kiválasztott vállalkozást, ha rendelkezésre áll a forrás –, és a kiírásban szerepel: a kivitelezőnek a munkaterület átvételétől egy éve van kialakítani a tavat úgy, hogy a decembertől februárig tartó időszakot nem számolják bele. Információink szerint a felcsúti képviselő-testület napokon belül dönt a kivitelezőről, így ha minden rendben megy, heteken belül elkezdhetik a munkát, és nagyjából jövő nyár végére lehet, kész a tó Orbán Viktor falujában.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 10., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Világos
  2017. május 11., csütörtök 08:49
  Korcsolyázhatnak ? Majdha befagy. A csónakázás és hasonlók Felcsút viszomylatban
  csak addig müködik még ez a kormány van és pénzt az.
  Utánna vége! A Vasuttal és a stadionnal együtt. Talán Stadler még lehet vevő.
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. május 11., csütörtök 07:29
  Amennyire én tudom, az összes csónakázótónál fizetni kell, vidéken fél óra mondjuk 500 forint, a Városligetben 1000 vagy valahogy így. Ez azt jelenti, hogy kell majd oda egy alkalmazott, aki beszedi a pénzt, rendben tartja a stéget stb., és valahogyan a csónakok éjszakai őrzését is meg kell oldani.
  De a kisvasút kihasználtságát alapul véve, elképzelhető, hogy lesznek majd hosszú szünetek, amikor senki nem akar csónakázni, mert a helyiek már voltak, az iskolai csoportok pedig épp a stadionban vagy a sertéshizlaldában gyönyörködnek. Mivel a tó mellé ültetett fáknak idő kell, hogy megnőjenek és árnyékot adjanak, nyáron az alkalmazott a hőség elől nyilván bemegy majd a váróterembe, és télen is be fog menni, amikor éppen senki nem akar korcsolyázni. Mivel a hírek szerint a kisvasútnál sincs mindig őrültek háza, biztosan lesz ideje elbeszélgetni a jegypénztárossal, és nincs kizárva, hogy szerelem szövődik majd köztük. A probléma ott kezdődne, ha az unió a kalandparkra vagy az űrállomásra is adna pénzt, abból előbb-utóbb szerelmi háromszög lenne, féltékenykedés.
 3. 2
  americo
  2017. május 10., szerda 21:14
  Basszus! Ezek a felcsúti atyafiak nagyon földhöz ragadtak, vagy legalábbis túlságosan szerények. Kár, hogy nem tengert szerettek volna, az unió pénzéből arra is futotta volna!!!
 4. 1
  rworse
  2017. május 10., szerda 19:58
  Megállíthatatlan.
  Amúgy érdekes lenne, ha egyszer azt mondaná az Unió, hogy jól van, nektek megállok. Érdekes fordulatot venne az államháztartás is, meg a jobban teljesít is meg az erősödik is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...